Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΓΕΩΡΓΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΣ Η συμβολή της ΚΑΠ στην αναγέννηση της υπαίθρου
Η συμβολή της ΚΑΠ στην αναγέννηση της υπαίθρου

Η συμβολή της ΚΑΠ στην αναγέννηση της υπαίθρου

Στην ΕΕ πάνω από 140 εκατομμύρια άτομα κατοικούν σε αγροτικές περιοχές. Το Ευρωπαϊκό γεωργικό ταμείο αγροτικής ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) στηρίζει την Ευρωπαϊκή πολιτική αγροτικής ανάπτυξης, χρηματοδοτώντας προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης σε όλα τα κράτη μέλη και τις περιφέρειες της Ένωσης.

Το Προγράμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 αποτελεί το κύριο εργαλείο άσκησης αγροτικής πολιτικής για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής και της κυπριακής υπαίθρου, αφού αποτελείται από μια σειρά μέτρων τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της γεωργίας, τη διασφάλιση της αειφόρου διαχείρισης των φυσικών πόρων και την επίτευξη ισόρροπης εδαφικής ανάπτυξης μεταξύ υπαίθρου και αστικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης και της δημιουργίας θέσεων απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές.

Επίσης, η πολιτική συνοχής στηρίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική αναγέννηση των αγροτικών περιοχών συμπληρώνοντας τις πρωτοβουλίες που χρηματοδοτεί το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στα πλαίσια του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης αναμένεται να διατεθούν €251 εκ. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης συνεισφέρει στο Πρόγραμμα το 53% της συνολικής δημόσιας δαπάνης ενώ το υπόλοιπό ποσό θα διατεθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία ως Εθνική Συμμετοχή.

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε διάφορες κατηγορίες δικαιούχων όπως γεωργοί, ομάδες παραγωγών, επιχειρήσεις, αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, συνεργατικά ιδύματα, κυβερνητικά τμήματα και άλλους φορείς.

Η Κοινή Αγροτική Πολιτική συμβάλλει στην αναγέννηση της υπαίθρου με έργα όπως το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης, την Κυπριακή Δημοκρατία και το Δήμο Ιδαλίου και φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις καλύπτοντας τις ανάγκες των πολιτών της ευρύτερης περιοχής.

Η μελέτη και ο σχεδιασμός του αμφιθεάτρου έγινε με σεβασμό προς τη μορφολογία, το χαρακτήρα του χώρου και τις ανάγκες των δημοτών. Στο έργο εφαρμόστηκε ένα κράμα από παραδοσιακά και μοντέρνα διαχρονικά υλικά, τα οποία διασφαλίζουν τη διατήρηση της ποιότητας του κτίσματος στο χρόνο απαιτώντας όσο το δυνατό λιγότερη συντήρηση.

Επιπρόσθετα, από το κτίσμα του Αμφιθεάτρου διαμορφώθηκαν κι άλλοι υπαίθριοι χώροι για χρήση, είτε ανεξάρτητα είτε σε συνδυασμό με εκδηλώσεις που θα λαμβάνουν χώρα στο μεγάλο Αμφιθέατρο, προσθέτοντας στην πολλαπλότητα των πιθανών χρήσεων του συγκροτήματος.

Το Δημοτικό Αμφιθέατρο Ιδαλίου αποτελεί ένα έργο του οποίο σκοπός ήταν η βελτίωση της ζωής στην ύπαιθρο μέσω από την παροχή ευκαιριών παρακολούθησης καλλιτεχνικών και πολιτιστικών δρώμενων από τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.

Δείτε το βίντεο της εκστρατείας:

Send this to a friend