Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επιστολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έλαβαν πρόσφυγες σε πολυκατοικία του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα
Επιστολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έλαβαν πρόσφυγες σε πολυκατοικία του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα

Επιστολή να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους έλαβαν πρόσφυγες σε πολυκατοικία του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα

Επιστολή για να εγκαταλείψουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου τα διαμερίσματα τους σε πολυκατοικία του προσφυγικού συνοικισμού Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, έλαβαν οι ένοικοι, λόγω ακαταλληλότητας του κτιρίου. Οι κάτοικοι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα τους, και να ψάξουν να βρουν από μόνοι τους στέγη για την οποίαν θα λάβουν επίδομα από το κράτος.

Αυτά ακούστηκαν στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, με τα μέλη της να ζητούν ενημέρωση για τη συγκεκριμένη περίπτωση τονίζοντας την ανησυχία τους καθώς στην πολυκατοικία αυτή διαμένουν κυρίως συνταξιούχοι και ηλικιωμένοι που δεν θα είναι σε θέση να προχωρήσουν από μόνοι τους στην εξεύρεση στέγης.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, η Πρόεδρος της Σκεύη Κουκουμά είπε αρχικά πως για πολλοστή φορά συζήτησαν το θέμα της κατάστασης των πολυκατοικιών στους προσφυγικούς συνοικισμούς με επίκεντρο της συζήτησης τη μελέτη του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως για την πτυχή που αφορά τη στατική επάρκεια. Σημείωσε πως με βάση τη μελέτη, 43 πολυκατοικίες έχουν κριθεί μη επισκευάσιμες και διερωτήθηκε τι σημαίνει αυτός ο όρος, αν είναι επικίνδυνες για κατοίκηση ή αν το κόστος της επισκευής τους ασύμφορο.

«Όλα αυτά δυστυχώς δεν έτυχαν απάντησης και δεν πήραμε απάντηση αν έχει ολοκληρωθεί αυτή η μελέτη και αν έχει προωθηθεί στο Υπουργείο, για να μπορούν να ληφθούν μέτρα για την παραπέρα κατάσταση των πολυκατοικιών αυτών» και για το πώς θα στηριχθούν οι κάτοικοι που μένουν σε αυτές, είπε, σημειώνοντας πως η ποιότητα ζωής των κατοίκων είναι υποβαθμισμένη, αντιμετωπίζοντας και θέματα ασφάλειας και υγείας.

Η κ. Κουκουμά πρόσθεσε πως αντί απαντήσεων αυτό που η Επιτροπή άκουσε ήταν η εξαγγελία μελετών και στρατηγικών. «Αν θέλεις ένα πρόβλημα να το παραπέμψεις στις ελληνικές καλένδες, εξαγγέλλεις μελέτες, στρατηγικές, σχέδια δράσεις», είπε, και τόνισε πως όλα τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων έχουν εκφράσει την απογοήτευση τους για την καθυστέρηση και την ολιγωρία που παρουσιάζεται. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή θα στείλουν επιστολή στον Υπουργό και θα ζητούν ενημέρωση το συντομότερο για το θέμα της αναδόμησης.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ αναφέρθηκε στη συνέχεια στο θέμα της πολυκατοικίας στο συνοικισμό του Αγίου Ιωάννη στη Λάρνακα, όπου οι ένοικοι ενημερώθηκαν γραπτώς ότι θα πρέπει να εγκαταλείψουν την πολυκατοικία μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου και να προχωρήσουν σε ενοικίαση διαμερίσματος αλλού, λαμβάνοντας ένα ποσό λίγο ψηλότερο από το επίδομα ενοικίου που λαμβάνουν από την Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων.

Όπως είπε, στην συγκεκριμένη πολυκατοικία διαμένουν άνθρωποι ηλικιωμένοι που δεν έχουν την δυνατότητα να ψάξουν και να βρουν νέο διαμέρισμα και στη συνέχεια να μεταστεγαστούν. «Μιλούμε για ανθρώπους συνταξιούχους που δεν έχουν τη δυνατότητα να συμπληρώνουν τα ενδεχομένως 300 ευρώ για να μπορέσουν να ενοικιάσουν, και το χειρότερο δεν έχουν ενημερωθεί ποιες είναι οι προθέσεις της Κυβέρνησης για το μέλλον τους. Θα κτίσουν κάπου αλλού, ή θα μείνουν εσαεί στο ενοίκιο μέχρι να πεθάνουν και να τερματιστεί και η υποχρέωση του κράτους απέναντι τους», είπε.

