Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ Θερμοκοιτίδα Αγάπης: Πρόωρο ένα στα 10 νεογνά στην Κύπρο
Θερμοκοιτίδα Αγάπης: Πρόωρο ένα στα 10 νεογνά στην Κύπρο

Θερμοκοιτίδα Αγάπης: Πρόωρο ένα στα 10 νεογνά στην Κύπρο

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση παγκοσμίως όσον αφορά στην Προωρότητα

Ενα στα δέκα νεογνά στην Κύπρο γεννιέται πρόωρο (το ποσοστό πρόωρου τοκετού στην Κύπρο είναι περίπου 10%), ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κατατάσσει την Κύπρο στη 13η θέση παγκοσμίως (κατ’ αναλογία πληθυσμού) όσον αφορά στην Προωρότητα, ανέφερε η Nicole Thiele, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI σε χαιρετισμό της σε δημοσιογραφική διάσκεψη του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης».

Η κ. Thiele τόνισε ότι κάθε χρόνο γεννιούνται 500.000 πρόωρα νεογνά στην Ευρωπαϊκή Ένωση γεγονός που καθιστά τα πρόωρα νεογνά τη μεγαλύτερη ομάδα ασθενών παιδιών στην Ευρώπη, ενώ τα ποσοστά πρόωρου τοκετού στην Ευρώπη ποικίλουν από 6,3% έως 11,4%.

Ο Σύνδεσμος «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ανακοίνωσε κατά τη δημοσιογραφική διάσκεψη, που έγινε σήμερα, σειρά δράσεων για ολόκληρο τον Νοέμβριο, μήνας που είναι αφιερωμένος στην προωρότητα και έχει συνδεθεί με την Παγκόσμια Ημέρα Προωρότητας που είναι στις 17 Νοεμβρίου.

Η πρόεδρος του συνδέσμου Έλενα Μαλμηδούρη Χατζηχάννα σε χαιρετισμό της στη διάσκεψη ανέφερε ότι η 17η Νοεμβρίου είναι μια από τις σημαντικότερες μέρες του έτους για την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης σε ολόκληρο τον κόσμο.

Είπε, επίσης, ότι μετά από έγκριση του Υπουργείου Υγείας, η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ξεκίνησε τις διεργασίες για πλήρη ανακαίνιση πέντε δωματίων της ΜΕΝΝ του Μακάρειου Νοσοκομείου με στόχο την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών στην Μονάδα. Το κόστος της ανακαίνισης ανέρχεται περίπου στις 600.000 ευρώ. Τέλος, η πρόεδρος του συνδέσμου ανέφερε ότι για τον μήνα Νοέμβριο η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» διοργανώνει διάφορες δράσεις.

Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

Ανοικτό συνέδριο για το κοινό και τους επαγγελματίες υγείας υπό την αιγίδα της Παιδιατρικής Εταιρείας Κύπρου με θέμα: “Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία σε εθνικό επίπεδο» το Σάββατο 2 Νοεμβρίου, ώρα 16:00-19:00, στα κεντρικά Γραφεία της Τράπεζας Κύπρου
Φωταγώγηση Μακάρειου Νοσοκομείου στο μωβ χρώμα της Προωρότητας από τον υπουργό Υγείας και εκδήλωση με δώρα στα πρόωρα της ΜΕΝΝ, καθώς και στολισμό του Χριστουγεννιάτικου δέντρου στη Μονάδα.

Ποδηλασία Αγάπης σε συνεργασία με το ίδρυμα «Panos Foundation» εις μνήμη του Πάνου Ευρυπίδου η οποία θα ξεκινήσει από τη Λεμεσό και θα τερματίσει στο Μακάρειο Νοσοκομείο

Φιλανθρωπικό Gala Dinner σε συνεργασία με το Τάγμα Ιπποτών Μάλτας υπό την αιγίδα της Πρώτης Κυρίας.

Σε χαιρετισμό του Υπουργού Υγείας, τον οποίο ανέγνωσε ο Δρ. Ανδρέας Νεοφύτου, Επιστημονικός Διευθυντής Μακάρειου Νοσοκομείου, έγινε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση σχετικά με τις προκλήσεις και τις συνέπειες της πρόωρης γέννησης και ταυτόχρονα εξήρε την πρωτοβουλία του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» για τη διοργάνωση σειράς εκδηλώσεων.

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηδημητρίου, Παιδίατρος – Νεογνολόγος και Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου «Θερμοκοιτίδα Αγάπης», κατά την ομιλία του ανέφερε ότι παρ ’όλα τα επιτεύγματα το 20ου αιώνα, η ανατολή του 21ου αιώνα μας βρίσκει ανήσυχους με ποικιλία ερωτημάτων για θέματα που αφορούν τις επιπτώσεις των κοινωνικών αλλαγών του πλανήτη μας στην Προωρότητα, τις συγκρούσεις και τα ηθικά διλήμματα σε διάφορα επίπεδα, το κόστος για ποιοτική υγεία, τις νέες διαστάσεις που δίνει η νέα τεχνολογία με οικονομικό και κοινωνικό κόστος για νέες επιδόσεις, και το μεγάλο πρόβλημα της συνέχισης της αύξησης Προωρότητας που ακουμπά τα όρια μιας επιδημίας.

