Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Χριστούγεννα… με έναν διαφορετικό τρόπο
Χριστούγεννα… με έναν διαφορετικό τρόπο

Χριστούγεννα… με έναν διαφορετικό τρόπο

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Μιλώντας για Χριστούγεννα έρχονται στο μυαλό διάφορες εικόνες, μυρωδιές, γεύσεις και μουσικές. Γιορτινά τραπέζια και πάρτυ με την οικογένεια και φίλους. Άλλες φορές επιθυμητά και άλλες φορές από υποχρέωση. Τα ιδανικά Χριστούγεννα που ίσως να ήταν ξεχωριστά, ένα ταξίδι, κάτι διαφορετικό.

Τα Χριστούγεννα κρύβουν κάτω από την σκέπη τους και τα δώρα. Η επιλογή των δώρων στον εαυτό και σε αγαπημένους. Η ανταλλαγή δώρων να μας γεμίζει με την αγωνία αλλά ταυτόχρονα να μας υπενθυμίζει και ότι για κάποιους είμαστε σημαντικοί. Δεν είναι η αξία του δώρου, αλλά η αγάπη και η έγνοια που βρίσκονται στην ανταλλαγή. Παράλληλα τα Χριστούγεννα ως μια από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές γιορτές εγκολπώνουν τη φιλανθρωπία, την καλοσύνη, την φιλευσπλαχνία ως μηνύματα ελπίδας.

Ενώ η μαγεία των Χριστουγέννων μας σπρώχνει σε μια θετικότητα ή σε ένα ακόμη χαμόγελο είναι και πολλοί άνθρωποι που πνίγονται γύρω από αυτό το πρέπει. Άνθρωποι που ζουν απώλειες δικών τους αγαπημένων ανθρώπων και ζορίζονται βλέποντας την άδεια του καρέκλα ή σκέφτονται πως φέτος δεν έχουν να διαλέγουν το δώρο του αγαπημένου τους. Αλλά και από την άλλη πλευρά άνθρωποι μόνοι, άστεγοι, άρρωστοι, σε ιδρύματα, σε στέγες, σε φυλακές. Άνθρωποι που νιώθουν ότι είναι μια μέρα σαν τις άλλες προσπαθώντας να πνίγουν τα συναισθήματα μοναξιάς ή/και θλίψης.

Τα φετινά Χριστούγεννα αποτελούν αδιαμφισβήτητα ξεχωριστά και διαφορετικά για όλους. Η περίοδος της πανδημίας έχει τις δικές της δυσκολίες ζητώντας από τον καθένα τη συνεχόμενη προσαρμογή παίζοντας τραμπάλα πολλές φορές με τις αντοχές. Η διασφάλιση της υγείας μας και τα μέτρα για την εξασφάλιση της είναι η καθημερινή συζήτηση των τελευταίων μηνών.

Τα όσα συμβαίνουν σε παγκόσμια κλίμακα έρχονται σε σύγκρουση με τα ιδανικά Χριστούγεννα. Οι άνθρωποι ζουν σε αβεβαιότητα που ακόμη και το ότι έρχονται γιορτές ίσως τους προκαλεί μεγαλύτερη απογοήτευση, θυμό και άγχος. Ανατρέχοντας όμως στο παρελθόν ή ανατρέχοντας σε σκέψεις με το πώς θα έπρεπε να μοιάζουν τα ιδανικά Χριστούγεννα, μας βοηθά να χάσουμε κάτι σημαντικό… το τώρα.

Έτσι αυτά τα Χριστούγεννα ας τα γιορτάσουμε με ένα πνεύμα ευγνωμοσύνης για τα όσα ζήσαμε μέχρι τώρα τοποθετώντας την υγεία και την ασφάλεια μας ως τους ακρογωνιαίους μας λίθους. Το μήνυμα από την γέννηση του Θεανθρώπου αλλά και ο αποχαιρετισμός του 2020 ας γεμίσει τις καρδιές μας με ελπίδα, αγάπη , καλοσύνη και αισιοδοξία. Γράψτε στους δικούς σας χριστουγεννιάτικες κάρτες με γνώμονα την ευγνωμοσύνη και θυμίστε τους πως και αυτοί οι άνθρωποι είναι ξεχωριστοί και σημαντικοί για εσάς. Φροντίστε να μείνετε συναισθηματικά κοντά στους δικούς σας ανθρώπους ακόμη και αν δεν μοιραστείτε το ίδιο φαγητό γύρω από το τραπέζι.

Φέτος τα Χριστούγεννα είναι διαφορετικά επειδή είναι Χριστούγεννα ταυτισμένα με τα συναισθήματα και τις σκέψεις μας και όχι τόσο με τα υλικά αγαθά. Ας φροντίσουμε όλοι τα φετινά μας δώρα να τα αφήσουμε μέσα από την καρδιά μας κι ας θυμηθούμε πως τίποτα δεν κρατά για πάντα ούτε τα ευχάριστα αλλά ούτε και τα δυσάρεστα.

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Λάρνακα – Λευκωσία

Τηλ.96409488 Facebook Page: Katerina Michael

Send this to a friend