Δυνατότητα της Κύπρου η μη εισαγωγή επιβλαβών οργανισμών
Στην Κύπρο, ως νησί, “παρέχεται η δυνατότητα πρόληψης της εισαγωγής των επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών φυτών στη χώρα μας” αναφέρει το Τμήμα Γεωργίας σε μήνυμά του για την 12 του Μάη, Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία των Φυτών.
Προσθέτει ότι “η πρόληψη και η προστασία των φυτών από την είσοδο νέων επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη χώρα μας είναι ξεκάθαρα πολύ πιο σημαντική και σίγουρα πιο αποδοτική μέθοδος, σε σχέση με την αντιμετώπισή τους σε περίπτωση εντοπισμού τους σε μια περιοχή”.
Οπως αναφέρει το Τμήμα Γεωργίας, “πολλές φορές οι ασθένειες των φυτών είναι αδύνατον να εξαλειφθούν όταν έχουν εισαχθεί και εγκατασταθεί, και η διαχείρισή τους είναι χρονοβόρα και δαπανηρή”.
Επίσης, αναγνωρίζοντας τον ρόλο του ενεργού πολίτη και τη σημασία της ενίσχυσης της ευαισθητοποίησης του κοινού για τη σημασία της υγείας των φυτών, το Τμήμα Γεωργίας, επισημαίνει την ανάγκη πρόληψης της εισαγωγής επιβλαβών οργανισμών και ασθενειών στη Δημοκρατία, με το μήνυμα: «Κρατάμε τους επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες των φυτών μακριά από το νησί μας».
Το Τμήμα Γεωργίας, ενόψει της Διεθνούς Ημέρας Υγείας των Φυτών καλεί τους ταξιδιώτες να αποφεύγουν να φέρνουν στις αποσκευές τους φυτά και φυτικά προϊόντα από τα ταξίδια τους, καθώς αυτά δυνατόν να μεταφέρουν επιβλαβείς οργανισμούς και ασθένειες, καθώς και το κοινό την παραγγελία φυτών και φυτικών προϊόντων μέσω ηλεκτρονικών αγορών, καθώς αυτά μπορούν να διαφύγουν των απαραίτητων φυτοϋγειονομικών ελέγχων.
Καλεί και τους επαγγελματίες “που διακινούν στη Δημοκρατία ή εισάγουν από τρίτες χώρες φυτά και φυτικά προϊόντα να ενημερώνονται επί των εξελίξεων στα θέματα της υγείας των φυτών και να γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους, οι οποίες απορρέουν τόσο από τη σχετική εθνική, όσο και από την Ενωσιακή Νομοθεσία”.
Τέλος, το Τμήμα Γεωργίας, “στο πλαίσιο της εφαρμογής των στρατηγικών του στόχων και μελετώντας τα δεδομένα του νέου Ευρωπαϊκού Νομοθετικού Πλαισίου στον τομέα της γεωργίας και της ασφάλειας των τροφίμων, δίνει έμφαση στη στρατηγική πολιτική της ΕΕ ‘από το αγρόκτημα στο πιάτο’ και μετασχηματίζεται προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές προκλήσεις για αειφόρα συστήματα παραγωγής τροφίμων, αλλά και για την εξασφάλιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών”.