Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Έρευνα: 11 φορές περισσότερα πουλιά παγιδεύουν οι μιμητικοί ήχοι
Έρευνα: 11 φορές περισσότερα πουλιά παγιδεύουν οι μιμητικοί ήχοι

Έρευνα: 11 φορές περισσότερα πουλιά παγιδεύουν οι μιμητικοί ήχοι

Αναπαραγωγή τραγουδιών αυξάνει πέραν των 11 φορών το συνολικό αριθμό των ειδών-στόχων (αμπελοπούλια και τρυποβάτες) που έχουν παγιδευτεί παράνομα σε δίκτυα, κατέδειξε έρευνα του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η έρευνα έγινε στο πλαίσιο της διατριβής του μεταπτυχιακού φοιτητή Γεώργιου Σάββα, υπό την επίβλεψη του Δρα Αλεξάντερ Κίρσελ, Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Βιολογικών Επιστημών του ΠΚ.

Εκατομμύρια μεταναστευτικά πουλιά θανατώνονται κάθε χρόνο κατά τη μετανάστευση μέσω της περιοχής της Μεσογείου. Η Κύπρος αποτελεί ένα σημαντικό μεταναστευτικό σταθμό για εκατομμύρια πουλιά, που περιλαμβάνουν πάνω από 200 διαφορετικά είδη. Στην Κύπρο, η παράνομη παγίδευση πουλιών είναι ευρέως διαδεδομένη και εκτενής, γίνεται σε βιομηχανική κλίμακα, οδηγώντας στη μαζική θανάτωση εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστευτικών πουλιών, αλλά οι αριθμοί των ειδών πουλιών που θανατώνονται παράνομα από την απαγορευμένη χρήση συσκευών αναπαραγωγής μιμητικών ήχων είναι ελάχιστα γνωστοί.

Στο πλαίσιο της διατριβής, που ξεκίνησε το 2016, διεξήχθη μελέτη με σκοπό την ποσοτικοποίηση της αποτελεσματικότητας των τραγουδιών διαφόρων πουλιών ειδών-στόχων στο να προσελκύσουν πουλιά στα δίκτυα που παράνομα χρησιμοποιούνται για την παγίδευση πουλιών.

Η συγκεκριμένη μελέτη έγινε σε 9 διαφορετικές τοποθεσίες στην Κύπρο, μεταξύ των μηνών Μαρτίου και Οκτωβρίου του 2016 και το Σεπτέμβριο του 2019 (συνέχεια της μελέτης από το διδακτορικό φοιτητή Ματέο Σεμπαστιανέλι), με τη χρήση ηχογραφήσεων των ειδών Sylvia atricapilla (blackcap-αμπελοπούλι) και Sylvia melanocephala (Sardinian warbler- τρυποβάτης). Το αμπελοπούλι δεν αναπαράγεται στην Κύπρο, αλλά εμφανίζεται σε μεγάλους αριθμούς κατά τη μετανάστευση τόσο το φθινόπωρο όσο και την άνοιξη. Ο τρυποβάτης βρίσκεται όλο το χρόνο σε όλη τη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου όπου είναι ένα κοινό είδος αυξανόμενο σε αριθμό.

Για τα πειράματα αναπαραγωγής των τραγουδιών χρησιμοποιήθηκαν δύο δίχτυα, παρόμοια με αυτά, που παράνομα χρησιμοποιούνται για την παγίδευση πουλιών, το ένα λειτουργούσε ως πείραμα (με τραγούδι) και το άλλο ως έλεγχος (χωρίς τραγούδι). Τα δίχτυα στήθηκαν νόμιμα για σκοπούς της έρευνας, μετά από σχετική άδεια που δόθηκε από την Υπηρεσία Θήρας και Πανίδας.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, παγιδεύτηκαν πολύ περισσότερα πουλιά στα δίκτυα όπου είχαν κάποιο τραγούδι σε σχέση με τα δίκτυα ελέγχου. Διαπιστώθηκε ότι η αναπαραγωγή των τραγουδιών αυξάνει πέραν των 11 φορών το συνολικό αριθμό των ειδών-στόχων (αμπελοπούλια και τρυποβάτες) που έχουν παγιδευτεί στα δίκτυα, αλλά επίσης αυξάνει σημαντικά το συνολικό αριθμό άλλων ειδών παγιδευμένων πουλιών. Δηλαδή τα πειράματα αυτά κατέδειξαν ότι η αναπαραγωγή τραγουδιών έχει καθοριστική επίδραση και σε άλλα είδη πουλιών, αφού προσελκύει άγρια πτηνά που δεν ανήκουν στα είδη-στόχους.

Τα ευρήματά της μελέτης δείχνουν λοιπόν ότι, σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι οι συσκευές αναπαραγωγής μιμητικών ήχων είναι μια μέθοδος επιλεκτικής παγίδευσης, οδηγούν σε αυξημένες συλλήψεις ειδών πουλιών που δεν αποτελούν στόχο, τα οποία μπορεί να αποτελούν είδη υψηλής ανάγκης για προστασία και διατήρηση.

Η εν λόγω έρευνα με τίτλο «Tape lures swell bycatch on a Mediterranean island harbouring illegal bird trapping» δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό «Biology Letters». Από το Πανεπιστήμιο Κύπρου στη συγγραφή της μελέτης έλαβαν μέρος ο διδακτορικός φοιτητής Ματέο Σεμπαστιανέλι, ο μεταπτυχιακός φοιτητής Γεώργιος Σάββα, η διδακτορική φοιτήτρια Μιχαέλλα Μωυσή και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Αλεξάντερ Κίρσελ, επικεφαλής του Εργαστηρίου Συμπεριφορικής Οικολογίας και Εξέλιξης του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών.

Πηγή: philenews

Send this to a friend