Home ΛΑΡΝΑΚΑ Επ. Περιβάλλοντος: Η κλιματική ουδετερότητα προσφέρει ευκαιρίες
Επ. Περιβάλλοντος: Η κλιματική ουδετερότητα προσφέρει ευκαιρίες

Επ. Περιβάλλοντος: Η κλιματική ουδετερότητα προσφέρει ευκαιρίες

Η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, παρά τις προκλήσεις, προσφέρει σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές και τις θέσεις εργασίας, την τεχνολογική εξέλιξη, ενισχύοντας την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα, ανέφερε σήμερα η Επίτροπος Περιβάλλοντος Αντωνία Θεοδοσίου.

Σε χαιρετισμό της στην ημερίδα με τίτλο «Πράσινες υποδομές και ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων», που συνδιοργάνωσαν στη Λάρνακα το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος και το Κυπριακό Δίκτυο για την Εταιρική Βιωσιμότητα και Υπευθυνότητα-CSR Cyprus, η κα. Θεοδοσίου ανέφερε ότι «η σημερινή ημερίδα για το συγκεκριμένο θέμα, είναι η τέταρτη στη σειρά ενημερωτική ημερίδα για ανάπτυξη πράσινων δεξιοτήτων».

Πρόσθεσε ότι «η προώθηση της ενεργειακής απόδοσης και η ανάπτυξη σχετικών καινοτόμων λύσεων συμβάλλουν στους ευρύτερους περιβαλλοντικούς μας στόχους, αλλά και αποτελούν μέρος της εθνικής μας Στρατηγικής για την Ενέργεια και το Κλίμα, στη βάση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας».

Η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας, συνέχισε, «συνεπάγεται λιγότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και άλλων ρύπων, μειώνει την εξάρτησή μας από τα ορυκτά καύσιμα, μειώνει το κόστος λειτουργίας και επιτυγχάνει τη συρρίκνωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Η δράση αυτή, ιδιαίτερα, στις αστικές περιοχές θα συμβάλει σημαντικά στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, καθώς και στην επιτάχυνση του ρυθμού επίτευξης του στόχου για κλιματική ουδετερότητα στο σύνολο της ΕΕ ως το 2050, αφενός, και στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, αφετέρου».

Όπως είπε η Επίτροπος Περιβάλλοντος, «η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα παρά τις προκλήσεις, προσφέρει και σημαντικές ευκαιρίες για την οικονομική ανάπτυξη, τις αγορές και τις θέσεις εργασίας, την τεχνολογική εξέλιξη, ενισχύοντας την πράσινη και φιλική προς το περιβάλλον επιχειρηματικότητα. Παράλληλα, όμως, προϋποθέτει και αυξημένο μερίδιο αξιοποίησης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, τη βελτίωση των προτύπων πράσινης χρηματοδότησης και την προώθηση φιλικής προς το κλίμα καινοτομίας και άλλα».

Στο δικό της χαιρετισμό η Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου CSR Cyprus, Σωτηρούλα Σωτηρίου ανέφερε ότι το θέμα της ημερίδας «απασχολεί όχι μόνο τους πολίτες μεμονωμένα, αλλά και τις επιχειρήσεις όπως και τους δημόσιους φορείς ευρύτερα, επηρεάζοντας, αναπόφευκτα, σε μεγάλο βαθμό τη φύση και τον τρόπο λειτουργίας τους, καθώς και την υγιή οικονομική τους εικόνα».

Πρόσθεσε ότι «το περασμένο καλοκαίρι ξεκινήσαμε ως CSR Cyprus με το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος μια από κοινού πρωτοβουλία για εκπαίδευση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά και του ευρύτερου κοινού, μέσα από εργαστηριακές ημερίδες σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου, που στόχο είχαν την ενίσχυση των πράσινων δεξιοτήτων τους και την εμπέδωση αρχών Βιώσιμης Ανάπτυξης. Όλοι μας, είτε ως πολίτες είτε ως επαγγελματίες και εκπρόσωποι οργανισμών, βιώνουμε τις καταιγιστικές συνέπειες της περιβαλλοντικής κρίσης και οφείλουμε να περιορίσουμε, στο μερίδιο που μας αναλογεί, τις επιπτώσεις από τις όποιες δραστηριότητές μας, ενεργώντας τόσο μεμονωμένα όσο και με συλλογικότητα».

Προς αυτή την κατεύθυνση, συνέχισε «καθιστώντας τις υποδομές μας πιο πράσινες, μεταχειριζόμενοι ενεργειακές τεχνολογίες και νέα πρότυπα αειφόρων σχεδιασμών, όπως πολύ σύντομα θα ακούσουμε, πάμε ένα βήμα πιο κοντά στην προσπάθεια μείωσης του αποτυπώματός μας, κάτι που οφείλουμε να εκλάβουμε ως συστημική αφορμή για ευεργετικές αλλαγές, με άξονα την αειφορία».

Όπως είπε η κα. Σωτηρίου, «ως το κατεξοχήν εθνικό δίκτυο για τη Βιωσιμότητα, και την Υπεύθυνη Επιχειρηματικότητα, στο CSR Cyprus προκρίνουμε τη σημαντικότητα της εκπαίδευσης, της ευαισθητοποίησης και της ανάληψης δράσεων που συμβάλλουν σε ένα πιο πράσινο και βιώσιμο αύριο, και για τον λόγο αυτό χαιρόμαστε ιδιαίτερα για την υλοποίηση της σημερινής ημερίδας”.

Σημείωσε ακόμα ότι “είμαστε δίπλα στις επιχειρήσεις του τόπου μας, ανεξαρτήτως του μεγέθους που έχουν, μεταφέροντας τεχνογνωσία και πληροφόρηση, με γνώμονα τη διαμόρφωση ενός καλύτερου αύριο για όλους μας».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend