Ήταν Μεγάλη Παρασκευή 8 Απριλίου 1988, όταν ένα ασυνήθιστο γεγονός έστρεψε τα βλέμματα του πλανήτη στην Κύπρο. Ένα αεροπλάνο που είχε καταληφθεί από αεροπειρατές τρεις μέρες πριν, προσγειώθηκε στη Λάρνακα. Το αίτημά τους ήταν ο ανεφοδιασμός του αεροπλάνου, διαφορετικά οι επιβάτες θα έβρισκαν ακαριαίο και φρικτό θάνατο.

Η νύχτα τρόμου

Όλα ξεκίνησαν στις 5 Απριλίου, Μεγάλη Τρίτη, όταν ένα Boeing KU 422, ξεκίνησε το ταξίδι του από την Μπανγκόγκ με προορισμό το Κουβέιτ. Στο αεροπλάνο οι επιβάτες ήταν κάθε άλλο από τυχαίοι. Μεταξύ των 97 ανθρώπων, οι τρεις ανήκαν στη βασιλική οικογένεια του Κουβέιτ.

Η πτήση εξελισσόταν κανονικά, όταν στη μία τα μεσάνυχτα ένας από τους αεροπειρατές ανακοίνωσε πως το αεροπλάνο πλέον βρισκόταν υπό την ομηρία τους. Στις 2μιση το αεροπλάνο προσγειώθηκε στην Περσία, στο αεροδρόμιο της Μασιάτ, όταν ο 53χρονος Ιρακινός Πιλότος ανέφερε στον Πύργο Ελέγχου πως τα καύσιμά τους εξαντλούνταν.

Η απελευθέρωση των εξτρεμιστών

Οι αεροπειρατές προκειμένου να αφήσουν ελεύθερους τους όμηρους και να παύσουν την αεροπειρατεία απαιτούσαν την άμεση απελευθέρωση 17 εξτρεμιστών οι οποίοι βρίσκονταν στις φυλακές του Κουβέιτ με την κατηγορία και την καταδίκη τους για εμπρηστικές ενέργειες και βομβαρδισμό εναντίον των Πρεσβειών της Γαλλίας και των Η.Π.Α. Εκείνες τις μέρες έχασαν τη ζωή τους έξι άτομα. Η απάντηση της Περσίας ήταν άμεση δηλώνοντας πως το Κουβέιτ δεν υπήρχε περίπτωση να απελευθερώσει τους βομβιστές, ακόμη κι αν οι αεροπειρατές είχαν ελευθερώσει 24 γυναίκες ως ένδειξη καλής θελήσεως.

Απελευθέρωση ομήρων

Δυο μέρες μετά οι αεροπειρατές απελευθέρωσαν άλλους 32 επιβάτες, χωρίς ωστόσο αυτό να αναιρεί το γεγονός πως οι υπόλοιποι 50 βρίσκονταν σε άμεσο κίνδυνο. Εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως στο αεροπλάνο βρίσκονταν και τα τρία βασιλικά μέλη, δήλωσαν πως αυτοί ήταν που θα πλήρωναν το τίμημα πρώτοι και με τον χειρότερο τρόπο.

Όμως και πάλι το Κουβέιτ δεν απαντούσε θετικά στα αιτήματα των αεροπειρατών ούτε ανταποκρινόταν στις απειλές τους. Μέχρι που οι αεροπειρατές εξαγριωμένοι άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως και να ξυλοκοπούν τους επιβάτες. Και καθώς η Περσία είχε βάλει εμπόδια στον δίαυλο και δεν επέτρεπαν στο αεροπλάνο να απογειωθεί, οι τρομοκράτες έριξαν χειροβομβίδες.

Μόνο τότε κατάλαβαν πόσο σοβαρολογούσαν και τους επέτρεψαν να φύγουν.

«Σας παρακαλώ, επιτρέψατε την προσγείωση, τα καύσιμα έχουν εξαντληθεί. Θα συντριβούμε ή θα κάνουμε αναγκαστική προσγείωση».

