Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το τραγικό συμβάν με τον άδικο χαμό του 10χρονου Σταύρου Γιωργαλλή, από τα Κλαυδιά, πέφτει η αυλαία της δίκης των δύο γιατρών, οι οποίοι κατηγορούνται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας για τον εξ’ αμελείας θάνατο του μικρού μαθητή, στις 11 Μαῒου το 2018.
Εκείνη την ημέρα, ο 10χρονος είχε μεταφερθεί από τη μητέρα του στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρνακας έπειτα από ατύχημα που είχε στο σχολείο του κατά τη διάρκεια του μαθήματος της γυμναστικής. Κατηγορούμενοι στην υπόθεση δυο γιατροί στο Τμήμα Πρώτων Βοηθειών ο ένας εξ αυτών ήταν και ο διευθυντής των Πρώτων Βοηθειών.
Και οι δύο αρνήθηκαν ενοχή στην κατηγορία που τους απαγγέλθηκε, για πρόκληση θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης. Στη δίκη κατέθεσαν 25 μάρτυρες κατηγορίας.
Κατά τη χθεσινή δικάσιμο, ήταν προγραμματισμένο να καταθέσει ο τελευταίος γιατρός, ως μάρτυρας υπεράσπισης ,ωστόσο η διαδικασία αναβλήθηκε για τις 14 ερχόμενου Ιανουαρίου. Μετά το πέρας της κατάθεσης και του τελευταίου μάρτυρα, θα οριστεί νέα ημερομηνία για τις τελικές αγορεύσεις από πλευράς κατηγορούσας αρχής και δικηγόρων υπεράσπισης.
Οι δύο γιατροί κατηγορούνται ότι δεν εντόπισαν στην ακτινογραφία που υποβλήθηκε ο μικρός το εμφανές κάταγμα κροταφικού οστού που έφερε. Σύμφωνα με την Αστυνομία, οι κατηγορούμενοι είχαν εξετάσει από κοινού τον 10χρονο όταν μεταφέρθηκε στο Τμ. Πρώτων Βοηθειών.
Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου και του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία υπεγράφη σε τελετή στη Λάρνακα, με στόχο το αμοιβαίο όφελος από τη διμερή συνεργασία στον τομέα της θαλάσσιας και ναυτιλιακής έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης και καινοτομίας.
To Mνημόνιο υπέγραψαν εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου, ο Πρύτανης Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Κυπριακού Ινστιτούτου ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου, και ο Διευθύνων Σύμβουλος του CMMI Ζαχαρίας Σιόκουρος.
Βασικός στόχος της συνεργασίας αυτής είναι η διευκόλυνση και ενθάρρυνση της συμμετοχής ατόμων σε θέματα θαλάσσιων και ναυτιλιακών ερευνών. Περαιτέρω η συνεργασία στοχεύει στην ενημέρωση και την πληροφόρηση της ευρύτερης κοινωνίας σε σχέση με τις «γαλάζιες» δυνατότητες, προκλήσεις και προοπτικές.