Η Λάρνακα είναι μια από τις παλαιότερες πόλεις στον κόσμο με πάνω από 4000 χρόνια ιστορίας. Διαμέσου των αιώνων πέρασε από πολλά δεινά και πολλούς κατακτητές και απέκτησε ένα ιδιαίτερο χαρακτήρα, παρόμοιο με τις υπόλοιπες Κυπριακές πόλεις, αλλά με ξεχωριστά χαρακτηριστικά σε πολλούς τομείς. Κράτησε την Ελληνικότητά της και τα Χριστιανικά ήθη και έθιμα όπως και το υπόλοιπο νησί και δημιούργησε μια δική της αρχοντική παράδοση και ιστορία.
Στη συνέχεια γίνεται μια απαρίθμηση των 10 ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της πόλης και των ανθρώπων της σε διάφορους τομείς σύμφωνα με τη δική μου άποψη. Το ‘LARNACA TOP 10’.
Η αρίθμηση είναι τυχαία και δεν σχετίζεται με τη σπουδαιότητα του χαρακτηριστικού ή του ατόμου. Πολλά χαρακτηριστικά θα μπορούσαν να τοποθετηθούν σε διάφορες κατηγορίες.
10 Τουριστικά Αξιοθέατα
Η Λάρνακα διαθέτει πολλά αξιόλογα μέρη όπου ντόπιοι και ξένοι μπορουν να επισκεφθούν για ιστορικούς και αρχαιολογικούς λόγους, για αναψυχή και ψυχαγωγία, ή για μελέτη και απόλαυση της φύσης.
- Άγιος Λάζαρος: Κτίστηκε από το Βυζαντινό αυτοκράτορα Λέοντα Στ’ τον 9ο αιώνα πάνω από τον τάφο του Αγίου. Το περίλαμπρο εικονοστάσιο, το περίτεχνο καμπαναριό, η εσωτερική διαρρύθμιση προκαλεί κατάνυξη και ευλάβεια. Κάτω από την Αγία Τράπεζα βρίσκεται ο τάφος του Αγίου.
- Αρχαιολογικός Χώρος Κιτίου: Αρχαία Μυκηναϊκή πόλη, Βασίλειο της Κύπρου, που ανασκάφηκε στις αρχές του 1960. Με σημαντικά αρχιτεκτονικά ερείπια όπως ο ναός της Αφροδίτης-Αστάρτης και δύο κτίσματα του 9ου αιώνα π.Χ.
- Καμάρες: Το υδραγωγίο Abu Bekir, που κτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα για μεταφορά νερού στη Λάρνακα, οι γνωστές Καμάρες στο έμπα της πόλης από δυτικά που αποτελούν χαρακτηριστικό σημείο της πόλης.
- Αρχαιολογικό Μουσείο: Το πρόσφατα ανακαινισθέν μουσείο προσφέρει στον επισκέπτη μια μοναδική διαδραστική περιδιάβαση στην πολύχρονη ιστορία της περιοχής μέσα από εξαιρετικής αξίας αρχαιολογικά ευρήματα.
- Μουσείο Πιερίδη: Το αρχαιότερο ιδιωτικό μουσείο της Κύπρου που εκθέτει αντικείμενα που χρονολογούνται από το 4000 π.Χ. και στεγάζεται σε διατηρητέο κτίριο της οικογένειας Πιερίδη.
- Φοινικούδες: Το πάνω από 100 χρόνων σήμα κατατεθέν της Λάρνακας. Το μέρος όπου οι Λαρνακείς κάνουν τις βόλτες τους, τα πρώτα ερωτικά τους σκιρτήματα, τρώνε το γλυκό και παγωτό τους, κάνουν τα θαλάσσια μπάνια τους.
- Μακένζυ: Η κατασκευή των 14 κέντρων το 1987 έγινε το υφαλτήριο για την ανάπτυξη της περιοχής που σήμερα αποτελεί το πιο πολυεπισκεπτόμενο μέρος της πόλης, κυρίως το καλοκαίρι, για διασκέδαση, φαγητό και θαλάσσιο μπάνιο.
