Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ Κακουργιοδικείο Λάρνακας: Ερωτηματικά για το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης των Ουκρανών
Κακουργιοδικείο Λάρνακας: Ερωτηματικά για το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης των Ουκρανών

Κακουργιοδικείο Λάρνακας: Ερωτηματικά για το μαρτυρικό υλικό της υπόθεσης των Ουκρανών

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ελεύθερη με περιοριστικούς όρους διέταξε το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λάρνακας, να παραμείνει μέχρι την έναρξη της δίκης της, η 31χρονη Ουκρανή, η οποία κατηγορείται για ξέπλυμα σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ.

Για την υπόθεση αυτή έχουν προγραμματιστεί δύο ξεχωριστές δικαστικές διαδικασίες. Στην πρώτη υπόθεση κατηγορούμενη θα είναι η 31χρονη, ενώ στην δεύτερη υπόθεση κατηγορούμενος θα είναι ο 43χρονος ομοεθνής της, ο οποίος φέρεται να ήταν ο αποδέκτης των χρημάτων.

Ως βασική μάρτυρας κατηγορίας στην δεύτερη υπόθεση προορίζεται η 31χρονη, η οποία σε καταθέσεις της στην Αστυνομία φέρεται ν’ ανέφερε πως παρέδωσε χρήματα στον 43χρονο. Με απόφασή του την περασμένη Δευτέρα (15/4) το Εφετείο διέταξε όπως ο 43χρονος Ουκρανός αφεθεί κι αυτός ελεύθερος υπό όρους μέχρι τη δίκη του, κάνοντας αποδεκτό τον δεύτερο λόγο της έφεσης των δικηγόρων υπεράσπισης, Αντώνη Δημητρίου και Μαρίνου Καούλα, οι οποίοι πρόβαλαν τη θέση ότι «το πρωτόδικο δικαστήριο, δηλαδή το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, δεν εξέτασε το γεγονός ότι η ενώπιον του μαρτυρία δημιουργεί εύλογη, αν όχι ισχυρή, προσδοκία αθώωσης του εφεσείοντα κι έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη μαρτυρία της 31χρονης».

Η υπόθεση της 31χρονης Ουκρανής ήταν ορισμένη την Τετάρτη (17/4), προκειμένου ν’ απαντήσει εάν παραδέχεται ή όχι τις συνολικά 40 κατηγορίες που αντιμετωπίζει, οι οποίες αφορούν αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και αναληθείς δηλώσεις.

Ωστόσο, οι συνήγοροι υπεράσπισής της, Μαρία Νεοφύτου, Μαρίνος Αρμεύτης και Χρίστος Χαραλάμπους, έφεραν ένσταση στην περαιτέρω κράτηση της κατηγορουμένης, επικαλούμενοι την τελευταία απόφαση του Εφετείου που άφησε ελεύθερο τον 43χρονο Ουκρανό. Οι δικηγόροι υποστήριξαν, επίσης, ότι με το μαρτυρικό υλικό που θα τεθεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου, δεν μπορεί να στοιχειοθετηθεί ποιο είναι το γενεσιουργό αδίκημα.

Τελικά το κακουργιοδικείο ενέκρινε το αίτημα της υπεράσπισης και διέταξε ν’ αφεθεί ελεύθερη και η 31χρονη, αφού προηγουμένως καταθέσει εγγύηση ύψους 150 χιλιάδων ευρώ. Ανάμεσα στους όρους που τέθηκαν είναι και η υπογραφή εγγύησης 50 χιλιάδων από αξιόχρεο εγγυητή, με την ίδια να υποχρεούται να εμφανίζεται τρεις φορές την ημέρα σε αστυνομικό σταθμό.

Η υπόθεση ορίστηκε στις 13 Μαΐου, προκειμένου ν’ απαντήσει στις κατηγορίες που αντιμετωπίζει. Όσον αφορά την υπόθεση του 43χρονου, ορίστηκε στις 6 Ιουνίου για ακρόαση.

Ήδη, σε προηγούμενη δικάσιμο, ο κατηγορούμενος αρνήθηκε ενοχή και στις 20 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Νομικοί κύκλοι δήλωσαν πως το γεγονός ότι και οι δύο κατηγορούμενοι στην πολύπλοκη υπόθεση ξεπλύματος εκατομμυρίων ευρώ αφέθηκαν ελεύθεροι, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα ως προς την ποιότητα του μαρτυρικού υλικού που κατέχει η Αστυνομία προκειμένου ν’ αποδείξει τις κατηγορίες εναντίον των δύο Ουκρανών.

Ελεύθερη μεν, αλλά…

——————————-

Να σημειωθεί, ότι ναι μεν η 31χρονη Ουκρανή είναι πια ελεύθερη με βάση τον νόμο, αλλά επειδή δεν μπορούσε να καταθέσει άμεσα τις 150 χιλιάδες ευρώ ως εγγύηση, οδηγήθηκε στις Κεντρικές Φυλακές μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάθεσης των χρημάτων.

Θυμίζουμε, ότι η υπόθεση αποκαλύφθηκε την 1η περασμένου Μαρτίου, έπειτα από καταγγελία που έκανε η 31χρονη στην Αστυνομία, ότι έπεσε θύμα ληστείας στη Λεμεσό από άγνωστους που επέβαιναν μοτοσικλέτας.

Σύμφωνα με την καταγγελία της, οι ληστές της άρπαξαν ποσό 420 χιλιάδων ευρώ. Έπειτα, όμως, από έρευνες που έγιναν, προέκυψε μαρτυρία εναντίον της ότι από τον Αύγουστο του 2023 έφτασε στην Κύπρο 20 φορές, μεταφέροντας συνολικά το χρηματικό ποσό των 7.832.300 ευρώ, χρήματα για τα οποία φέρεται να υπέβαλε ψευδείς δηλώσεις. Εξού και συνελήφθη. Στη συνέχεια η Αστυνομία προχώρησε και στη σύλληψη του 43χρονου ομοεθνή της, ο οποίος την 1η Μαρτίου φέρεται να παρέλαβε από την 31χρονη πακέτο που περιείχε μεγάλο χρηματικό ποσό.

 

 

Send this to a friend