Home ΛΑΡΝΑΚΑ Υπεγράφη συμφωνία για «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου»
Υπεγράφη συμφωνία για «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου»

Υπεγράφη συμφωνία για «Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου»

Υπογράφηκε σήμερα στη Λάρνακα συμφωνία για δημιουργία «Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου» και δωρεά έργων τέχνης προς την Πινακοθήκη από το ζεύγος Χαράλαμπου και Μαρίας Χριστοφόρου, που περιλαμβάνoυν, μεταξύ άλλων, έργα Ελλήνων ζωγράφων και χαρακτών του 19ου και 20 αιώνα.

Σε χαιρετισμό του κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο Δήμαρχος Λάρνακας, Ανδρέας Βύρας, εξέφρασε «ευχαριστίες προς τους Μαρία και Χαράλαμπο Χριστοφόρου για την πρόθεσή τους να παραχωρήσουν μέρος της συλλογής τους και να δωρίσουν έργα τέχνης προς την πινακοθήκη της πόλης. Αυτή η ενέργεια του ζέυγους Χριστοφόρου επεκτείνει και εμπλουτίζει σημαντικά την συλλογή έργων του Δήμου Λάρνακας και παράλληλα ενισχύει τις προσπάθειες του Δήμου ώστε ο πολιτισμός γενικότερα να λειτουργήσει ως παράμετρος εκπαίδευσης και ανάπτυξης», είπε.

Πρόσθεσε ότι «η συλλογή Χριστοφόρου, καλύπτει ένα σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της τέχνης, καθώς σ’ αυτά τα έργα ζωγραφικής και χαρακτικής συναντάμε ενδεικτικά την περιπέτεια, τις αναζητήσεις και τα μορφοπλαστικά μέσα τέχνης εκείνης της εποχής μέσα από την έμπνευση των δημιουργών τους. Αυτό το στοιχείο λειτουργεί, συνεκτικά, εξειδικεύει τον χαρακτήρα της συγκεκριμένης συλλογής και δίνει τη δυνατότητα μελέτης, καθώς και σύγκρισης των διαφορετικών τρόπων απεικόνισης και τεχνοτροπίας», ανέφερε.

Ο Δήμαρχος Λάρνακας εξήρε «το έργο και την προσφορά του ζέυγους Χριστοφόρου στο σύνολό της», και σημείωσε πως «οι ιδιωτικές συλλογές, εν γένει, έχουν καθοριστικότατο ρόλο ως πηγή έμπνευσης και προσέλκυσης του κοινού προς την τέχνη αφού συγκεντρώνουν εξαιρετικής σημασίας εικαστικές πληροφορίες. Η αγάπη του ζεύγους Χριστοφόρου μετατράπηκε σε μελέτη και μέσα από τις περιγραφές έμπειρων και καταξιωμένων επιμελητών, μας μεταφέρουν όσα οι καλλιτέχνες ήθελαν να εκφράσουν, την εναλλαγή γενεών και την πορεία της τέχνης», επεσήμανε.

Σε χαιρετισμό του ο Χαράλαμπος Χριστοφόρου ανέφερε ότι «μετά την πολύ επιτυχημένη δημιουργία του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης στην Αραδίππου, με έργα της συλλογής μου, δημιουργείται σήμερα και στη Λάρνακα ένα μοναδικό για την πόλη και την Κύπρο, Μουσείο Ελληνικής Τέχνης το οποίο θα εκθέτει έργα σημαντικών Ελλήνων καλλιτεχνών του 19ου και 20ου αιώνα».

Πρόσθεσε ότι «τη συλλογή ενδυναμώνουν πολύ μεγάλα ονόματα μεταξύ των οποίων οι Νικόλαος Καντούνης, Αγγελος Γιαλλινάς και Λυκούργος Κογεβίνας της επτανησιακής Σχολής, οι Νικηφόρος Λύτρας, Νικόλαος Γκύζης, Γεώργιος Ιακωβίδης της Σχολής Μονάχου, οι εκπρόσωποι του ελληνικού μοντερνισμού Κωνσταντίνος Παρθένης, Κωνσταντίνος Μαλέας, Θεόφραστος Τριανταφυλλίδης, όσο και μεταγενέστερα μεγάλα ονόματα όπως οι Φώτης Κόντογλου, Σπύρος Παπαλουκάς, Νίκος Εγγονόπουλος, Διαμαντής Διαμαντόπουλος και Νίκος Χατζηκυριάκος Γκίκας».

Ο κ. Χριστοφόρου εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η σημαντική και μοναδική Συλλογή θα εμπλουτίσει τη γνώση για την ιστορία και την διαδρομή της ελληνικής τέχνης τόσο στους φιλότεχνους όσο και στο ευρύ κοινό της Λάρνακας καθώς και στους επισκέπτες της».

Ταυτόχρονα εξέφρασε ευχαριστίες στον Δήμο Λάρνακας, στην οικογένεια του που τον στηρίζει για πάρα πολλά χρόνια στη συγκέντρωση όλου αυτού του υλικού και σε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της «Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας – Συλλογής Χριστοφόρου»».

Σε ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρεται ότι η έκθεση της «Συλλογής Χριστοφόρου» στην Λάρνακα που φιλοξενείται «σε ένα ιστορικό κτίριο της πόλης, είναι άκρως σημαντική και η υπογραφή της Συμφωνίας μετουσιώνει την πρόθεση σε πράξη, ενώ αποτελεί ορόσημο πολιτιστικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας που ενισχύει την πνευματική παράδοση της Λάρνακας και διευρύνουν τους ορίζοντες της πόλης».

Σημειώνεται ότι «με την ολοκλήρωση των εργασιών επιμέλειας της έκθεσης των έργων,  η ‘Δημοτική Πινακοθήκη Λάρνακας – Συλλογή Χριστοφόρου’, που θα φιλοξενηθεί στον πρώτο όροφο του ΠΟλυχώρου Δημιουργικότητας και Πολιτισμού, θα ανοίξει τις πύλες της στο κοινό και αναμένεται να αποτελέσει μια προσφορά ιστορικής γνώσης και αισθητικής απόλαυσης».

ΚΥΠΕ

Send this to a friend