- Αλυκές: Προστατευόμενη περιοχή Natura 2000 και Ramsar επιφυλάσσει σε κάθε επισκέπτη ανεπανάληπτες εικόνες από τα αποδημητικά πουλιά όπως φλαμίνγκο, αλλά και σε κάθε φυσιολάτρη την ευκαιρία περιήγησης σε μια παρθένα περιοχή στο μονοπάτι της φύσης.
- Παττίχειο πάρκο: Όαση πρασίνου δίπλα από την Αλυκή, χώρος ανάπαυσης, άθλησης και διασκέδασης. Μέσα στο πάρκο βρίσκεται το Παττίχειο αμφιθέατρο όπου γίνονται σωρεία παραστάσεων θεάτρου, χορού, τραγουδιού και άλλων τους καλοκαιρινούς μήνες.
- Ναυάγιο Ζηνοβία: Από τα διασημότερα ναυάγια στον κόσμο το πλοίο Ζηνοβία βυθίστηκε στα ανοικτά της Λάρνακας το1980 και βρίσκεται σε βάθος 42 μέτρων. Αποτελεί σήμερα ένα τεράστιο τεχνητό ύφαλο και έλκει μεγάλο αριθμό ντόπιων και ξένων δυτών.
10 Εμβληματικά Κτίρια
Η Λάρνακα διαθέτει πολλά εμβληματικά κτίρια, δημόσια και ιδιωτικά. Εδώ παρουσιάζονται 10 κτίρια που είναι επισκέψιμα από το ευρύ κοινό.
- Αρχοντικό Ευανθίας Πιερίδου: Το κτίριο με το εμβληματικό μπαλκόνι, δεσπόζει της Λεωφόρου Αθηνών στις Φοινικούδες και χρονολογείται περί τα μέσα του 19ου αιώνα. Ανακαινίσθηκε πριν μερικά χρόνια και το ισόγειο χρησιμοποιείται ως χώροι αναψυχής και εστιατόρια.
- Πινακοθήκη και Ιστορικό Αρχείο Δήμου: Βρίσκονται στη Δυτική πλευρά της πλατείας Ευρώπης, ανεγέρθηκαν το 1881 και αποτελούσαν αποθήκες και τελωνείο του λιμανιού της Λάρνακας. Αναπαλαιώθηκαν το 1996 εξασφαλίζοντας το βραβείο Europa
- Αρχοντικό Δημητρίου Πιερίδη: Χρονολογείται από το 1825 και αποτελεί από το 1835 την οικία της οικογένειας Πιερίδη. Μέρος του κτιρίου αποτελεί το Μουσείο Πιερίδη
- Πρώην Οθωμανική Τράπεζα: Κτίστηκε το 1906 και αναπαλαιώθηκε το 2013. Στεγάζει το ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη στον όροφο και το Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και Ναυτιλία στο ισόγειο.
- Παλιό Νοσοκομείο: Αναγέρθηκε το 1933 με δωρεά της Ευανθίας Πιερίδου και λειτουργούσε μέχρι την δεκαετία του 1980. Θα στεγάσει τις υπηρεσίες του Δήμου Λάρνακας μετά από αναπαλαίωση του που θα αρχίσει εντός το 2024. Στο χώρο θα παραμείνουν εξωτερικά ιατρεία.
- Πρώην Λέσχη Λάρνακας: Αναγέρθηκε το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα και χρησιμοποιήθηκε σαν πανδοχείο, χάνι, οικεία του Mattei και Αγγλική Λέσχη. Έχει πρόσφατα ανακαινισθεί με Ευρωπαϊκά κονδύλια από τον Δήμο και αποτελεί χώρο τέλεσης πολιτικών γάμων στο ισόγειο και έκθεσης ζωγραφικής στον όροφο
- Επαρχιακή Διοίκηση: Το κτίριο αναγέρθηκε αρχές του 1900 και στέγαζε τον Άγγλο Διοικητή της πόλης. Ανακαινίσθηκε το 1996 και στεγάζει τις υπηρεσίες του Έπαρχου Λάρνακας.
