Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εκτιμώντας την έρευνα των φοιτητών στην εποχή της πανδημίας COVID-19
Εκτιμώντας την έρευνα των φοιτητών στην εποχή της πανδημίας COVID-19

Εκτιμώντας την έρευνα των φοιτητών στην εποχή της πανδημίας COVID-19

Κυκλοφόρησε το νέο τεύχος του ερευνητικού περιοδικού Alexander Research Academia Bulletin Τόμος 2-Τεύχος 2, με τίτλο «Φοιτητική Έρευνα στην εποχή του COVID-19: Ένας επαρκής λόγος για να την εξυμνήσουμε».

Το περιοδικό, εκδίδεται από το Ερευνητικό Κέντρο Alexander (Alexander College). Παρέχεται δωρεάν σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή στον σύνδεσμο https://alexander.ac.cy/alexander-research-academia-bulletin-volume-2-issue-2/.

Ξεχωρίζουν οι μοναδικές ερευνητικές συνεισφορές αποφοίτων του Alexander College που παρά την πανδημία και τους περιορισμούς, κατάφεραν να διακριθούν με αποτέλεσμα οι διατριβές τους να εγκριθούν στην μορφή επιστημονικού άρθρου για τους σκοπούς της παρούσας έκδοση. Υπό το σύνθημα το να διαπρέπει κανείς σε ταραγμένους καιρούς είναι ένα επίτευγμα που διαδίδει την αισιοδοξία στην εκπαιδευτική κοινότητα, το τρέχον τεύχος εξυμνεί την επιτυχή ερευνητική προσαρμογή των φοιτητών σε ένα ευμετάβλητο περιβάλλον όπου , η ανθρώπινη επαφή διαμεσολαβούνταν κυρίως από την τεχνολογία, ενώ η φυσική αλληλεπίδραση μερικές φορές, ουσιαστικά εξαλείφθηκε.

Την έκδοση έχουμε την τιμή και χαρά να προλογίζουν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκος Κόκκινος, η πρόεδρος του Φορέα Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης καθηγήτρια Μαίρη Κουτσελίνη και ο πρόεδρος του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου κ. Κλεάνθης Κουτσόφτας. Εισαγωγικό σημείωμα παραθέτει ο διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου Alexander Κώστας Χριστοδουλίδης.

Ο κ. Κόκκινος πρότεινε ότι «τα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης πλησιάζουν σε ένα σταυροδρόμι. Η πανδημία μπορεί να έχει συγκλονίσει τα εκπαιδευτικά συστήματα παγκοσμίως, αλλά έδωσε επίσης την ευκαιρία να καινοτομήσουμε και να επενδύσουμε σε σύγχρονες προσεγγίσεις. Να αλλάξουμε πορεία και να περάσουμε στο μέλλον. Στο μέλλον, η εστίαση σε φοιτητικο-κεντρικές πολιτικές και προγράμματα, καθώς και η αξιοποίηση των ψηφιακών τεχνολογιών, είναι ζωτικής σημασίας». Κατέληξε συγχαίροντας το Alexander College που «προχωρά πέρα από τη θεωρεία και εξοπλίζει και ενδυναμώνει τους μαθητές με τις δεξιότητες και τις ικανότητες του αύριο, επιτρέποντάς τους να έχουν πρόσβαση σε πραγματικές ευκαιρίες, να βλέπουν πέρα από περιορισμούς και προκλήσεις και να συμμετέχουν ουσιαστικά στις κοινωνίες τους».

Η καθηγήτρια Μ. Κουτσελίνη επικεφαλής του Φορέα Ανώτερης Εκπαίδευσης στην Κύπρο υπογράμμισε ότι «τα αποτελεσματικά προγράμματα εκπαίδευσης και έρευνας έχουν ως αποτέλεσμα εμπειρίες που ανταμείβουν τους φοιτητές και προάγουν τόσο τις δεξιότητες όσο και το πνεύμα της έρευνας».  Κατέληξε συγχαίροντας το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Alexander College «για το ερευνητικό τους έργο στον τρόπο ζωής των φοιτητών, τις προσεγγίσεις τους, τις ευκαιρίες μάθησης και τα αποτελέσματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και τη δημοσίευση τους στο Alexander Research Academia Bulletin ».

Ο κ. Κουτσόφτας ανέφερε ότι η πανδημία και τα περιοριστικά μέτρα έπληξαν ανάμεσα στα άλλα «τη δυνατότητα εξερεύνησης και πειραματισμού» ενώ τόνισε ότι η έρευνα αποτελεί πρωταρχικής σημασίας διαδικασία για την βελτίωση των συνθηκών της ζωής των ανθρώπων.  Έπλεξε το εγκώμιο του Alexander College και των καθηγητών του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στους φοιτητές που παρόλες «τις δυσκολίες έκαναν τα αδύνατα, δυνατά και πραγματοποίησαν σπουδαία ερευνητική δραστηριότητα».

