Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Φοροαπαλλαγές θα φέρει το 2020
Φοροαπαλλαγές θα φέρει το 2020

Φοροαπαλλαγές θα φέρει το 2020

Αλλαγές στις τσέπες κάποιων ομάδων πολιτών, αναμένει να φέρει το 2020. Μεταξύ των μέτρων που θα περιληφθούν στον κρατικό προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς είναι φοροαπαλλαγές. Χθες ο υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, μετά από συνάντηση με την Εκτελεστική Επιτροπής της ΣΕΚ, άνοιξε τα χαρτιά του για το τι θα ακολουθήσει.
Συγκεκριμένα το 2020 θα τεθούν σε τροχαία τα εξής μέτρα:
● Θα αυξηθεί στο 1/5 το ύψος της φοροαπαλλαγής των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Σήμερα, το φορολογικό μέτρο της έκπτωσης για συνεισφορές στα συνταξιοδοτικά ασφαλιστικά ταμεία, είναι στο 1/6 του εισοδήματος. Το συγκεκριμένο μέτρο περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό του 2020. Η αύξηση της φοροαπαλλαγής των εισοδημάτων στο 1/5, δεν είναι άσχετη και με την εφαρμογή του ΓεΣΥ. Και αυτό γιατί πολλοί πολίτες από τον Ιούνιου του 2020, όποτε θα τεθεί σε πλήρη εφαρμογή του ΓεΣΥ, θα καταργήσουν τις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας, για τις οποίες φοροαπαλασσονταν από τα εισοδήματα τους. Σήμερα για σκοπούς φόρου υπολογίζονται οι εισφορές που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι στα διάφορα ταμεία, όπως είναι στα ταμεία υγείας των σχεδίων ιατροφαρμακευτικής περίθαλψη, ΓεΣΥ, ασφάλιστρα ζωής και κοινωνικές ασφαλίσεις. Εάν οι εισφορές αποτελούν το 1/6 του καθαρού εισοδήματος σήμερα φοροαπαλλάσσονται, ενώ με το νέο μέτρο οι εισφορές θα φόροαπαλλασονται το 1/5. Επ’ αυτού ο υπουργός Οικονομικών, ανέφερε πως με αυτό το μέτρο ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των πολιτών σε συνταξιοδοτικά, σε ασφαλιστικά ταμεία και σε ταμεία υγείας.
● Μισθοδοτική αναβάθμιση για 1000 χαμηλόμισθους αορίστου χρόνου στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Πρόκειται για βοηθούς γραφείου οι οποίοι ωστόσο ήταν καθηλωμένοι στις μισθολογικές κλίμακας Α1,2 και 5. Με τις αλλαγές των κλιμάκων, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα  τοποθετηθούν στην κλίμακα Α2,5 και 7. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι όταν προσλήφθηκαν στο δημόσιο ήταν υπό το καθεστώς ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια μετατράπηκαν σε αορίστου με πιο χαμηλές μισθολογικές κλίμακες. Το δημοσιονομικό κόστος για την κυβέρνηση δεν εκτιμάται πως θα είναι μεγάλο.
● Αναμένεται να ρυθμιστεί το ζήτημα των ταμείων προνοίας για τους νεοεισερχόμενους στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίοι από το 2011 μέχρι σήμερα δεν συμμετέχουν σε συνταξιοδοτικό σχέδιο. Ο διάλογος θα ολοκληρωθεί στις επόμενες εβδομάδες έτσι ώστε οι νεοεισερχόμενοι που εργοδότηθηκαν από 2011 και μετά να συμμετέχουν στο ταμεία προνοίας. Μάλιστα η κάλυψη τους θα είναι και αναδρομική.
● Συνέχιση της λειτουργίας των Ταμείων Υγείας των εργαζομένων στους ημικρατικούς οργανισμούς και στους δήμους, ως συμπληρωματικά του ΓεΣΥ. Η λειτουργία των ταμείων θα είναι επ’ αόριστον και θα καλύπτουν υπηρεσίες που προσφέρει το ΓεΣΥ.
● Δημιουργούνται προοπτικές για επαναξιολόγηση του πέναλτι του 12%, το οποίο επιβάλλεται σε όσους αφυπηρετήσουν στο 63ο έτος αντί στο 65ο. Σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα της ΣΕΚ Ανδρέα Μάτσα, υπάρχει περιθώριο για στοχευμένη συζήτηση του συγκεκριμένου θέματος, έτσι ώστε να βρεθεί μια διευθέτηση που να είναι όσο το δυνατό, πιο κοινωνικά δίκαιη για το σύνολο των συνταξιούχων.
● Εκτιμάται πως το 2020 θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για συνθήκες πλήρους απασχόλησης, κάτι που συμβάλει και στην υιοθέτηση κατώτατου μισθού σε όλα τα επαγγέλματα.

Send this to a friend