- Οικίες Έπαρχου και Αστυνομικού Διευθυντή: Πρόκειται για δύο διατηρητέα κτίρια που βρίσκονται στα όρια του πάρκου Σαλίνα που αναμένεται να ολοκληρωθεί τέλος του 2024. Η πρώην οικία Έπαρχου στεγάζει τις υπηρεσίες του Youth MakerSpace του Οργανισμού Νεολαίας. Η οικία του Αστυνομικού Διευθυντή βρίσκεται υπό ανακαίνιση από το Δήμο με Ευρωπαϊκά κονδύλια και θα χρησιμοποιηθεί για κοινωνικές υπηρεσίες.
- Αστικές Σχολές Καλογερά: Πρόκειται για δύο διατηρητέα κτίρια της δεκαετίας του 1920 που βρίσκονται το πρώτο στην οδό Κ. Καλογερά και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σαν δημοτικό σχολείο, και το δεύτερο στην οδό Λουκή Ακρίτα και χρησιμοποιείται σαν παράρτημα του Παγκύπριου Λυκείου.
- Σχολή Καλογραιών: Ανεγέρθηκε το 1848 ως μονή ρωμαιοκαθολικών καλογραιών και λειτούργησε για πολλά χρόνια ως σχολή Καλογραιών Αγίου Ιωσήφ με βάση τη Γαλλική γλώσσα. Σήμερα λειτουργεί ως σχολείο μέσης εκπαίδευσης.
10 Αρχαία Μνημεία
Μερικά από τα αρχαία μνημεία της πόλης, όπως καθορίζονται από τον Περί Αρχαιοτήτων Νόμο. Εκκλησίες και τεμένη που αποτελούν Αρχαία Μνημεία παρουσιάζονται κάτω από άλλη κατάταξη
- Αρχαίο Λιμάνι: Με βάση ιστορικά στοιχεία το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου χρησιμοποιείτο για επισκευή και συντήρηση πολεμικών πλοίων που μέσω ανασκαφέντων ραμπών ανέβαιναν και ποντίζονταν στη θάλασσα. Το λιμάνι χρησίμευε ακόμα για εξαγωγή χαλκού και γεωργικών προϊόντων. Καταποντίστηκε το 1075 π.Χ. από μεγάλο σεισμό. Η πλήρης ανασκαφή του από Γαλλική αποστολή είναι σε εξέλιξη.
- Ψηφιδωτό Άθλων Ηρακλή: Ανασκάφθηκε το 2016 κατά τις εργασίες του αποχετευτικού στο κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τεράστιο ψηφιδωτό 20 Χ 4.5 μ. που απεικονίζει τους 12 άθλους του Ηρακλή. Η ανασκαφή θα συνεχιστεί σε γειτονικά τεμάχια και πρόθεση του Τμήματος Αρχαιοτήτων είναι να το αναδείξει επί τόπου.
- Τάφος Αγίου Θεράποντος: Επίσκοπος Κιτίου πριν τον 7ο αιώνα. Μαρτύρησε από ειδωλολάτρες που υπήρχαν στο νησί. Ο τάφος του στην περιοχή Δροσιάς δυστυχώς παραμένει χωρίς ανάδειξη και φροντίδα.
- Μεσαιωνικό Κάστρο: Κτίσμα του 14ου αιώνα στη παραλία για προστασία από επιδρομές. Καταστράφηκε από διάφορους κατακτητές και ανακατασκευάστηκε από τους Οθωμανούς το Σήμερα δέχεται σωρεία επισκεπτών ενώ διαθέτει και μουσείο.
- Τέμενος Μπουγιούκ: Πιθανόν το πρώτο Οθωμανικό Τέμενος στην Κύπρο. Πρόκειται για μετατροπή καθολικής εκκλησίας της Αγίας Αικατερίνης του 13/14ου αιώνα. Ονομάζεται και Τζαμί Κεμπίρ.
- Τέμενος Τούσλα: Πρόκειται για βυζαντινή ορθόδοξη εκκλησία που τον 12ο ή 13ο αιώνα μετατράπηκε σε καθολική εκκλησία του Τιμίου Σταυρού. Οι Οθωμανοί το μετέτρεψαν σε τζαμί με τον μιναρέ να ανυψώνεται πάνω από τα ερείπια του καμπαναριού.
