Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Η Αγ. Νάπα να προστατευθεί και όχι να απορροφηθεί μέσα από τη συνένωση
Η Αγ. Νάπα να προστατευθεί και όχι να απορροφηθεί μέσα από τη συνένωση

Η Αγ. Νάπα να προστατευθεί και όχι να απορροφηθεί μέσα από τη συνένωση

Τη δημιουργία ενός από τους τρεις καλύτερους τουριστικούς προορισμούς στην Ευρώπη στοχεύουν οι τοπικές αρχές με τη συνένωση των Δήμων Αγ. Νάπας – Σωτήρας και του Κ.Σ. Λιοπετρίου.

Ανακοίνωση του Δήμου Αγ. Νάπας με αφορμή την απόφαση για συνένωση των τριών υπό αναφορά περιοχών, τονίζει ότι στο πλαίσιο των συνενώσεων θα πρέπει να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να προστατευθεί και να ενισχυθεί ο τουρισμός. Σε σχέση με την Αγία Νάπα, είναι σημαντικό να ληφθεί σοβαρά υπόψη και το όραμα που έχει θέσει γ’ αυτήν η εθνική στρατηγική τουρισμού της Κύπρου, με στόχο μέχρι το 2030 να μετατραπεί σε έναν από τους τρείς καλύτερους τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης. «Η Αγία Νάπα είναι σήμερα ένα παγκόσμιο brand ,που αξίζει δισεκατομμύρια αφού προσφέρει ετησίως στο ΑΕΠ της Κύπρου 800 εκ. και φιλοξενεί το 30% των τουριστικών διανυκτερεύσεων της χώρας, με περισσότερες από 30.000 τουριστικές κλίνες με ισοδύναμο πληθυσμό, με προϋπολογισμό 20 εκ. και με τρόπο λειτουργίας που έχει πετύχει υψηλά επίπεδα ικανοποίησης ανάμεσα στους ξένους επισκέπτες. Στοιχεία που αναδεικνύουν την Αγία Νάπα ως τη μητρόπολη του κυπριακού τουρισμού», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Θέση του τουριστικού δήμου είναι όπως αυτές οι ιδιαιτερότητες θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη στα σενάρια συνενώσεων από την Κυβέρνηση και τη Βουλή, ώστε να προταθούν λύσεις με τις οποίες η Αγία Νάπα να ενισχυθεί και όχι ν’ απορροφηθεί. Ο δήμος επικαλείται μελέτη του διεθνούς ανεξάρτητου ελεγκτικού οίκου Ernst and Young (EY), σύμφωνα με την οποία εάν δεν αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις, τότε θα τεθεί σε κίνδυνο το τουριστικό προϊόν, θα επηρεαστούν οι επενδύσεις, θα υποβαθμιστεί το brand και η ετήσια συνεισφορά προς το ΑΕΠ.

Ο Δήμος Αγ. Νάπας εκτιμά ότι με τη συνένωση με Σωτήρα και Λιοπέτρι θα δημιουργηθεί ο μεγαλύτερος τουριστικός δήμος της Κύπρου, μ’ ένα παραλιακό μέτωπο 25 χιλιομέτρων. «Η συνένωση αυτή λύνει σε σημαντικό βαθμό τις διάφορες προκλήσεις και αντιμετωπίζει αρκετές από τις ιδιαιτερότητες της Αγίας Νάπας, αφού το brand θα διατηρηθεί προς όφελος όλων και ο τουρισμός θα ενισχυθεί. Έτσι, θα λυθούν αρκετές επιχειρησιακές και διοικητικές προκλήσεις, αφού ο νέος δήμος θα μπορεί να λειτουργήσει άμεσα και αποτελεσματικά την επόμενη μέρα», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

 

 

Send this to a friend