Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Στο μικροσκόπιο το Ίντερνετ
Στο μικροσκόπιο το Ίντερνετ

Στο μικροσκόπιο το Ίντερνετ

Το Γραφείο του Επιτρόπου Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών (ΓΕΡΗΕΤ), σε συνεργασία με τους πάροχους ίντερνετ στην Κύπρο, έθεσαν στο μικροσκόπιο τόσο τις τάσεις που δημιουργούνται λόγω της αύξησης ζήτησης όσο και τυχόν προβλήματα που ενδέχεται να παρουσιαστούν.

Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργος Μιχαηλίδης, ο ΓΕΡΗΕΤ από τις 16 Μαρτίου ζήτησε από τους παροχείς, με τους οποίους βρίσκεται σε συνεχή επαφή, να αποστέλλουν σε εβδομαδιαία βάση και για τις επόμενες 6 εβδομάδες, στατιστικά στοιχεία για τον όγκο κίνησης που αφορά στην πρόσβαση στο διαδίκτυο, για σταθερά και κινητά δίκτυα. Επίσης, για κάθε δίκτυο γίνεται σύγκριση με προηγούμενες περιόδους χρήσης. Στο ίδιο πλαίσιο, παρακολουθούνται τα στοιχεία που αφορούν σε περιοχές του κινητού δικτύου (κυψέλες) και μέρη του σταθερού δικτύου των παροχέων όπου εντοπίζεται συμφόρηση.

Επίσης, στο μικροσκόπιο τέθηκαν και οι αριθμοί και τεχνικά χαρακτηριστικά σε σχέση με αιτήματα καταναλωτών για αύξηση ταχύτητας (upload/download) των σταθερών ευρυζωνικών τους συνδέσεων. Τα πρώτα συγκεντρωτικά στοιχεία αναμένεται να υπάρχουν για επεξεργασία και συμπεράσματα σε σχέση με όλη την ελεύθερη Κύπρο την Παρασκευή.

Την ίδια ώρα, ο Επίτροπος Ρύθμισης Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, μέσω του «Φ» χαιρετίζει την κοινωνική ευαισθησία που επιδεικνύουν οι παροχείς και τη συμβολή τους στην υλοποίηση της πολιτικής του «Μένουμε Σπίτι».

 

Σε σχέση με τις προσφορές των παροχέων αναφορικά με τις αναβαθμίσεις στις ταχύτητες ευρυζωνικών συνδέσεων που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες μέρες και μετά τους περιορισμούς, ο ΓΕΡΗΕΤ τις αξιολογεί, σε αυτό το στάδιο, ενώ ταυτόχρονα  παρακολουθεί και αξιολογεί τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καταλήγει ο Γιώργος Μιχαηλίδης.

Οι πάροχοι υπηρεσιών σταθερού και ασύρματου διαδικτύου βεβαιώνουν ότι παρά την αισθητά αυξημένη ζήτηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και τα δίκτυα ίντερνετ έχουν πολύ μεγαλύτερες αντοχές, ενώ έχουν ληφθεί έγκαιρα μέτρα αύξησης των διεθνών χωρητικοτήτων αλλά και εναλλακτικά διεθνή καλώδια, ώστε να υπάρχει επαρκής σύνδεση αν παρουσιαστούν προβλήματα ή μεγάλες τεχνικές βλάβες.

 

Σε σχέση με κάποια παράπονα που υπάρχουν από νοικοκυριά για αργές ταχύτητες, στις περισσότερες περιπτώσεις πρόκειται για πολύ ψηλή διακίνηση δεδομένων εντός του σπιτιού, σε σχέση με την ταχύτητα σύνδεσης του ίδιου του σπιτιού, λόγω και των συνηθειών μας σε συνθήκες απομόνωσης.

Για παράδειγμα, εξηγούν οι ειδικοί, σε ένα σπίτι που λειτουργεί διαδικτυακή τηλεόραση, είτε συνδρομητική είτε με άλλες τεχνολογίες και την ίδια ώρα λειτουργούν 3-4 κινητά και 3-4 φορητοί υπολογιστές ή τάμπλετ που τα περισσότερα προβάλλουν ή κατεβάζουν βίντεο, είναι αναμενόμενο ότι αν η κεντρική σύνδεση είναι χαμηλών ταχυτήτων ή και το δίκτυο Wi-Fi υπερφορτώνεται,  το ίντερνετ στις συσκευές θα είναι αργό. Ουσιαστικά γι’ αυτό τον λόγο όλοι σχεδόν οι πάροχοι ανακοίνωσαν αναβαθμίσεις ταχυτήτων σύνδεσης και άλλες συναφείς επιλογές.

Πηγή: Φιλελεύθερος

Send this to a friend