Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι μαθητές γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Λύκειο ή Τεχνική Σχολή
Οι μαθητές γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Λύκειο ή Τεχνική Σχολή

Οι μαθητές γυμνασίου καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε Λύκειο ή Τεχνική Σχολή

Στις επόμενες βδομάδες τα παιδιά της Γ’ Γυμνασίου καλούνται να πάρουν μια από τις πιο καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον τους.

Του Παναγιώτη Σεργίου

Πρέπει να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν την φοίτηση τους σε Λύκειο ή σε Τεχνική Σχολή. Ταυτόχρονα, αυτοί που θα ακολουθήσουν να συνεχίσουν την φοίτηση τους σε Λύκειο καλούνται να επιλέξουν μεταξύ των 4 Ομάδων Προσανατολισμού (ΟΜΠ),σε αντίθεση με αυτούς που θα ακολουθήσουν την φοίτηση τους σε Τεχνική Σχολή και θα πρέπει να επιλέξουν ανάμεσα στη Θεωρητική ή την Πρακτική κατεύθυνση.

Με τον τρόπο που είναι δομημένες οι επιλογές των μαθητών, μας δίνεται ξεκάθαρα η εικόνα ότι υπάρχει διαχωρισμός ανάμεσα στους μαθητές που έχουν κλίση στα Μαθηματικά σε σχέση με άλλους μαθητές που έχουν κλίση σε διαφορετικά μαθήματα. Κοιτάζοντας τις επιλογές σπουδών που μπορεί να ακολουθήσει κάποιος μαθητής από κάθε κλάδο, αντιλαμβάνεται ότι με τα ενισχυμένα Μαθηματικά ανοίγονται το 80% των θέσεων για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και το ΤΕΠΑΚ. Συνεπώς το εκπαιδευτικό σύστημα προωθεί τον θετικό τρόπο σκέψης, ‘υποβαθμίζοντας’ τον θεωρητικό – καλλιτεχνικό – τεχνικό τρόπο σκέψης.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, συνεπώς αυτό αποτελεί μια απόφαση που θα κρίνεί σε σημαντικό βαθμό την επαγγελματική συνέχεια όλων των μαθητών.

Και ΕΡΩΤΩ:

Με ποια κριτήρια μπορεί να επιλέξει ένας 14 χρόνος μαθητής, εφόσον:
Δεν γνωρίζει επαγγέλματα πέραν από τα παραδοσιακά (Δικηγόρος- Δάσκαλος – Γιατρός)
Δεν γνωρίζει τις δεξιότητες που χρείαζεται το κάθε επάγγελμα για να είναι επιτυχημένος στο μέλλον.
Δεν γνωρίζει τα νέα επαγγέλματα και πως μπορεί να επιτύχει σε αυτά.
Θα επιλέξει μαθήματα όπως Λογιστική & Οικονομικά που δεν έχει διδακτεί προηγουμένως
Δεν γνωρίζει όσο θα έπρεπε τον εαυτό του
Σε όλη αυτή τη διαδικασία, σημαντικό ρόλο παίζουν οι γονείς. Οι γονείς οφείλουν να είναι διακριτικοί παρατηρητές, ούτως ώστε να μην επηρεάζουν ακούσια ή μη τις απόφάσεις των παιδιών τους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει και ο μαθητής να συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα της απόφασης του και να την λάβει κατόπιν ενδελεχής σκέψης και μελέτης.
Για όλα αύτα τα ερωτήματα πρέπει να έρχεστε σε επαφή με καταρτισμένα άτομα που να έχουν επίγνωση όλων των αλλαγών που συνέβησαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, αλλά παράλληλα να είναι ενήμεροι για τις ανάγκες τις αγοράς εργασίας, για τις δεξιότητες που χρειάζεται το κάθε επάγγελμα, και για να βοηθούν τον μαθητή να ανακαλύψει τις κλισεις και τις δεξιότητες του και κατ’ επέκταση τον εαυτό του.

Παναγιώτης Σεργίου

Alpha Academic Consultants

ΒΑ(Hons), MA/PGDip (QCG) Career Guidance – Career Advisor
99844422

[email protected]

Agias Faneromenis Avenue 106,
4th Floor
Larnaca
6031

Send this to a friend