Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Οικονοµική ένεση στη γεωργία
Οικονοµική ένεση στη γεωργία

Οικονοµική ένεση στη γεωργία

Ο κορωνοϊός, αναμφισβήτητα, έχει επηρεάσει όλους τους τομείς της ζωής μας. Μπορεί η ομαλότητα να επανέρχεται δειλά-δειλά, ωστόσο, οι πληγές που άφησε πίσω της η πανδημία είναι εμφανείς. Τα μέτρα που λήφθηκαν για τον περιορισμό της, όπως η αναστολή λειτουργίας των εστιατορίων/επιχειρήσεων εστίασης/τουριστικών καταλυμάτων, η απαγόρευση των πτήσεων και η κοινωνική αποστασιοποίηση, επηρέασαν αρνητικά την οικονομία του τόπου μας στο σύνολο της.

Τα πιο πάνω, σε συνδυασμό με το κλείσιμο των Λαϊκών Αγορών και τον περιορισμό στη διακίνηση του εποχικού εργατικού δυναμικού, έχουν πλήξει ιδιαίτερα τον αγροτικό τομέα, αφού δυσχέραναν την προώθηση των αγροτικών προϊόντων,μείωσαν την κατανάλωσή τους και, κατά συνέπεια, πολλά προϊόντα έμειναν ή κινδυνεύουν να μείνουν αδιάθετα.

Το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, αντιλαμβανόμενο τις αντίξοες συνθήκες που δημιουργήθηκαν στον γεωργικό τομέα του τόπου, κινητοποιήθηκε άμεσα. Στο πλαίσιο των σχετικών ενεργειών του, πραγματοποιήθηκε σειρά τηλεδιασκέψεων με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων, αξιολογήθηκε η κατάσταση, μελετήθηκαν και λήφθηκαν τα κατάλληλα μέτρα. Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας, τηρώντας όλα τα μέτρα προφύλαξης, συνάντησε κατ’ ιδίαν αγρότες που δεν διέθεταν τα μέσα για εξ αποστάσεως επικοινωνία.
Οι πιο πάνω διαβουλεύσεις, είχαν ως αποτέλεσμα να ληφθούν, κατά το τελευταίο δίμηνο, σημαντικές αποφάσεις για στήριξη του αγροτικού τομέα, ενώ τυγχάνουν επεξεργασίας επιπρόσθετα μέτρα περιορισμού των επιπτώσεων της πανδημίας στη γεωργία. Ο Κώστας Καδής, μιλώντας στον «Γεωργοκτηνοτρόφο», αναφέρθηκε αρχικά στις σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας στον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας, επισημαίνοντας: «Ανάμεσα σε άλλα, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε στην άμεση ενίσχυση των αιγοπροβατοτρόφων, δεδομένου ότι ο τομέας τους έχει πληγεί ιδιαίτερα από την εξάπλωση του κορωνοϊού, αν λάβει κανείς υπόψη την απώλεια εισοδήματος που υπέστησαν λόγω της μειωμένης ζήτησης κρέατος και των χαμηλών τιμών, καθώς και τη συνέχιση των εξόδων εκτροφής και διαχείρισης των ζώων που δεν διατέθηκαν τελικά στην αγορά. Επιπρόσθετα, μετά από επαφές με τον Υπουργό Άμυνας, έγινε διευθέτηση ώστε η Εθνική Φρουρά να απορροφά σημαντικές ποσότητες αιγοπρόβειου κρέατος». Αποφασίστηκε, επίσης, η εξέταση αποθεματοποίησης αιγοπρόβειου κρέατος σε ψυκτικούς θαλάμους, μέχρις ότου επανέλθει η ισορροπία στις τιμές της αγοράς, ενώ σε συνεννόηση με τον Υφυπουργό Τουρισμού, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τους συνδέσμους των ξενοδόχων ή/και άλλων υπηρεσιών εστίασης, για να διερευνηθεί η δυνατότητα
συμβολής τους στην προσπάθεια αυτή.

Η Κυβέρνηση, ενέκρινε, παράλληλα, πακέτο μέτρων στήριξης και άλλων κλάδων του αγροτικού τομέα που επλήγησαν σε μεγάλο βαθμό, λόγω των μέτρων περιορισμού του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα, εκτός από τους κτηνοτρόφους, αποφασίστηκε να δοθεί οικονομική βοήθεια στον κλάδο της ανθοκομίας, στους παραγωγούς που πωλούσαν τα προϊόντα τους στις Λαϊκές Αγορές και δεν είχαν εναλλακτικό τρόπο διάθεσής τους, στους καλλιεργητές εσπεριδοειδών με όψιμες ποικιλίες πορτοκαλιών, στους παραγωγούς λαχανικών, φρέσκων αρωματικών φυτών και φράουλας, στους αμπελουργούς, καθώς και στους γεωργούς που αρδεύουν τεμάχια σε περιοχές εκτός Κυβερνητικών Υδατικών Έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Καδή, μέρος του συνολικού ποσού της παρούσας ή/και μελλοντικής στήριξης, θα μπορεί να καλυφθεί από ανακατανομή
ευρωπαϊκών/συγχρηματοδοτούμενων πόρων, με την αξιοποίηση των εργαλείων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, όπως προβλέπεται σε προτάσεις Κανονισμών που δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σύμφωνα με το πλαίσιο που έχει θέσει ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας για στήριξη του αγροτικού τομέα.

