Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΣΥΝΤΑΓΕΣ Φανταστική ντοματόπιτα
Φανταστική ντοματόπιτα

Φανταστική ντοματόπιτα

ΥΛΙΚΑ:
12
ώριμες ντομάτες, κομμένες σε χοντρούς κύβους
400
γρ. φέτα, θρυμματισμένη
150
γρ. σιμιγδάλι, ψιλό
7
φύλλα για χωριάτικες πίτες
2
μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
5-6
φύλλα δυόσμου, λεπτοκομμένα
½
μάτσο μαϊντανό, ψιλοκομμένο
1
κ.σ. ρίγανη, ξερή
1
κ.γ. βασιλικό, ξερό
1
κ.γ. δυόσμο, ξερό
1
κ.σ. ζάχαρη, κρυσταλλική
5–6
κ.σ. ελαιόλαδο + extra για το άλειμμα των φύλλων
Αλάτι και πιπέρι
Σουσάμι, για το πασπάλισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά.

Μόλις ζεσταθεί, προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, τη ζάχαρη και το καραμελώνουμε για περίπου 3-4 λεπτά.

Στη συνέχεια, ρίχνουμε την ντομάτα, αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε τη φωτιά σε μέτρια και μαγειρεύουμε, μέχρι να εξατμιστεί η περισσότερη υγρασία ανακατεύοντας ανά τακτά χρονικά διαστήματα με μία ξύλινη κουτάλα.

Ύστερα, σβήνουμε τη φωτιά και μεταφέρουμε τη σάλτσα σε ένα βαθύ μπολ με το μαϊντανό, το φρέσκο δυόσμο, το βασιλικό και τη ρίγανη.

Αμέσως μετά, προσθέτουμε τη φέτα, το σιμιγδάλι, τον ξερό δυόσμο ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη το μείγμα να κρυώσει τελείως.

Έπειτα, αλείφουμε ένα ορθογώνιο ταψί του φούρνου διαστάσεων 35Χ25 εκ. με ελαιόλαδο, τοποθετούμε ένα φύλλο στη βάση του ταψιού και με ένα πινέλο το πασπαλίζουμε με ελαιόλαδο.

Κατόπιν, τοποθετούμε ένα ακόμα φύλλο στην πάνω πλευρά του ταψιού, έτσι ώστε να προεξέχει 10 εκ. και το πασπαλίζουμε κι αυτό με ελαιόλαδο.

Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για τρία φύλλα ακόμα: ένα για την κάτω, ένα για τη δεξιά και ένα για την αριστερή πλευρά.

Τέλος, απλώνουμε τη γέμιση ομοιόμορφα από πάνω, κλείνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που προεξέχουν κι έπειτα, τοποθετούμε ακριβώς από πάνω 2 ακόμα λαδωμένα φύλλα, τα οποία πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Χαράσσουμε την πίτα και την ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις πάνω κάτω για 1 ώρα.

Μόλις είναι έτοιμη, αφήνουμε την πίτα να κρυώσει για περίπου 30 λεπτά, κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

Πηγή: Giorgos Tsoulis

 

 

Send this to a friend