Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Όταν ζωντανεύουν τα παραμύθια…Ένα μήνα και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα
Όταν ζωντανεύουν τα παραμύθια…Ένα μήνα και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα

Όταν ζωντανεύουν τα παραμύθια…Ένα μήνα και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα

Της Κατερίνας Μιχαήλ

Και ποιος δεν έχει διαβάσει την Σταχτοπούτα, τη Χιονάτη, την Αυγή, την Άριελ και όλες τις όμορφες ιστορίες με τις όμορφες πριγκίπισσες. Ακόμη κι αν κάποιος δεν έχει διαβάσει τις ιστορίες, κάτι θα άκουσε από αυτές. Παραμύθια και ιστορίες που μαγεύουν αφού μιλούν για πρίγκιπες και πριγκίπισσες, γάμους, έρωτες, πάθη και θυσίες.

Όλα τα παραμύθια ξεκινούν με το χαρακτηριστικό «μια φορά κι έναν καιρό» και δεν διαφέρουν και πολύ από τη δική μας προσωπική ιστορία που ξεκινά την ημέρα των γενεθλίων μας. Θα μπορούσε βέβαια κανείς να πει ότι η προσωπική μας ιστορία ξεκινά την ημέρα της σύλληψης αλλά αυτή που γιορτάζουμε για όσο ζούμε είναι την ημέρα των γενεθλίων μας.

Ερχόμαστε στη ζωή με κλάμα αλλά με τις καλύτερες προσδοκίες για μια χαρούμενη ζωή. Στην πορεία αναπάντεχα και απροσδόκητα γεγονότα αναποδογυρίζουν πολλές φορές τα δεδομένα μας. Μεγαλώνουμε και ξεχνούμε τους εαυτούς και τις ανάγκες  μας. Ταυτίζουμε τη ζωή μας με τη δουλειά μας, με υλικά αγαθά, με έρωτες που μπορεί να είναι περαστικοί και με πρέπει. Σε όλους αυτούς τους κύκλους ξεχνάμε τους πρίγκιπες και πριγκίπισσες που κουβαλάμε.

Έτσι η Σταχτοπούτα, η Χιονάτη, η Ποκαχόντας, η Ραπουνζέλ παραμένουν απλές ιστορίες χωρίς μαγεία. Γιατί ακόμη κι αν τις διαβάσει σήμερα κάποιος γιατί έχει παιδιά θα λείπει το πάθος και η μαγεία. Το πραγματικό νόημα των παραμυθιών με πρίγκιπες και πριγκίπισσες είναι ότι όλοι οι πρωταγωνιστές πίστευαν στον εαυτό τους. Μπορεί η Σταχτοπούτα να καθάριζε το σπίτι της κακιάς μητριάς της αλλά καταφέρνει να μεταμορφωθεί και να ερωτευτεί τον πρίγκιπα της. Το φιλί της αληθινής αγάπης έσωσε την πριγκίπισσα Αυγή από την κατάρα του ύπνου και η Ραπουνζέλ κόβει τα μαλλιά της (τα θυσιάζει) για να μπορεί να σωθεί από τον Γιουτζίν. Έτσι η καθεμιά πριγκίπισσα ή ο καθένας πρίγκιπας κάτι θυσιάζουν ή κάτι υπερβαίνουν για να τα καταφέρουν. Ταυτόχρονα όμως έχουν σαν κέντρο βάρους τους τον εαυτό τους!

Αυτή η μαγεία θα ήταν χρήσιμο να ξυπνήσει στις ζωές μας ένα μήνα και μια μέρα πριν τα Χριστούγεννα. Η μαγεία της εμπιστοσύνης στον εαυτό μας και η απλότητα της ψυχής μας στο να απολαμβάνει τα καθημερινά μικρά και όμορφα. Η απλότητα και το μεγαλείο ότι από τη στιγμή που ζούμε έχουμε τη δυνατότητα να γινόμαστε κάθε φορά πρωταγωνιστές της ζωής μας. Η απλότητα που αντιστέκεται σε κάθε αγωνία του μετά.

Η μαγεία της γιορτής των Χριστουγέννων με όλα τα μηνύματα που σκορπάει αρχίζει πάντα από την ταπεινή φάτνη της γέννησης του Χριστού. Από το φωτεινό αστέρι, στους βοσκούς και στους μάγους. Ένα μήνα και μια μέρα πριν τη μεγάλη γιορτή επιβραδύνουμε τους ρυθμούς μας και ρυθμιζόμαστε στο παρόν και στον πολύτιμο εαυτό μας. Κάθε μαγεία ξεκινά από την απλότητα της καθημερινότητας και το καλύτερο δώρο είναι η πίστη στον δικό μας εαυτό. Ακόμη και για τα παιδιά το καλύτερο δώρο θα ήταν να πιστεύαμε εμείς οι γονείς στις ικανότητες και δυνατότητες τους.

Κλείνοντας τη σελίδα του άρθρου θυμηθείτε να ξυπνήσετε την ξεχασμένη πριγκίπισσα και τον ξεχασμένο πρίγκιπα που βρίσκεται κάπου μέσα σας. Δώστε του αγάπη με εμπιστοσύνη και χαρίστε του το δώρο να απολαύσει τη μαγεία της ζωής!

 

Αφιερωμένο σε όλους που ψάχνουμε τη μαγεία….

 

Κατερίνα Μιχαήλ

Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια, Συμβουλευτική Ζευγαριών, Συμβουλευτική Γονέων, Ψυχοθεραπεία Παιδιών και Εφήβων, EFTA / ECP

Συνεργάτης Κέντρου Οικογενειακής Θεραπείας Συστημικού Ινστιτούτο Κύπρου

 

 

Send this to a friend