Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Επιχείρηση του Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης για αεροδιακομιδή ασθενή, μέλους εμπορικού πλοίου που έπλεε σε απόσταση 120 ναυτικών μιλίων νοτιοδυτικά της Κύπρου είχαμε χθες στη Λάρνακα.
Ενεργοποιήθηκε άμεσα το Εθνικό Σχέδιο Έρευνας – Διάσωσης «ΝΕΑΡΧΟΣ», κινητοποιώντας ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων της Αστυνομίας, όπου ο ασθενής παραδόθηκε με ασφάλεια στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας για νοσηλεία.

 

Για τις αρχές Νοεμβρίου μετατίθεται, σύμφωνα με το Δήμο Λάρνακας, η επίσημη τελετή υπογραφής της συμφωνίας για παραχώρηση του λιμανιού και της μαρίνας της πόλης στην κοινοπραξία που έχει αναλάβει το έργο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο δεν συνήλθε αυτή την εβδομάδα, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο, και η επόμενη συνεδρία του είναι ορισμένη για τις 22 Οκτωβρίου, οπόταν αναμένεται να εγκριθεί η σύμβαση παραχώρησης των χώρων του λιμανιού και της μαρίνας από το κράτος προς την ενδιαφερόμενη κοινοπραξία, που θ’ αναλάβει το μεγαλεπήβολο έργο της ενιαίας ανάπτυξης.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας μας δήλωσε ότι εν’ αναμονή των υπογραφών της τελικής συμφωνίας, οι επενδυτές ήδη ξεκίνησαν δουλειά με την ετοιμασία των κατασκευαστικών σχεδίων, αφού στόχος τους είναι περίπου σ’ ένα χρόνο από την υπογραφή της συμφωνίας να είναι σε θέση να ξεκινήσουν τα πρώτα κατασκευαστικά έργα.

Όπως είναι γνωστό, στα σχέδια των επενδυτών περιλαμβάνεται η διπλή χρήση του λιμανιού Λάρνακας, δηλαδή επιβατική κι εμπορική ταυτόχρονα. Το συνολικό του κόστος θα ξεπεράσει το ένα δισεκατομμύριο ευρώ. Περιλαμβάνει, ακόμη, επέκταση της χωρητικότητας της μαρίνας, έτσι ώστε να είναι σε θέση να φιλοξενεί θαλαμηγούς και μεγάλα σκάφη αναψυχής καθώς επίσης τουριστικές κι εμπορικές αναπτύξεις στους χερσαίους χώρους.

 

Εργασίες κατεδάφισης της ανατολικής εξέδρας που βρίσκεται στη πρόσοψη του μνημείου των Καμάρων, για διευκόλυνση της παροχέτευσης όμβριων νερών από το κανάλι Καμάρων προς την μεγάλη λίμνη της αλυκής, αρχίζει σήμερα ο Δήμος Λάρνακας.

Οι εργασίες, θα πραγματοποιηθούν σε συνεργασία με την Επαρχιακή Διοίκηση Λάρνακας κι εντάσσονται στα πλαίσια των εισηγήσεων της τελικής μελέτης σχεδιασμού των αντιπλημμυρικών έργων για την προστασία των οικιστικών ζωνών των Δήμων Λάρνακας και Αραδίππου, που βρίσκονται εντός της λεκάνης απορροής του ποταμού Καλού Χωριού, εν’ όψει της χειμερινής περιόδου.

Πρόκειται για μια ευπαθή περιοχή, όσον αφορά τις πλημμύρες, που περιλαμβάνει τις τοποθεσίες Καμάρες, Βεργίνας στα όρια των δύο υπό αναφορά δήμων, όπου στο παρελθόν είχαν σημειωθεί μεγάλες καταστροφές σε περιουσίες εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων.

Ανακοίνωση του δήμου αναφέρει πως παράλληλα προγραμματίζεται η κατασκευή και μιας νέας ξύλινης γέφυρας πάνω σε κολώνες, η οποία θα αποτελεί συνέχεια της υφιστάμενης, έτσι ώστε να αποκατασταθεί το έργο και να συνδέσει με ασφάλεια τον περιμετρικό πεζόδρομο της αλυκής με τον υπηρεσιακό δρόμο της λεωφόρου Λεμεσού που είναι ο (δρόμος Λάρνακας – Καλού Χωριού).

Send this to a friend