Ερωτηθείσα σχετικά με το θέμα των εγκλωβισμένων και των επανεγκατασταθέντων, η κ. Κουκουμά είπε πως συζήτησαν κάποια θέματα που τους αφορούν όπως ο διορισμός κοινωνικού λειτουργού για να επιλαμβάνεται θεμάτων κοινωνικών θεμάτων και εμψύχωσης. Για τους επανεγκατασταθέντες ανέφερε πως υπάρχει το σχέδιο που έχει εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση με κίνητρα για τη επανεγκατάσταση, σημειώνοντας πως ακόμα δεν έχει προχωρήσει η εφαρμογή του για να έχουμε αποτελέσματα.

Σε ερώτηση σχετικά με το θέμα των προστίμων που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς, είπε πως το θέμα αυτό θα συζητηθεί για να δουν ακριβώς πως έχει. Όπως είπε, δεν έχουν επιβληθεί πρόστιμα σε πολλές περιπτώσεις, αλλά φαίνεται πως υπάρχει μια πτυχή την οποία θα πρέπει το Υπουργείο Εξωτερικών να διαχειριστεί. «Ελπίζουμε ότι θα ξεπεραστεί χωρίς προβλήματα», κατέληξε.

Η Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Μαριέλλα Αριστείδου, είπε πως η πηγή του προβλήματος με τις πολυκατοικίες είναι το γεγονός πως όλα αυτά τα κτίρια είχαν κτιστεί προσωρινά χωρίς τις απαιτούμενες προδιαγραφές, και οι ένοικοι αυτή τη στιγμή που μένουν είναι άτομα τρίτης ηλικίας. «Η πάροδος του χρόνου έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και πολλά πρακτικά προβλήματα και πρέπει να βρούμε τους τρόπους, γι αυτό και η Πολεοδομία ολοκληρώνει αυτή τη στιγμή ένα πρόγραμμα αξιολόγησης όλων αυτών πολυκατοικιών, και όπως μας έχει ενημερώσει έχει πάρει δείγμα για τη στατική επάρκεια και εμείς θέλουμε σύντομα αυτή την αξιολόγηση για να δούμε ποιες χρειάζεται να αναδομηθούν και ποιες χρειάζεται να επιδιορθωθούν», σημείωσε.

Η κ. Αριστείδου απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τν συγκεκριμένη πολυκατοικία στη Λάρνακα, είπε πως δεν έχουν πάρει κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Επιτροπής όλες τις απαντήσεις. Πρόσθεσε, ωστόσο, πως έχουν ενημερώσει τους κατοίκους να φύγουν από την πολυκατοικία και να βρουν αλλού στέγη και πως θα τους δίνουν ένα επίδομα ενοικίου. Σημείωσε πως έχει θέσει το ερώτημα τι θα κάνουν τα άτομα τρίτης ηλικίας που δεν μπορούν να μετακινηθούν και να ψάξουν για στέγη, τονίζοντας πως θα πρέπει οι αρμόδιες υπηρεσίες να συντονιστούν για να δουν πώς μπορούν να τους βοηθήσουν.

Σε άλλη ερώτηση, η κ. Αριστείδου είπε πως δεν ισχυρίζεται ότι η Κυβέρνηση δεν κάνει καλά τη δουλειά της, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να συντονιστούν όλες οι υπηρεσίες γιατί είναι και άτομα τρίτης ηλικίας. Πρόσθεσε πως θα πρέπει να καλεστεί στην Επιτροπή και ο Υπουργός Εσωτερικών καθώς είναι και ζητήματα πολιτικής, για να ενημερώσει για το πώς προχωρά η Κυβέρνηση στο θέμα των προσφυγικών συνοικισμών.

Όσον αφορά τα προγράμματα επανεγκατάστασης, είπε πως έγινε μια συζήτηση σχετικά με τα προγράμματα που τρέχουν αυτή τη στιγμή και για το πώς μπορούν να στηριχθούν οι εγκλωβισμένοι. «Υπάρχουν προβλήματα λόγω των κατοχικών αρχών, γι αυτό και παρακολουθούμε συχνά τα προβλήματα αυτά», κατέληξε.
ΚΥΠΕ

Send this to a friend