Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Αριθμοί φτώχειας και εξωφρενικά εφάπαξ υπουργών-βουλευτών
Αριθμοί φτώχειας και εξωφρενικά εφάπαξ υπουργών-βουλευτών

Αριθμοί φτώχειας και εξωφρενικά εφάπαξ υπουργών-βουλευτών

Η έκθεση της Eurostat επανέρχεται στη νέα της έκδοση. Βασανιστική η αφιλότιμη. Οι αριθμοί βλέπετε, λένε –δυστυχώς- πάντοτε την αλήθεια. Πέρα από κομματικές συμπάθειες ή φανατισμούς. Μακριά από ψευδαισθησιακές πεποιθήσεις. Διαλύοντας την ομίχλη, που συνήθως οι πολιτικοί επιχειρούν να δημιουργήσουν για να κρύψουν τις αλήθειες. Αυτές που πονάνε τον απλό λαό. Αυτές που καταδεικνύουν τον βάναυσο τρόπο με τον οποίο τον εμπαίζουν.

Διαβάστε, λοιπόν, και συγκρίνετε με κάποιους άλλους αριθμούς, που εξοργίζουν. Συνολικά 230.000 πολίτες βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας. δηλαδή, ποσοστό 27,7%. Δηλαδή, περίπου ένας στους τρεις Κύπριους. Οι αριθμοί είχαν δημοσιοποιηθεί και στην περσινή έκθεση της Eurostat. Επαναλαμβάνονται και στην τελευταία πιο φρέσκια.

Τι τραγική σύμπτωση. Συνέπεσε με τις προχθεσινές δηλώσεις του Οδυσσέα Μιχαηλίδη για το φαγοπότι που συνεχίζει να συμβαίνει στον τομέα των επιδομάτων, συντάξεων και εφάπαξ ωφελημάτων, που λαμβάνουν υπουργοί και βουλευτές. Το θέμα ηγέρθη λόγω της αποχώρησης κάποιων υπουργών από το κυβερνητικό σχήμα. Αν νοιώσατε σφίξιμο στην καρδιά από τους αριθμούς της Eurostat, με αυτούς που ακολουθούν, πιθανότατα, θα ανεβεί το αίμα στο κεφάλι σας.

Υπουργοί με 30 μήνες (μόνο) θητεία θα πάρουν σύνταξη 1.036 ευρώ τον μήνα και φιλοδώρημα 58.039 ευρώ!!! Υπουργοί με 5 χρόνια θητεία θα πάρουν σύνταξη 1.684 ευρώ το μήνα και φιλοδώρημα 94.314 ευρώ!!! Και υπουργοί με 10 χρόνια θητεία θα πάρουν σύνταξη 4.146 ευρώ τη μήνα και φιλοδώρημα 232.157 ευρώ!!! Κατ’ αναλογία για τους βουλευτές ισχύουν για θητεία 5 χρόνων σύνταξη 1.352 ευρώ το μήνα και φιλοδώρημα 75.729 ευρώ. Για θητεία 10 χρόνων σύνταξη 3.306 ευρώ το μήνα και φιλοδώρημα 185.115  ευρώ!!!

Σας συστήνω να ηρεμήσετε, διότι έπεται και συνέχεια. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ορθότατα τόνισε ότι πρέπει να καταργηθεί αυτό το σχέδιο επιδομάτων για τους νεοεισερχόμενους κρατικούς αξιωματούχους και να ισχύσει ότι τροποποιήθηκε για τους δημοσίους υπαλλήλους. Δηλαδή, από το 2011, όσοι διορίζονται θα λαμβάνουν σύνταξη μόνο από το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε, επίσης, την ανάγκη να τερματισθεί η στρέβλωση με τα εφάπαξ. Όπως εξήγησε, είναι πρόκληση να λαμβάνει ένας υπουργός μισθούς για 5 χρόνια, περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ και να λάβει άλλο τόσο ως σύνταξη και εφάπαξ.

