ΙΣΟΤΗΤΑ: Τελεσίγραφο μέχρι 1η Ιουλίου για το ωράριο – «Θα πάμε στη Βουλή»
Αιχμές κατά της ηγεσίας της Αστυνομίας και προσωπικά κατά του Αρχηγού Αστυνομίας διατύπωσε ο πρόεδρος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Νίκος Λοϊζίδης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο», με επίκεντρο το ζήτημα του ωραρίου των αστυνομικών, τις συνθήκες εργασίας στην πρώτη γραμμή και τις ενέργειες της συντεχνίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Ο κ. Λοϊζίδης υποστήριξε ότι προβάλλονται διαδικαστικοί και νομικοί λόγοι που, όπως είπε, αποπροσανατολίζουν από την ουσία του προβλήματος και την ανάγκη άμεσου διαλόγου. «Να λέτε δημόσια ότι θα βγει απόφαση από το Διοικητικό. Η απόφαση από το Διοικητικό θα βγει σε τρία χρόνια. Η απόφαση από το Διοικητικό δεν θα μας λέει αν είναι σωστή ή λάθος η απόφαση του Αρχηγού Αστυνομίας. Λάθος ήταν. Απλά θα μας λέει αν έχει την εξουσία νομικά. Κάτι το οποίο δεν είναι το ζητούμενο σήμερα. Ζητούμενο σήμερα είναι ότι είναι λάθος η απόφασή του», ανέφερε.
Παράλληλα, σημείωσε ότι στο παρελθόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε πραγματοποιήσει συναντήσεις με άλλες επαγγελματικές ομάδες, ακόμη και όταν ζητήματα που τους αφορούσαν βρίσκονταν ενώπιον της Δικαιοσύνης, τονίζοντας ότι αυτό δεν μπορεί να αποτελεί λόγο για να μην υπάρξει διάλογος. «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκατσε με τους κτηνοτρόφους τρεις φορές στο Προεδρικό, ενώ εκκρεμούσε διοικητικό δικαστήριο. Άρα όλες αυτές οι έξυπνες ατάκες και οι έξυπνες δικαιολογίες, ο κόσμος καταλαβαίνει και βγάζει συμπεράσματα», είπε.
Αναφερόμενος στο ζήτημα του ωραρίου, ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ αποκάλυψε ότι η συντεχνία απέστειλε επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η οποία, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει έντεκα σημεία απάντησης σε επιστολή που είχε σταλεί εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας. «Έχουμε αποστείλει χθες επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Υπάρχουν έντεκα σημεία σε απάντηση προς την επιστολή που έστειλε ο Πρόεδρος εκ μέρους του Αρχηγού Αστυνομίας με στοιχεία για το ωράριο των αστυνομικών, τα οποία είναι ανακριβή, λανθασμένα και παραπλανητικά. Δυστυχώς έχουν βάλει και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε αυτή τη θέση», υποστήριξε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, αναληθής είναι και ο ισχυρισμός ότι ο νυν Αρχηγός Αστυνομίας εφάρμοσε απόφαση της Βουλής και προηγούμενες συμφωνίες. «Έχει γραφτεί με αναλήθεια ότι αυτός αποφάσισε να εφαρμόσει την απόφαση της Βουλής. Η απόφαση της Βουλής του 2019, του Υπουργικού Συμβουλίου και η Συλλογική Σύμβαση του 2021 εφαρμόστηκαν από τρεις προηγούμενους Αρχηγούς Αστυνομίας. Δεν περίμεναν τον κ. Αρναούτη το 2026 για να εφαρμοστούν. Ο κ. Αρναούτης απλά διέκοψε τη συμφωνία, πήρε ένα μέρος της Συλλογικής Σύμβασης του 2021 και το άλλαξε κατά το δοκούν», ανέφερε.
Ο κ. Λοϊζίδης κατηγόρησε επίσης τον Αρχηγό Αστυνομίας ότι παρουσίασε ανακριβή εικόνα ως προς τα πραγματικά ωράρια των μελών της δύναμης. «Του έγραψε ότι μέχρι τις 18:00 όλοι οι αστυνομικοί της βάρδιας σχολάνουν. Δεν ξέρω αν δεν τον έχουν ενημερώσει ή αν δεν γνωρίζει ότι δίνει ο ίδιος οδηγίες για ευέλικτο ωράριο, ότι οι αστυνομικοί καλούνται σε νυχτερινές επιχειρήσεις, σε εντάλματα, σε παρακολουθήσεις, σε συλλήψεις και σε διερευνήσεις. Οι αστυνομικοί έχουν ευέλικτο ωράριο και εργάζονται και τη νύχτα», δήλωσε.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις ημέρες ανάπαυσης, υποστηρίζοντας ότι οι αλλαγές έχουν επηρεάσει αρνητικά όσους εργάζονται με βάρδιες. «Οι ώρες γραφείου έχουν κερδίσει εννέα ημέρες ξεκούρασης τον χρόνο. Αντίθετα, αυτοί που δουλεύουν βάρδια, με τις αλλαγές που έγιναν, έχουν χάσει δύο ημέρες. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Αστυνομία Κύπρου σήμερα», υποστήριξε.
