Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης σε Λάρνακα και παγκύπρια – 20η επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ
Εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης σε Λάρνακα και παγκύπρια – 20η επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

Εκδηλώσεις για Ημέρα Ευρώπης σε Λάρνακα και παγκύπρια – 20η επέτειος ένταξης Κύπρου στην ΕΕ

Εορταστικές εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης και την 20ή Επέτειο Ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, διοργανώνουν αυτή την εβδομάδα το Γραφείο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, κάποιες με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, και της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, η 9η Μαΐου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα της Ευρώπης και γιορτάζεται κάθε χρόνο σε όλη την επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Φέτος, οι εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στην Κύπρο αποκτούν έναν πρόσθετο συμβολικό ρόλο γιατί η Κύπρος γιορτάζει τα 20 χρόνια της στην Ευρωπαϊκή Ένωση», σημειώνεται. Την ίδια ώρα, προστίθεται, οι εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης «στοχεύουν στην ανάδειξη της σημασίας της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας με τις Ευρωπαϊκές Εκλογές να πλησιάζουν».

Την Πέμπτη, 9 Μαΐου το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο διοργανώνουν δεξίωση για το Διπλωματικό Σώμα και πολιτειακούς αξιωματούχους στο Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Λευκωσία.

Θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Στέλλα Κυριακίδου, αναφέρεται.

Σημειώνεται ότι η δεξίωση, στις 11.00, θα αποτελέσει συνέχεια της τελετής Έπαρσης της σημαίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα λάβει χώρα στο προαύλιο του παλιού Δημαρχείου Λευκωσίας (Προμαχώνας Νταβίλα, Πλατεία Ελευθερίας) νωρίτερα στις 09.00 το πρωί.

Το Σάββατο, 11 Μαΐου, το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο, και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, συνδιοργανώνουν με τον Δήμο Λεμεσού εκδήλωση ανοιχτή προς το κοινό, με την ευκαιρία των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ.

Η εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στο Παραθαλάσσιο Πολυλειτουργικό Πάρκο, στον Μόλο Λεμεσού, μεταξύ 17:00 και 22:00, θα περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφίας η οποία παρουσιάζει στιγμές-ορόσημα από την 20ή επέτειο προσχώρησης της Κύπρου στην ΕΕ.

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης και η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου θα εγκαινιάσουν την έκθεση και θα απευθυνθούν στο κοινό, αναφέρεται.

Θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τη Φιλαρμονική του Δήμου Λεμεσού, το Cyprus@Eurovision με την Ευρυδίκη καθώς και «πρωτότυπο τραγούδι» για την επέτειο από τον Άλεξ Παναγή και η μπάντα του Δώρου Δημοσθένους με το τραγούδι Rockin ‘Through Europe. Την εκδήλωση θα παρουσιάσει ο Τάσος Τρύφωνος.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, πολλά ενημερωτικά περίπτερα οργανισμών θα ενημερώνουν τους πολίτες για διάφορα ευρωπαϊκά θέματα.

Την Κυριακή, 12 Μαΐου, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της δράσης GENERATION EU στο Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας, στην Πλατεία Ζουχουρί. Η εκδήλωση, θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 17:30 και 20:00, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι θα γίνουν διαλέξεις και συζητήσεις με το κοινό για θέματα που συσχετίζονται με τον πολιτισμό και την ΕΕ και προβολή βίντεο με αφηγήσεις ανθρώπων για το πως άλλαξε η ζωή τους μέσα από την ένταξη μας στην ΕΕ.

Στις 18:30 θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια, από τον Δήμαρχο της Λάρνακας, Ανδρέα Βύρα, Φωτογραφικής Έκθεσης που αφορά τα 20 χρόνια ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ, στη Πλατεία Ζουχουρί. 

Στο χώρο θα υπάρχει ενημερωτικό περίπτερο του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και του EUROPE DIRECT Larnaca, όπου θα δίνονται ενημερωτικό υλικό και δωράκια στους πολίτες, προστίθεται.

Στη συνέχεια, αναφέρεται, θα γίνει η έναρξη του Common Ground στην Γκαλερί στη Πλατεία Ζουχουρί, όπου από τις 16:00 το απόγευμα μέχρι τις 19:30 θα υπάρχουν χορευτές στο δρόμο, διαδραστικές δραστηριότητες και παιχνίδια, ενώ θα πραγματοποιηθεί από τη Σταύρη Παπαδοπούλου το Common Ground Performance.

Σημειώνεται ότι οι αντιπροσωπείες της ΕΕ σε όλο τον κόσμο θα ανοίξουν τις πόρτες τους και θα διοργανώσουν διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις για την Ημέρα της Ευρώπης (9η Μαΐου).

ΚΥΠΕ

Send this to a friend