Όλα τα γειτονικά αεροδρόμια έκλεισαν και κανένα δεν άφηνε το αεροπλάνο να προσγειωθεί. Από Δαμασκό έως Βυρηττό και από Τουρκία έως Αίγυπτο, οι αερολιμένες ήταν αρνητικοί. Το ίδιο και τα κυπριακά αεροδρόμια, τα οποία όμως άλλαξαν γνώμη μόλις άκουσαν τις παρακλήσεις του πιλότου, ο οποίος προειδοποιούσε πως ήταν ζήτημα λεπτών να συντριβεί το αεροπλάνο.

Το διπλωματικό ζήτημα

Εκείνη τη μέρα ξεκινούσε η πιο σκληρή δοκιμασία για τον πρόεδρο Βασιλείου, ο οποίος δεν ήξερε τι έπρεπε να κάνει. Από τη μία δεν ήθελε να δυσαρεστήσει τον Εμίρη του Κουβέιτ με τον οποίο διατηρούσε άριστες σχέσεις ανεφοδιάζοντας το αεροπλάνο. Από την άλλη όμως δεν ήθελε να εξαγριώσει τις Ισλαμικές χώρες οι οποίες από εκδίκηση ίσως αναγνώριζαν το παράνομο «κράτος» του Ντενκτάς.

Για αυτό ο Πύργος Ελέγχου, υπό τις διαταγές του Προέδρου και προκειμένου να καθυστερήσει όσο γίνεται τον ανεφοδιασμό του αεροπλάνου ικανοποιούσε οποιοδήποτε άλλο αίτημά τους.

Το βασικό αίτημα του Τάκη Τελώνη που ήταν επικεφαλής ήταν πως στο αεροδρόμιο δεν υπήρχαν αρκετά καύσιμα και ότι λόγω περιόδου διακοπών του Πάσχα θα καθυστερούσε πολύ η μεταφορά τους στο αεροδρόμιο.

«Στείλτε φέρετρα»

Αν και στην αρχή οι αεροπειρατές διατηρούσαν ευγενική στάση έναντι του Κυπριακού Κράτους για τη συνεργασία του, αυτή η στάση δεν κράτησε για πολύ. Οι αεροπειρατές εξαγριωμένοι για ακόμη μια φορά με απίστευτη ωμότητα στις 11.30 πέταξαν από το αεροπλάνο νεκρό έναν από τους επιβάτες, ανακοινώνοντας «Στείλτε ένα ασθενοφόρο για να παραλάβει τον Κουβετιανό φίλο μας. Είναι αξιωματικός του Κουβέιτ».

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίστηκαν έως την Κυριακή του Πάσχα, όταν οι αεροπειρατές σκότωσαν και δεύτερο επιβάτη.

Το αεροπλάνο των Μαρτύρων

Οι αεροπειρατές εμφανώς εκνευρισμένοι και αφού άρχισαν να χάνουν την υπομονή τους ονόμασαν το αεροπλάνο «των Μαρτύρων» ανακοινώνοντας πως θα πεθάνουν μέσα σε αυτό.

Την Τρίτη του Πάσχα το αεροπλάνο ανεφοδιάστηκε. Λίγο πριν φύγουν Κύπριοι χειριστές διαβίβασαν στον πιλότο το ακόλουθο μήνυμα: «Είμαστε μαζί τις τελευταίες 5 μέρες. Το προσωπικό του Πύργου Ελέγχου Λάρνακας εύχονται σε εσάς και το πλήρωμα ασφαλή προσγείωση στο Αλγέρι και προσβλέπουμε να σας έχουν και πάλι εδώ υπό καλύτερες συνθήκες. Καλή τύχη».

Ρεκόρ ομηρίας

Η μοιραία πτήση τρόμου έφτασε στην Αλγερία μετά από 15 ημέρες αεροπειρατές, ένα πραγματικό ρεκόρ στην ιστορία των πτήσεων. Αν και τα αιτήματά τους δεν ικανοποιήθηκαν επέτρεψαν στους 31 εναπομείναντες ομήρους να κατέβουν ελεύθεροι μετά από 362 ώρες ομηρίας, για «ανθρωπιστικούς λόγους» όπως δήλωσαν.