Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Παρακολουθήσαμε την παράσταση ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ
Παρακολουθήσαμε την παράσταση ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

Παρακολουθήσαμε την παράσταση ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟΥ

Θεόδωρος Μωυσέως*

Παρακολουθήσαμε την παράσταση στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας, την Πέμπτη 6.2.2025.

Η κωμωδία “Κορίτσια Ημερολογίου” από το Θέατρο “Λέξη” και τον Γιώργο Τσιάκκα επιστρέφουν κρατώντας τους βασικούς συντελεστές από την επιτυχημένη παρουσίαση του έργου το 2014.

Το έργο, γραμμένο από τον Tim Firth σε μετάφραση της Χριστίνας Κωνσταντίνου, βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα και προσαρμόζεται έξυπνα από τον Τσιάκκα στην κυπριακή πραγματικότητα.

Η ιστορία διαδραματίζεται σε μια επαρχιακή κοινωνία, όπου μια ομάδα γυναικών, ενωμένες από τη φιλία τους, αποφασίζουν να δράσουν με έναν πρωτότυπο και τολμηρό τρόπο για να συγκεντρώσουν χρήματα για τη βελτίωση της αίθουσας αναμονής του νοσοκομείου, μετά τον θάνατο του συζύγου μίας εξ αυτών από καρκίνο.

Η προσαρμογή διατηρεί τη ζωντάνια και την ουσία του πρωτότυπου έργου, ενώ παράλληλα αναδεικνύει με χιούμορ τις αδυναμίες, αλλά και τις αρετές της κυπριακής κοινωνίας.

Η παράσταση αγγίζει θέματα, όπως η ασθένεια, η απώλεια, η γυναικεία φιλία και οι κοινωνικές προκαταλήψεις, χωρίς να χάνει τον ανάλαφρο και συγκινητικό της χαρακτήρα.

Το κείμενο είναι γεμάτο έξυπνες ατάκες (ίσως σε κάποιες στιγμές μοιάζουν λίγο υπερβολικές – σημασία ίσως έχει ότι προκαλούν δυνατά γέλια στο sold-out θέατρο) και συγκινητικές στιγμές.

Τα σκηνικά της Έλενας Κατσούρη και τα κοστούμια της Σόφης Αντρέου ενισχύουν την αίσθηση της καθημερινότητας των ηρωίδων, ενώ ο φωτισμός του AlexJotovic, η μουσική επένδυση και η χρήση videowall προσδίδουν βάθος στις συναισθηματικές κορυφώσεις του έργου.

Οι πρωταγωνίστριες Έλενα Ευσταθίου, Χριστίνα Παυλίδου και Κύνθια Παυλίδου, που συμμετείχαν και στην εκδοχή του 2014, μαζί με τις Ελένη Σιδερά, Μαρίνα Βρόντη και Σταυριάνα Καδή, αποδεικνύουν την εμπειρία τους στο θεατρικό σανίδι και χειρίζονται με άνεση την κωμωδία, προσφέροντας αβίαστο γέλιο.

Ο Μαρίνος Χατζηβασιλείου, μετρημένος και εκφραστικός, προσδίδει τον απαραίτητο συναισθηματισμό, ενώ ο Άγγελος Χατζημιχαήλ συμπληρώνει το σύνολο με μια ισορροπημένη και δυναμική παρουσία.

Τα “Κορίτσια Ημερολογίου” είναι μια έξυπνη και συγκινητική μεταφορά του πρωτότυπου έργου, που ισορροπεί ανάμεσα στο χιούμορ και τη συγκίνηση, καταφέρνοντας να αγγίξει το κοινό με την αλήθεια και τη ζεστασιά της.

Και αν η φράση της Ευσταθίου “…Αν η αδελφή μου δεν ντρεπόταν να δείξει το στήθος της στο γιατρό, ίσως να ήταν ζωντανή τώρα…” άγγιξε έστω και λίγες γυναίκες από τις soldout παραστάσεις, τότε τα “Κορίτσια Ημερολογίου” έχουν πετύχει κάτι πολύ περισσότερο από το να ψυχαγωγήσουν. Και αυτό από μόνο του είναι σπουδαίο.

«2000 Alternative WI Calendar»                                                  

Η ιστορία της ομάδας “Calendar Girls” είναι αξιοσημείωτη.

Ξεκίνησε από μια μικρή κίνηση και εξελίχθηκε σε ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο έχει συγκεντρώσει εκατομμύρια για έναν αξιόλογο σκοπό.

Όλα ξεκίνησαν από την Άντζελα Μπέικερ και των φίλων της κατά τη διάρκεια της ασθένειας του συζύγου της.

Ο θάνατός του ενέπνευσε την ιδέα να συγκεντρωθούν χρήματα για το νοσοκομείο, και πριν το καταλάβουν, το ημερολόγιο τους, «2000 Alternative WI Calendar» όπως ονομάστηκε, έγινε ένα παγκόσμιο φαινόμενο.

Η επιτυχία τους, τόσο σε επίπεδο πωλήσεων όσο και στην επίδραση της αύξησης της ευαισθητοποίησης για την έρευνα στον καρκίνο του αίματος, είναι ένα εμπνευσμένο παράδειγμα της δύναμης της κοινότητας και της δημιουργικότητας για να κάνουμε τη διαφορά.

Η επιτυχία του πρώτου τους ημερολογίου το 1999, (202.000 αντίτυπα) και των επόμενων εκδόσεών τους τα επόμενα χρόνια, τονίζει την εκπληκτική γενναιοδωρία των ανθρώπων και την μοναδική γοητεία της ιστορίας τους.

Συνδυάζοντας την προσωπική τους τραγωδία με μια δόση χιούμορ και ανθρωπιάς, όχι μόνο υποστήριξαν την έρευνα, αλλά και συνδέθηκαν με τους ανθρώπους με έναν πολύ ανθρώπινο τρόπο.

Τα ημερολόγια και τα σχετικά προϊόντα έγιναν σύμβολο ενδυνάμωσης, συγκεντρώνοντας εκατομμύρια για την Έρευνα Λευχαιμίας και Λεμφώματος (τώρα Blood Cancer UK).

Ο Θεόδωρος Μωυσέως γράφει για τη μαγεία που προσφέρει το θέατρο. Προσεγγίζει, παρουσιάζει και εισηγείται θεατρικές παραστάσεις προσφέροντας έναν διάλογο γύρω από την τέχνη και τον πολιτισμό.

Facebook

Instagram

Send this to a friend