Ο Υπουργός, επεσήμανε για άλλη μια φορά ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει τον ρόλο του πρωτογενούς τομέα και, σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, τον στηρίζει ποικιλότροπα, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια για να συνεχίσουν οι γεωργοί μας να παράγουν ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, ώστε αυτά να φθάνουν καθημερινά στο τραπέζι μας. Στο πλαίσιο αυτό, εντάχθηκε και η έγκριση από το Υπουργικό Συμβούλιο του πρώτου πακέτου μέτρων στήριξης του αγροτικού τομέα, το οποίο προνοεί την παραχώρηση δωρεάν ποσότητας νερού προς τους γεωργούς που υδροδοτούνται από Κυβερνητικά Υδατικά Έργα, τη διευκόλυνση αποπληρωμής των τιμολογίων νερού, τη μη επιβολή τέλους υπερκατανάλωσης νερού για το 2019, καθώς και την αναστολή αποκοπής του νερού, λόγω καθυστερημένων οφειλών, σε αγρότες και αγροτικές επιχειρήσεις.

Kρατικές ενισχύσεις αγροτικών επιχειρήσεων

Μικρές γεωργικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ενίσχυση από τα νέα Σχέδια Κρατικής Ενίσχυσης για µικρές επιχειρήσεις που εγκρίθηκαν από το Υπουργικό Συµβούλιο µετά από πρόταση του Υπουργείου Οικονοµικών. Περαιτέρω, οι αγροτικές επιχειρήσεις µπορούν να επωφελούνται και από τα ευρύτερα µέτρα που εξήγγειλε η Κυβέρνηση και αφορούν στην αντιµετώπιση των επιπτώσεων από την εξάπλωση του κορωνοϊού, τα οποία είναι οριζόντια και αφορούν σε όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται. Ο κ. Καδής διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό του αγροτικού κόσµου, λαµβάνοντας όλα τα ενδεικνυόµενα µέτρα, καθώς και τις αποφάσεις εκείνες που θα συµβάλουν στην αντιµετώπιση των απρόσµενων προκλήσεων που έχουν προκύψει από την πανδηµία του κορωνοϊού, αλλά και των άλλων προκλήσεων που αντιµετωπίζει ο αγροτικός τοµέας. Στο πιο πάνω πλαίσιο, αποφασίστηκε η πλήρης και έγκαιρη αποζηµίωση αγροτών για ζηµιές που είχαν υποστεί συγκεκριµένοι τύποι καλλιεργειών, κατά την προηγούµενη περίοδο, λόγω ακραίων καιρικών φαινοµένων. «Αν και οι αποζηµιώσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τόσο τον µέσο όρο αποζηµιώσεων της τελευταίας 20ετίας όσο και τις αρχικές εκτιµήσεις που έγιναν από τις αρµόδιες υπηρεσίες, αποφασίστηκε η καταβολή ολόκληρου του ποσού, που φτάνει τα 11,2 εκατοµµύρια.

Αντιµετωπίζεται το πρόβληµα των εποχικών εργατών σχετικά µε τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιµετωπίζει ο αγροτικός τοµέας στην Κύπρο, ο κ. Καδής ανέφερε ότι η παραγωγική διαδικασία, παρά τα περιοριστικά µέτρα και άλλα εµπόδια, συνεχίζεται απρόσκοπτα, µε επαρκή και ασφαλή αγροτικά προϊόντα να διατίθενται στην αγορά. Ένα σοβαρό πρόβληµα που έχει να αντιµετωπίσει ο τοµέας της γεωργοκτηνοτροφίας αυτή την περίοδο, είναι η έλλειψη εποχικού εργατικού δυναµικού, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να έλθουν ξένοι
εργάτες στην Κύπρο, λόγω των περιοριστικών µέτρων διακίνησης που έχουν ληφθεί διεθνώς. Έτσι τα Υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Γεωργίας, θα προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για παράταση παραµονής στην Κύπρο εργατών που ήρθαν µόνο για οκτώ µήνες, καθώς και για αξιοποίηση των αιτητών πολιτικού ασύλου.

Σύµφωνα µε τον Υπουργό, η εν λόγω απόφαση της Κυβέρνησης λήφθηκε στο πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας και επάρκειας τροφίµων προς στον κύπριο καταναλωτή. Προς την κατεύθυνση αυτή, το Τµήµα Αρχείου Πληθυσµού και Μετανάστευσης, ενηµέρωσε µε ανακοίνωσή του, στις 13 Απριλίου 2020, ότι οι άδειες διαµονής µε σκοπό την εποχιακή εργασία παρατείνονται για διάστηµα τριών µηνών, λόγω των έκτακτων µέτρων που έχουν ληφθεί για αντιµετώπιση της πανδηµίας του κορωνοϊού. Περαιτέρω, το Τµήµα Εργασίας δέχεται αιτήσεις για απασχόληση αιτητών πολιτικού ασύλου, µεταξύ άλλων και στον αγροτικό τοµέα για µικρό χρονικό διάστηµα.

Send this to a friend