Παράλληλα, επέμεινε ότι όλοι οι αστυνομικοί εργάζονται τον ίδιο αριθμό ωρών σε ετήσια βάση. «Ίδιες εργατοώρες όλοι. Και αυτοί που δουλεύουν ώρες γραφείου και αυτοί που δουλεύουν βάρδια έχουν τις ίδιες ετήσιες εργατοώρες», τόνισε.
Ερωτηθείς για τους λόγους που, κατά την άποψή του, προωθήθηκαν οι αλλαγές, ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ ισχυρίστηκε ότι στόχος ήταν η αύξηση του χρόνου εργασίας και η μείωση του κόστους. «Αυτό εφαρμόστηκε από την ώρα που ανέλαβε ο Γιώργος Αρναούτης. Ήρθε να τους φέρνει 15 ημέρες επιπρόσθετης εργασίας τον χρόνο, με τις ίδιες ετήσιες εργατοώρες όπως πριν, για να δουλεύουν συνέχεια και να μειωθούν τα χρήματα. Αυτή είναι η ουσία», ανέφερε.
Μάλιστα, υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη προσέγγιση αποδόθηκε ακόμη και σε παρότρυνση του Υπουργείου Οικονομικών. «Το έγραψε και στον Πρόεδρο ότι ήταν προτροπή του Υπουργού Οικονομικών. Το αναφέρει ξεκάθαρα στην παράγραφο 14 της επιστολής», είπε.
Ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε ότι η πολιτεία οφείλει να ασκεί εποπτεία επί των αρχών ασφαλείας και κατηγόρησε την ηγεσία για παραβίαση βασικών αρχών διοίκησης. «Η νόμιμη διοίκηση πρέπει να επιβλέπει τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Εθνικής Φρουράς. Η αρχή της νομιμότητας, της αναλογικότητας, το δημόσιο συμφέρον, η διάκριση μεταξύ εργαζομένων και η ίση μεταχείριση είναι ζητήματα που έχουν παραβιαστεί», υποστήριξε.
Αναφερόμενος στα αιτήματα της συντεχνίας προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι ζητείται η σύγκληση σύσκεψης πριν από την 1η Ιουλίου. «Του ζητούμε μέχρι την 1η Ιουλίου, όπου έχουμε προθεσμία ως συντεχνία από την EuroCOP, να καλέσει σύσκεψη. Να βρούμε, στη βάση της αναλογικότητας, τη λύση και μια νέα συμφωνία συλλογικής σύμβασης υπό την αιγίδα του ίδιου του Προέδρου της Δημοκρατίας, ώστε να μπορέσει να ορθοποδήσει το αστυνομικό σώμα», ανέφερε.
Παράλληλα, περιέγραψε μια εικόνα έντονης πίεσης στο εσωτερικό της Αστυνομίας. «Οι αστυνομικοί βρίσκονται στη μέση. Από τη μια έχουν το έγκλημα και από την άλλη την ηγεσία να είναι εναντίον τους», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΙΣΟΤΗΤΑΣ κατήγγειλε επίσης ότι δέχεται αναφορές για πιέσεις και απειλές προς μέλη της δύναμης. «Αυτές οι απειλές και η πίεση που ασκείται κάθε πρωί στις τηλεδιασκέψεις προς τους αστυνομικούς δεν πρόκειται να γίνουν ανεκτές από τη συντεχνία ΙΣΟΤΗΤΑ. Έχω τέσσερις καταγγελίες κάθε μέρα παγκύπρια από αστυνομικούς ότι οι αξιωματικοί τους απειλούν για τα νούμερα που βγάζουν στα 25 τμήματα πρώτης γραμμής», ισχυρίστηκε.
Προειδοποίησε ακόμη ότι, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ανταπόκριση, η συντεχνία θα προχωρήσει σε περαιτέρω ενέργειες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε κοινοβουλευτικό επίπεδο. «Αν δεν γίνει η σύσκεψη μέχρι την 1η Ιουλίου, θα ενημερώσω την Ευρώπη για το τι γίνεται στο ανατολικότερο σύνορό της, την Κύπρο, από θέμα ασφάλειας. Και αν η εκτελεστική εξουσία δεν μπορεί να ελέγξει τη νόμιμη διοίκηση στην Αστυνομία, θα πάμε στη Βουλή. Θα συναντήσουμε την Πρόεδρο της Βουλής και τους προέδρους των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Υπάρχει τρόπος, είτε με τροποποίηση νομοθεσίας είτε ακόμη και με νέα πρόταση νόμου», ανέφερε.
Κλείνοντας, ο κ. Λοϊζίδης επανέλαβε ότι η μοναδική αποδεκτή απάντηση από πλευράς Προεδρικού είναι η έναρξη διαλόγου. «Θα αναμένουμε. Η απάντηση μπορεί να είναι μόνο μία: σύσκεψη. Τίποτε άλλο. Σύσκεψη υπό τον Πρόεδρο για να βρούμε τη λύση. Όλα είναι πλέον στα χέρια του. Αν δεν βρεθεί λύση σε αυτό το θέμα, υπάρχει μια έκρυθμη κατάσταση στην Αστυνομία και δεν μπορώ να φανταστώ τι θα γίνει στη συνέχεια».
Πηγή: Sigmalive






