Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Ποία είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;
Ποία είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Ποία είναι τα επαγγέλματα του μέλλοντος;

Του Παναγιώτη Σεργίου

Από το 2011 όπου ασκώ το επάγγελμα του Σύμβουλου Επαγγελματικού Προσανατολισμού, καλούμαι να απαντήσω στο διαχρονικό ερώτημα γονεών και μαθητών τι θα σπουδάσω για να εργοδοτηθώ άμεσα; Ποιές δουλειές προσφέρουν τα περισσότερα λεφτα; Ποια είναι η δουλεία του μέλλοντος;

Σημείωση: Να σημειώσω ότι δεν μου αρέσει ο όρος δουλειά γιατί παραπέμπει στη δουλεία (σκλαβιά). Ο όρος εργασία είναι ο ορθός .

Απο τη μια, είναι εύλογο οι ενδιαφερόμενοι να περιμένουν από εμένα μια ξεκάθαρη απάντηση, παράλληλα όμως είναι ανεύθυνο και επιπόλαιο να αρχίσω να αραδιάζω μια σειρά επαγγελμάτων που διάβασα σε μια έρευνα της ΑνΑΔ ή σε έναν άρθρο και να το παίζω παντογνώστης και ‘γκουρού’ της συμβουλευτικής.

Πως μπορεί ένας καταρτισμένος Σύμβουλος Επαγγελματικού Προσανατολισμού να βοηθήσει;

Ο σύμβουλος πρέπει να αφουγκράζεται τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, αλλά οφείλει να μελετά και να είναι ενήμερος εις βάθος για τις διεθνείς μελέτες και κυρίως για τις Κρατικές μελέτες που σχετίζονται με την αγορά εργασίας.
Παράλληλα, να γνωρίζει τα ακαδημαϊκά προσόντα που θα πρέπει να πληροί ο μαθητής και την όλη διαδικασία απόκτησής τους.

Τέλος, θα πρέπει να ενημερώσει ορθά το μαθητή για τη φύση του επαγγέλματος που τον ενδιαφέρει. Μέσα από την ανάλυση του επαγγέλματος, το οποίο σίγουρα προυποθέτει Hard Skills (δεξιότητες που είναι ‘δύσκολο’ να μαθευτούν) και Soft Skills (κοινωνικές ή ανθρώπινες δεξιότητες) μπόρει πιο εύκολα ο μαθητής να αντιληφθεί αν το επάγγελμα που επιλέγει να ακολουθήσει του ταιριάζει και αν τελικά η απάντηση είναι θετική, τότε αυτομάτως θα έχει ένα επιτυχές μέλλον.

Ουσιαστίκα, η απάντηση που καλούμαι να δώσω στους μαθητές είναι απλούστατη νοουμένου ότι μέσα από την προαναφερθείσα διαδικασία, ο μαθητής ανακαλύψει πρωτίστος ποία είναι τα Soft Skills του, κατά την διάρκεια του σχολείου, αλλά και των σπουδών του και αν θα μπορέσει να γίνει άρτιος στα Hard Skills που ζητά το κάθε επάγγελμα.

Η διαδικάσία αυτή ξεκινάει από την ηλικία του Γυμνασίου και συνεχίζεται καθ’όλητην διαρκεια της ζωής μας.

Ο λόγος;

Οι ανάγκες της σύγχρονης αγόρας, ζητούν από τον εργαζόμενο να αναβαθμίζεται, να εκπαιδεύεται και να μορφώνεται συνεχώς. Συνεπώς η παροιμιώδης φράση του Σόλωνα του Αθηναίου «Γηράσκω δ’ αιεί πολλά διδασκόμενος» είναι πιο σύγχρονη από ποτέ.

Παναγιώτης ΣεργίουAlpha Academic Consultants
ΒΑ(Hons), MA/PGDip (QCG) Career Guidance – Career Advisor
Τηλ: 99844422
Email: [email protected]

Agias Faneromenis Avenue 106,
4th Floor
Larnaca
6031

Send this to a friend