Φυσικά, ο Οδυσσέας (κι εμείς μαζί του) μάλλον είναι ένας αδιόρθωτος ρομαντικός ονειροπόλος. Ξεχνά ότι για να τερματισθεί αυτό το φαγοπότι πρέπει πρώτα το υπουργείο Οικονομικών να βρει την δύναμη να στείλει σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Μετά, πρέπει οι βουλευτές να βρουν το κουράγιο να το ψηφίσουν, διότι ό,τι ισχύει για τους υπουργούς ισχύει και για τους βουλευτές. Ο Γενικός Ελεγκτής υπενθύμισε ότι σχετικές εισηγήσεις έχει αποστείλει στον υπουργό Οικονομικών από το 2015… Αγαπητέ Οδυσσέα, το πιθανότερο είναι,  ο «τσάρος» της οικονομίας, να έκανε τις εισηγήσεις σου ρουκετίτσες και να τις πέταξε από το παράθυρο του γραφείου του.

Και μία άκρως σημαντική παράμετρος για να ολοκληρώσετε την εικόνα. Οι θαυμαστοί βουλευτές μας, όταν ψήφιζαν να φορολογούνται τα όποια εφάπαξ ωφελήματα λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι, εξαίρεσαν τους εαυτούς τους και τους υπουργούς! Και ένα ακόμη κτύπημα. Οι υπέροχοι βουλευτές μας, όταν ψήφιζαν την αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης των δημοσίων υπαλλήλων από το 60ό στο 65ο έτος, και πάλι εξαίρεσαν τους εαυτούς τους και τους υπουργούς!

Διαβολική σύμπτωση, αγαπητοί φίλοι. Παράλληλα, με τους θλιβερούς αριθμούς της Eurostat και με τους εξοργιστικούς αριθμούς των ωφελημάτων υπουργών και βουλευτών, ο «Φ» δημοσίευσε μόλις χθες και μερικούς άλλους καταθλιπτικούς αριθμούς. Που αφορούν τις ατελείωτες λίστες αναμονής ασθενών στα νοσοκομεία. Όχι εκείνες που στο παρελθόν, ενδεχομένως, είχατε διαβάσει. Νέες φρεσκότατες. Μην παραξενεύεστε που περίμεναν μετεκλογικά να γίνουν γνωστές… Διαβάστε λοιπόν: 23.000 αναμένουν για υπερηχογράφημα, 10.000 για τεστ Παπανικολάου, 2.401 για επέμβαση καταρράκτη, 1.649 για αρθροπλαστική γόνατος!!!

Η τραγωδία ολοκληρώνεται με το χουβαρνταλίκι του υπουργού Οικονομικών προς τα κόμματα, για το οποίο έγραψε προχθές η στήλη. Αύξηση 2,5 εκατ. ευρώ έδωσε ο Χάρης στην κρατική χορηγία των κομμάτων. Στα μουλωχτά! Σε μια πενταετία κούρεψε τα πάντα, συντάξεις, επιδόματα, ωφελήματα. Στρίμωξε αφόρητα τις μικρομεσαίες τάξεις, αλλά δεν τόλμησε να αγγίξει ούτε και ένα σεντ από την χορηγία των κομμάτων. Αντ’ αυτού, ήρθε να τους χαρίσει από τις τσέπες των φορολογούμενων, άλλα 2,5 εκατ. ικανοποιώντας παλαιότερη πρόταση του Αβέρωφ.

Η στήλη αισθάνεται ενοχές. Που σας εξόργισε κυριακάτικα. Σας ανάγκασε να ξαναδείτε το πραγματικό πρόσωπο των πολιτικάντηδων, που κρύβεται πίσω από τα προσωπεία που χρησιμοποιούν. Είναι, άλλωστε, της Απόκρεω σήμερα. Σήμερα όλοι φοράνε μάσκες, οι πολιτικοί θα τις βγάλουν;

Πηγή: philenews.com

Send this to a friend