Σημαντική Ερευνητική Θεματολογία στην νέα έκδοση

Ο Σαββίνος Ανδρέου, απόφοιτος Πληροφορικής με ειδίκευση στην Ανάπτυξη Ηλεκτρονικών Παιχνιδιών, συνδυάζει γρίφους και αινίγματα στο πρωτοποριακό βιντεοπαιχνίδι ρόλων για να αναπτύξει μεταξύ άλλων δεξιοτήτων, αντίληψη και γνωστική στρατηγική.

Η Γεωργία Νεοκλέους, απόφοιτος του MBA με Ειδίκευση στη Διαχείριση και τις Συμβάσεις, μελετώντας τους παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοση των αστυνομικών υποδηλώνει ότι η οργανωτική κουλτούρα, συμπεριλαμβανομένης της ανατροφοδότησης των υφισταμένων, της αμερόληπτης αξιολόγησης, της αμοιβής, διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στα επίπεδα ικανοποίησης και απόδοσης των αξιωματικών που διατρέχουν κίνδυνο σε ένα δυναμικά περίπλοκο εργασιακό περιβάλλον.

Η Ειρήνη Θεμιστοκλέους, απόφοιτος του BSc Hospitality Management, εξετάζοντας τους παράγοντες που οδηγούν την αγοραστική συμπεριφορά των επισκεπτών στην κατανάλωση υπηρεσιών διαμονής, αναπτύσσει ένα ερωτηματολόγιο η ανάλυση του οποίου δείχνει προς τη σχέση των εκπτώσεων, των πακέτων και της ποιότητας των υπηρεσιών ως τις πιο σημαντικές παραμέτρους που οδηγούν τη συμπεριφορά των πελατών στη μελέτη περίπτωσης του ξενοδοχείου που έχει χρησιμοποιήσει ο συγγραφέας.

Ο Κυριάκος Χριστοφή, απόφοιτος του BSc Hospitality Management, συζητά χρησιμοποιώντας ποσοτικές μεθόδους, την προσέλκυση ταξιδιωτών ως σημαντική πρόκληση στον κλάδο των αεροπορικών εταιρειών. Ο συγγραφέας με τη περιπτωσιολογική μελέτη που αναπτύχθηκε, παρέχει στοιχεία που αποδεικνύουν ανάμεσα στα άλλα ότι τα φιλικά προς το περιβάλλον αεροσκάφη επηρεάζουν την ικανοποίηση των επιβατών.

Ο Λάζαρος Φιλίππου, απόφοιτος του MBA με ειδικότητες στη Διαχείριση και τις Συμβάσεις, διερευνά τις οικονομικές επιδόσεις από την εισαγωγή των Εικονικών Αθλημάτων (μια νέα μορφή καινοτόμου προϊόντος στον τομέα του στοιχήματος) στις ευρωπαϊκές χώρες. Τα αποτελέσματα δείχνουν, όπως υποστηρίζει ο συγγραφέας, ότι όπου πραγματοποιήθηκε η καινοτομία και η ενσωμάτωση των Εικονικών Αθλημάτων, οι ενδιαφερόμενοι του επιχειρηματικού κλάδου επηρεάστηκαν θετικά όσον αφορά την απόδοση, τους φόρους, το μερίδιο αγοράς, την ικανοποίηση των πελατών και την τεχνολογική ελκυστικότητα.

Η Παναγιώτα Μαυρή, πτυχιούχος Νομικής, σε μια εις βάθος συζήτηση για την εξαναγκαστική συμπεριφορά σε μια στενή ή οικογενειακή σχέση, προτείνει μεταρρυθμίσεις για να δοθεί μια πραγματική ευκαιρία σε ανθρώπους που έχουν υποστεί καταναγκαστικό έλεγχο να μπορέσουν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και να καταδικαστούν δίκαια για το έγκλημα που διέπραξαν αλλά λαμβάνοντας υπόψη το έγκλημα που διέπραξε ο δράστης της εξαναγκαστικής συμπεριφοράς.

Η Ανδρούλα Μαντζούρα Πανασέτη, πτυχιούχος Νομικής, ρίχνει φως στον παράγοντα του άγχους στην εργασία ως μιας μορφής αναπηρίας. Εξετάζοντας το τμήμα 6 του νόμου περί ισότητας του 2010 και παρουσιάζοντας πορίσματα από υπάρχουσες έρευνες, συνιστά ένα μνημόνιο για τους εργοδότες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης του άγχους των εργαζομένων στην εργασία.

 

 

 

 

Send this to a friend