- Σύμπλεγμα Ζουχούρι: Περιλαμβάνει τέμενος και ένα ταφικό μνημείο. Αναφέρεται σε ιστορικές αναφορές του 17ου αιώνα. Γύρω από το τέμενος αναπτύχθηκε κτιριακό συγκρότημα με καταστήματα γύρω από μεγάλη περίκλειστη αυλή. Κατασκευάστηκε επίσης ξενώνας για τους προσκυνητές. Η αυλή ανακαινίσθηκε από τον δήμο με Ευρωπαϊκά κονδύλια το
- Τέμενος Χαλά Σουλτάν: Χτίστηκε πάνω στο σημείο θανάτου της Umm Haram συζύγου του ηγέτη της πρώτης Αραβικής επιδρομής όπου βρίσκεται και ο τάφος της καλυμμένος με πράσινο βελούδινο ύφασμα. Αποτελεί το πιο σημαντικό ιερό σημείο των Οθωμανών της Κύπρου και ένα από τα σημαντικότερα των απανταχού Μουσουλμάνων.
- Αποβάθρα: Κτίστηκε το 1881 από του Άγγλους για να εξυπηρετήσει το αγκυροβόλιο της πόλης. Έχει διαστάσεις 150 επί 7 μ. και στο τελειώνει σε σχήμα Τ μήκους 27 μ. με 2 μεταλλικούς φάρους. Σημείο περιπάτου και κοινωνικής συναναστροφής για γενεές Λαρνακέων.
- Οικισμός Βυζακιά: Λιμενικός οικισμός της ύστερης εποχής του χαλκού (1600-1100 π.Χ.} που βρίσκεται κατά μήκος της όχθης της Αλυκής παρά το τέμενος Χαλά Σουλτάν. Πρόσφατα ανασκάφηκαν 3 τάφοι, πιθανότατα βασιλικοί, από τους οποίους οι 2 ασύλητοι, με πάνω από 500 ευρήματα.
10 Εκκλησίες και Θρησκευτικοί Χώροι
Στη Λάρνακα μετά το 1974 και την εξάπλωση της πόλης ιδρύθηκαν πολλές εκκλησίες. Πιο κάτω αναφέρονται 10 εκκλησίες της παλιάς Λάρνακας
- Άγιος Λάζαρος: Περιγράφεται στα τουριστικά αξιοθέατα.
- Χρυσοπολίτισσα: Δίκλητος επιβλητικός ναός που κτίστηκε μεταξύ 1765-1768 πάνω στα ερείπια παλιάς εκκλησίας. Διαθέτει εντυπωσιακό καμπαναριό και περίκαλλο επιχρυσωμένο εικονοστάσι.
- Άγιος Γεώργιος Μακρύς: Μικρός Ναός Βυζαντινού ρυθμού σταυροειδής με τρούλο που κτίστηκε τον 12ο ή το 14ο αιώνα σύμφωνα με διαφορετικούς ερευνητές. Διαθέτει εικόνα του Αγίου Γεωργίου του
- Άγιος Ιωάννης Θεολόγος: Κτίστηκε το 1775 και απετέλεσε μητροπολιτικό Ναό. Διαθέτει περίτεχνο καμπαναριό και ωραίο ξυλόγλυπτο εικονοστάσι του 18ου αιώνα.
- Άγιος Γεώργιος Κοντός: Μονόκλιτος ναός που κτίστηκε το 1833 εκ βάθρων. Ο ναός εξυπηρετούσε μονή η οποία είναι πολύ αρχαιότερη και επανιδρύθηκε τον 19ο αιώνα.
- Μεταμόρφωση Σωτήρος: Ο καθεδρικός ναός της Μητρόπολης Κιτίου οικοδομήθηκε κατά την ενετοκρατία. Ανακαινίστηκε το 1854 ενώ σήμερα βρίσκεται υπό ολοκληρωτική ανακαίνιση.