Κλείνοντας τη δημοσιογραφική διάσκεψη ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Κυπριακής Φαρμακοβιομηχανίας REMEDICA, κ, Μιχάλης Νεοπτολέμου ως κύριος χορηγός των δράσεων ενημέρωσης και πρόληψης του Συνδέσμου επεσήμανε ότι οι αριθμοί που έχουν αναφερθεί σήμερα αποκαλύπτουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού απέναντι στην Προωρότητα και τις πολλαπλές συνέπειές της στον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό.

Παρούσα στην δημοσιογραφική διάσκεψη ήταν και η κα Λέλα Βαβουράκη, Πρόεδρος του ελληνικού Συνδέσμου “Ηλιτόμηνο”, η οποία είναι μια εκ των ομιλητών του αυριανού συνεδρίου. Σημειώνουμε ότι τον Φεβρουαρίο 2019 υπογράφηκε η ανανέωση του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δύο Οργανώσεων, επιβεβαιώνοντας τις μεταξύ τους καλές σχέσεις αλλά και την επιθυμία τους για ανάπτυξη της συνεργασία τους σε θέματα προστασίας των πρόωρων νεογνών και των οικογενειών τους.

Λίγα λόγια για τη Θερμοκοιτίδα Αγάπης:

Η «Θερμοκοιτίδα Αγάπης» ιδρύθηκε το 2011 με κύριο στόχο την ευαισθητοποίηση της κυπριακής κοινωνίας για την Προωρότητα και τις άλλες αιτίες που επιβάλλουν τη νοσηλεία ενός νεογνού στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας και τη στήριξη των νεογνών, των γονέων αλλά και του προσωπικού της Μονάδας στον καθημερινό τους αγώνα. Εκ της ιδρύσεως του ο Σύνδεσμος είναι μέλος του EFCNI και συμμετέχει ετήσια στο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή πέραν των 30 χωρών μελών του Ιδύματος.

Ποιο είναι το EFCNI:

Tο Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Φροντίδα των Νεογνών (EFCNI) είναι ο πρώτος πανευρωπαϊκός οργανισμός που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των πρόωρων και τελειόμηνων νεογνών και των οικογενειών τους. Φέρνει σε επαφή τους γονείς και το ιατρικό προσωπικό, με κοινό στόχο τη μακροπρόθεσμη βελτίωση της υγείας των νεογέννητων και των πρόωρων παιδιών, εξασφαλίζοντας την καλύτερη δυνατή πρόληψη, θεραπεία, φροντίδα και υποστήριξη.

Το EFCNI από το 2015 εργάζεται για τη δημιουργία και τη θέσπιση Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία (“European Standards of Care for Newborn Health”), ώστε να διασφαλιστεί η σωστή φροντίδα όλων των εγκύων και των νεογνών. Η Θερμοκοιτίδα Αγάπης συμμετέχει ενεργά μαζί με άλλους ευωπαικούς Συνδέσμους και επίσημα σώματα από το χώρο της Υγείας στην ανάπτυξη αυτών των προτύπων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι μετά από ενέργειες του EFCNI, τονν περασμένο Νοέμβριο για πρώτη φορά στην ιστορία του Ευρωκοινοβουλίου, αναγνωρίστηκε η προωρότητα ως ξεχωριστή οντότητα η οποία χρήζει θέσπισης κοινωτικής οδηγίας.

Η θεματολογία του Ανοικτού Συνέδριου “Εφαρμογή Ευρωπαϊκών Προτύπων Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία σε εθνικό επίπεδο”:

Η Εξέλιξη της Νεογνολογίας” ∆ρ. Ανδρέας Χατζηδηµητρίου, M.D., Ph.D – Ειδικός Παιδίατρος Νεογνολόγος- Επίτιµος Πρόεδρος Θερµοκοιτίδας Αγάπης
“Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας για τη Νεογνική Υγεία: Η σηµασία τους σε εθνικό επίπεδο” ∆ρ. Ελένη Βαβουράκη, MD,PhD – Πρόεδρος Ηλιτόµηνον, Συµβουλευτικό Συµβούλιο Γονέων EFCNI
“European Standards of Care for Newborn Health: shaping the future of newborn care, together” κα. Nicole Thiele – Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του EFCNI
“Ευρωπαικά πρότυπα φροντίδας για τη νεογνική υγεία – Ιατρική περίθαλψη και κλινική πρακτική” ∆ρ. Θάλεια Παπαδούρη MD,MSc, PhD Παιδίατρος-Εντατικολόγος Νεογνών, Β.∆ιευθυντής Παιδιατρικής, Επιστηµονικός Υπεύθυνος ΜΕΝΝ-ΝΑΜ ΙΙΙ
“Αναπτυξιακή φροντίδα µε επίκεντρο το βρέφος και την οικογένεια” Κος Νικόλας Αντωνιάδης – Ψυχαναλυτικός Ψυχοθεραπευτής Παιδιών και Εφήβων
“Πρόσβαση και ενεργός συµµετοχή των γονέων στη Μονάδα Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών” ∆ρ. Μαρία Ζένιου MD, MSc – Παιδίατρος, NIDCAP Consultant
“∆ιαδικασίες Φροντίδας Νεογνού µε βάση τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα Φροντίδας” Κα Πάνη Παντελίδη – Νεογνολογική Φυσιοθεραπεύτρια, NIDCAP Consultant

Πηγή
ΚΥΠΕ

Send this to a friend