Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Δήμοι, Κοινότητες, Συμβούλια Βελτιώσεως) ασκούν εν δυνάμει μέρος των κρατικών εξουσιών τις οποίες το Κεντρικό Κράτος εκχωρεί για την εξυπηρέτηση, την πρόοδο και την ευημερία των τοπικών κοινωνιών των πόλεων και της υπαίθρου.

Καθήκον και μόνιμο μέλημα των εκλελεγμένων τοπικών αρχόντων είναι να ασκούν αυτές τις εξουσίες μέσα σε πλαίσια χρηστής διοίκησης, ευνομίας, δικαιοσύνης και αποτελεσματικότητας και να διεκδικούν από τους πόρους του  Κεντρικού Κράτους όλα τα αναγκαία και απαραίτητα κονδύλια για την ανάπτυξη των γεωγραφικών τους ορίων και για την ευημερία των κατοίκων τους.

Επιπρόσθετα, μετά την ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι τοπικές αρχές δικαιούνται αλλά και έχουν αυτονόητη υποχρέωση να επαγρυπνούν,να εφευρίσκουν , να μελετούν και να υποβάλλουν προγράμματα για την συγχρηματοδότηση των αναπτυξιακών τους έργων από τα σχετικά ταμεία της ‘Ενωσης.

Για τους πιο πάνω κύριους λόγους,  η επιλογή των τοπικών αρχόντων θα πρέπει να γίνεται με καθαρά αξιοκρατικά κριτήρια και ανεξάρτητα από την ιδεολογικοπολιτική και κομματική προέλευση των υποψηφίων.

Η ικανότητα, η εμπειρία, το δημόσιο πνεύμα, η αφοσίωση στην επιτέλεση των καθηκόντων, η σωφροσύνη, η ευθυκρισία, η εργατικότητα, η επαγγελματική επάρκεια, η μόρφωση,  η αμεροληψία, η εντιμότητα κ.α. θα πρέπει να είναι τα κριτήρια των επιλογών των ψηφοφόρων τα οποία θα καθορίσουν την τύχη και το μέλλον των τοπικών κοινωνιών κατά τα επόμενα κρίσιμα χρόνια.

Η κρισιμότητα της επόμενης περιόδου οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι ενώπιον των Τοπικών Αχών θα τεθεί το βαρύ έργο της υλοποίησης της ούτω καλούμενης «μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης» η οποία μετά από επίπονες προσπάθειες πολλών ετών ψηφίστηκε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων με «εντολή» να υλοποιηθεί ευθύς αμέσως μετά τις εκλογές της 9ης Ιουνίου 2024.

Στο βάρος των ώμων των Αξιωματούχων και μελών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Περιφερειαρχών, Δημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων Προέδρων και μελών των Κοινοτήτων) θα μεταβιβασθεί η ευθύνη της υλοποίησης μιας μεταρρύθμισης η οποία αν και ψηφίστηκε με Νόμο από τη Βουλή των Αντιπροσώπων χαρακτηρίστηκε τόσο από τους κυβερνώντες όσο και από τους Βουλευτές μας δύσκολη έως και προβληματική.

Αυτές τις δυσκολίες και αυτά τα εγγενή κενά και αδυναμίες μιας φιλόδοξης, κατά τα άλλα, μεταρρύθμισης  θα κληθούν οι Τοπικές Αρχές να αντιμετωπίσουν, να διαχειριστούν και να εφαρμόσουν στην πράξη.

Ο Κυπριακός λαός θα κληθεί να καταβάλει από τα υστερήματα του, σε μια περίοδο οικονομικής δοκιμασίας, όλο το οικονομικό κόστος ενός απαραίτητου εγχειρήματος το οποίο από τη γένεσή του εμφανίζει ήδη τους πρώτους κραδασμούς.

Απαιτείται λοιπόν η απαραίτητη συλλογικότητα ευθυνών και ρόλων μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Τοπικών Αρχών  για την από κοινού αντιμετώπιση των σοβαρών ή και λιγότερο σοβαρών προβλημάτων που θα προκύψουν κατά τα επόμενα λίγα χρόνια.

Το στοίχημα λοιπόν βρίσκεται στα χέρια των τοπικών κοινωνιών οι οποίες οφείλουν να προβληματιστούν σοβαρά κατά το επόμενο λίγο  χρονικό διάστημα για την επιλογή όσων θα αναλάβουν το βαρύ αλλά σημαντικό έργο της εκπροσώπησής τους για τη διεκδίκηση της ανάπτυξης, της ευημερίας και της σταθερότητας της ζωής των ιδίων  αλλά και των επερχόμενων γενεών.

Ανδρέας Μορφίτης

Αριστίνδην Υποψήφιος

Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας

στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑ και των Δημοκρατικών Δυνάμεων

Send this to a friend