- Φανερωμένη: Το μικρό παρεκκλήσι κτίστηκε το 1920 δίπλα από Μυκηναϊκό λαξευτό τάφο του 1200 π.Χ. που μετετράπηκε μετά σε κατακόμβη. Δίπλα στη μικρή εκκλησία ανοικοδομήθηκε νέα μεγαλύτερη εκκλησία προ εικοσαετίας.
- Χρυσογαλακτούσα: Κτίστηκε το 1942 με δωρεά της Ευανθίας Πιερίδου για εξυπηρέτηση όσων διέμεναν στο γειτονικό πτωχοκομείο.
- Άγιος Στέφανος: Η Αρμενική εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1913 από Αρμένιους πρόσφυγες από τα Άδανα που εκδιώχθηκαν το
- Τέρα Σάντα: Εκκλησία και μοναστήρι Santa Maria della Grazie της Λατινικής κοινότητας. Κτίστηκε αρχικά το 1596, αντικαταστάθηκε το 1724 με την σημερινή μορφή να ολοκληρώνεται περί το
10 Επιφανείς Λαρνακείς ή συνδεόμενοι με τη Λάρνακα.
Εξέχουσες προσωπικότητες από την Αρχαιότητα μέχρι τα μέσα του 20ου αιώνα που συνέτειναν στην ιστορία της πόλης και την έκαναν γνωστή διεθνώς.
- Ζήνων ο Κιτιεύς: Γεννήθηκε στο αρχαίο Κίτιο το 334 π.Χ. και είναι ιδρυτής της φιλοσοφικής σχολής του Στωικισμού. Πέθανε στην Αθήνα το 262 π.Χ. Από τους πιο επιφανείς φιλοσόφους του Ελληνισμού αλλά και της παγκόσμιας διανόησης.
- Κίμων ο Αθηναίος: Αθηναίος πολιτικός και στρατηγός (510 – 449 π.Χ.) γιος του νικητή της μάχης του Μαραθώνα Μιλτιάδη. Πέθανε κατά την πολιορκία του αρχαίου Κιτίου το οποίο κλήθηκε να απελευθερώσει από τους Πέρσες. Με τη τελική νίκη μετά το θάνατο του τον συνοδεύει η επιγραμματική φράση ‘Και νεκρός ενίκα’
- Απολλώνιος ο Κιτιεύς: Ιατρός από το Κίτιο (γεν. 60 π.Χ.) με φήμη σε όλο τον Ελληνισμό και ο σημαντικότερος όλων των Κύπριων ιατρών της αρχαιότητας. Συγγραφέας πολλών ιατρικών και φαρμακευτικών συγγραμμάτων.
- Λάζαρος ο τετραήμερος: Ο επιστήθιος φίλος του Χριστού που πέθανε αλλά αναστήθηκε από τον Ιησού μετά από 4 ημέρες. Από τον φόβο των Ιουδαίων κατέληξε στη Λάρνακα όπου έζησε το υπόλοιπο της ζωής του σαν επίσκοπος Κιτίου. Μέρος των λειψάνων του βρέθηκε κάτω από την Αγία Τράπεζα του ομώνυμου Καθεδρικού Ναού.
- Δημήτρης Λιπέρτης: Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1866 και πέθανε το Από τους σημαντικότερους Κύπριους ποιητές, πρωτοπόρος στη στροφή στην Κυπριακή διάλεκτο με πάνω από 150 ποιήματα.
- Δημήτρης Πιερίδης: (1811-1895). Ο ιδρυτής της αρχαιολογικής συλλογής που εξελίχθηκε στο σημερινό Μουσείο Πιερίδη. Επιφανής λόγιος, βουλευτής, έμπορας και διευθυντής της Οθωμανικής Τράπεζας.
- Νεοκλής Κυριαζής: (1875-1956). Ιατρός, ιστοριοδίφης και λαογράφος και αντιδήμαρχος της πόλης. Η προσφορά του στη Κυπρολογική έρευνα είναι ανεκτίμητη με τις μελέτες του να εκδίδονται στον Κυπριακό και Ελληνικό τύπο.
- Άγγελος Δημητρίου: (1929-2009). Αρχιτέκτονας και πολεοδόμος με διεθνή καριέρα με γραφεία στην Ελλάδα και Αμερική. Σχεδιαστής αρκετών πρεσβειών στην Washington DC, του παραθαλάσσιου θερέτρου του Atlantic City, NY, και του παραλιακού μετώπου των Φοινικούδων.
- Φίλιος Ζαννέτος: (1863-1933). Δήμαρχος Λάρνακας, συγγραφέας, ιατρός και πολιτευτής. Συνιδρυτής του ΓΣΖ και του Λυκείου. Έγραψε μεταξύ άλλων τρίτομη ιστορία της Κύπρου και το σύγγραμμα ‘Η Κύπρος κατά τον αιώνα της Παλιγγενεσίας 1821-1930.
- Παύλος Βαλδασερίδης: Γεννήθηκε στη Λάρνακα το 1892. Ένας από τους πιο σημαντικούς πνευματικούς δημιουργούς της Κύπρου, ποιητής, πεζογράφος και θεατρικός συγγραφέας. Μετάφρασε την Ιλιάδα και Οδύσσεια. Ίδρυσε στη Λάρνακα την Θεοσοφική Στοά το 1924. Πέθανε το
10 Καλλιτέχνες και Δημιουργοί
Η Λάρνακα είναι καλλιτεχνομάνα και έχει να επιδείξει πολλούς καταξιωμένους τραγουδοποιούς, ποιητές, λογοτέχνες, ζωγράφους, γλύπτες, κεραμίστες κ.α. Επιλέγηκαν ζώντες τραγουδοποιοί, αηδοί και πιανίστες που έχουν αναγνώριση στον ευρύτερο Ελλαδικό χώρο ή διεθνώς, και τεθνεώτες λογοτέχνες και ζωγράφοι.
- Μαρτίνος Τυρίμος: Παγκοσμίου φήμης κλασσικός πιανίστας με πολλές διεθνείς διακρίσεις και βραβεία. Παρουσίασε το πρώτο του κονσέρτο σε ηλικία 6 χρονών, έπαιξε το κονσέρτο του Haydn στα 8, ενώ 12 χρονών διεύθυνε 7 παραστάσεις της όπερας του Verdi Traviata. Έχει τεράστιο ρεπερτόριο με πάνω από 80 κονσέρτα και όλα σχεδόν τα έργα για σόλο πιάνο των μεγάλων συνθετών. Ζει στο Λονδίνο αλλά πολύ συχνά επισκέπτεται τη Λάρνακα για διακοπές και παραστάσεις.
- Μιχάλης Βιολάρης: Ο πρώτος Κύπριος τραγουδιστής και συνθέτης που έκανε καριέρα στην Ελλάδα τη δεκαετία του 1960 την εποχή του ‘Νέου Κύματος’.
- Δώρος Γεωργιάδης: Συνθέτης και τραγουδιστής που κέρδισε το πρώτο βραβείο στο φεστιβάλ τραγουδιού Θεσσαλονίκης το
- Σταύρος Σιδεράς: Πολυτάλαντος Λαρνακέας, μουσικοσυνθέτης και τραγουδιστής αλλά και σεναριογράφος με πολλές συνθετικές και τραγουδιστικές επιτυχίες όπως η ροκ όπερα Πυγμαλίων.
- Άννα Βίσση: Σκαλιώτισσα με μεγάλη διεθνή καριέρα και δεκάδες τραγουδιστικές επιτυχίες. Με 27 προσωπικά άλμπουμ, πρωταγωνίστρια σε τρεις όπερες και ένα μιούζικαλ. Της έχει πρόσφατα απονεμηθεί το χρυσό κλειδί της γενέτειρας της Λάρνακας . Έχει πραγματοποιήσει πάρα πολλές συναυλίες στη Λάρνακα με τελευταία την συναυλία στις 30 Σεπ. 2023 στην πλατεία Ευρώπης για τα 50 χρόνια της στο τραγούδι.
- Γιώργος Θεοφάνους: Μουσικοσυνθέτης και στιχουργός με πολύ μεγάλες επιτυχίες στο Ελληνικό τραγούδι από καταξιωμένους Έλληνες τραγουδιστές. Τον Ιούλιο 2014 είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της συναυλίας ‘Χαίροις Ένδοξε Λάζαρε’ στο προαύλιο της εκκλησίας του Αγίου Λαζάρου εις μνήμην του Τάσου Μητσόπουλου.
- Στας Παράσχος: (1933-2014). Ζωγράφος, ποιητής και καθηγητής Τέχνης σε πανεπιστήμια στην Αγγλία. Ίδρυσε το Κυπριακό Κολλέγιο Τέχνης στη Λέμπα και στη Λάρνακα. Είναι διεθνώς αναγνωρισμένος εικαστικός δημιουργός.
- Γιώργος Μαυροΐδης: (1912-2003). Αυτοδίδακτος ζωγράφος, λογοτέχνης και διπλωμάτης που διετέλεσε καθηγητής και Πρύτανης της Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Έζησε τα παιδικά του χρόνια στη Λάρνακα την οποία θεωρούσε σαν καταγωγή του.
- Φοίβος Σταυρίδης: (1938-2012). Βραβευμένος ποιητής, πεζογράφος, συλλέκτης και φαρμακοποιός. Εκδότης του περιοδικού τέχνης και προβληματισμού ‘Ο Κύκλος’. Υπήρξε ενεργός στην πολιτιστική και πνευματική ζωή της πόλης. Το συλλεκτικό του αρχείο περιλαμβάνει πάνω από 30,000 εκθέματα που εκθέτονται στο’ Ίδρυμα Φοίβου Σταυρίδη΄ στη Λάρνακα.
- Ξάνθος Λυσιώτης: (1898-1987) Λυρικός Ποιητής και πεζογράφος με διεθνή αναγνώριση και βραβεύσεις. Ποιήματα του μεταφράστηκαν σε πολλές γλώσσες και δημοσιεύτηκαν σε ευρωπαϊκά περιοδικά και άλλα έντυπα.
10 Πλεονεκτήματα | 10 Μειονεκτήματα | |
1 | Διεθνές Αεροδρόμιο | Υψηλή Υγρασία |
2 | Λιμάνι και Μαρίνα και προοπτικές για Ενιαία ανάπτυξη | Κουνούπια |
3 | Αλυκές | Σκόνη |
4 | Κεντροβαρής γεωγραφική θέση | Απουσία Κρατικού Πανεπιστημίου |
5 | Χαμηλή εγκληματικότητα | Μικρός αριθμός τουριστικών κλινών |
6 | Μικρές Υψομετρικές διαφορές | Παρακμή εμπορικού κέντρου |
7 | Συμπαγής | Περιορισμένη προσφορά μοντέρνων γραφειακών χώρων |
8 | Μικρή κυκλοφοριακή συμφόρηση | Περιορισμένο πράσινο |
9 | Μεγάλη παραθαλάσσια περιοχή έτοιμη προς εκμετάλλευση | Παραμελημένες γειτονιές και συνοικισμοί |
10 | Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και Ναυτιλία | Μεγάλος αριθμός αδρανών τεμαχίων |
Όπως συνεπάγεται από τα πιο πάνω, η Λάρνακα, η πόλη μας παίρνει 10 ΑΡΙΣΤΑ!
Πηγές
Η πολύ περιληπτική περιγραφή των χώρων και η πολύ λακωνική βιογραφία των προσώπων
προέρχεται από τις ηλεκτρονικές σελίδες polignosi.com, larnacainhistory.wordpress.com-ΚΙΤΙΟΝ- ΛΑΡΝΑΚΑ-ΣΚΑΛΑ, Wikipedia, και άλλες.
Αποποίηση Ευθύνης
Όσα αναφέρονται στο άρθρο αποτελούν αποκλειστικά προσωπικές απόψεις προερχόμενες από την πολύχρονη διαμονή μου στην πόλη και την ενασχόληση μου για χρόνια στο Δήμο Λάρνακας.
Δέουσες απολογίες οφείλονται σε ειδικούς που ίσως θεωρούν διαφορετικά πρόσωπα και χώρους ως σημαντικότερα.
Ανδρέας Καρακατσάνης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας Δημοκρατικού Συναγερμού
Αρ. 10