Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εμπόδια για το αρχαιολογικό πάρκο της Λάρνακας – Δυσφορία φορέων της πόλης
Εμπόδια για το αρχαιολογικό πάρκο της Λάρνακας – Δυσφορία φορέων της πόλης

Εμπόδια για το αρχαιολογικό πάρκο της Λάρνακας – Δυσφορία φορέων της πόλης

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με ρυθμούς χελώνας προχωρούν (;) σημαντικά έργα της Λάρνακας, τα οποία αφορούν την προστασία, ανάδειξη και διαχείριση του μοναδικού αρχαιολογικού πλούτου που διαθέτει η πόλη του Ζήνωνα. Ενός πλούτου, η ανάδειξη του οποίου καθυστερεί αδικαιολόγητα εξαιτίας χρονοβόρων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Τα προβλήματα που προκύπτουν ως προς την υλοποίηση αυτών των έργων, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Λάρνακας, συζητήθηκαν κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν τα μέλη της τοπικής εταιρείας τουρισμού και του εμπορικού και βιομηχανικού επιμελητηρίου με τον γενικό διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων Γιώργο Γεωργίου.

Το πρωταρχικής σημασίας έργο που συζητήθηκε εκτενώς ήταν η δημιουργία του αρχαιολογικού πάρκου, το οποίο περιλαμβάνει την ενοποίηση σημαντικών αρχαιολογικών χώρων, όπως είναι το αναβαθμισμένο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης, το αρχαίο λιμάνι του Κιτίου και την ανάδειξη του ψηφιδωτού με τους Άθλους του Ηρακλή, που αποτελεί σημαντικότατο μνημείο της ρωμαϊκής περιόδου.

Το ψηφιδωτό ανακαλύφθηκε πριν από περίπου οκτώ χρόνια (το καλοκαίρι του 2016) στην οδό Αγίου Νεοφύτου, στην ενορία Χρυσοπολίτισσας, κατά τις εργασίες για το αποχετευτικό.

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι πέρασαν τόσα χρόνια, η σπουδαία αυτή ανακάλυψη ακόμα να τύχει της ανάδειξης και προβολής που αξίζει λαμβάνοντας υπόψη την αρχαιολογική της σημασία, με το ψηφιδωτό να παραμένει όλο αυτό το διάστημα «θαμμένο» στο υπέδαφος του δρόμου.

Όπως λέχθηκε στη συνάντηση με το Τμήμα Αρχαιοτήτων, το θέμα της ανασκαφής και της συνεπακόλουθης ενοποίησης των υπό αναφορά αρχαιολογικών χώρων σκοντάφτει στη διαδικασία των απαλλοτριώσεων (απαιτείται να απαλλοτριωθούν αρκετά σπίτια, με τους ιδιοκτήτες να είναι αρνητικοί).

Ως εκ τούτου, κρίθηκε αναγκαίο όπως εξεταστούν εναλλακτικοί τρόποι επιτάχυνσης του αρχαιολογικού πάρκου, όπως π.χ. η ενοποίηση των χώρων να ξεκινήσει τμηματικά, κάτι όμως που στην ουσία τοποθετεί το έργο αυτό σε βάθος χρόνου…

Στασιμότητα

——————-

Αναφορικά με το θέμα της ένταξης της εκκλησίας της Παναγίας Αγγελόκτιστης στο Κίτι, του συμπλέγματος των αλυκών και του μουσουλμανικού τεμένους Χαλά Σουλτάν Τεκκέ στον Παγκόσμιο Κατάλογο Μνημείων της UNESCO, αίτημα που εκκρεμεί από το 2015 και 2016 αντίστοιχα, υπήρξε ενημέρωση ότι και αυτό θα καθυστερήσει περαιτέρω λόγω των πολλών διαδικασιών που απαιτούνται. Και όλα αυτά, παρόλο που οι φορείς της Λάρνακας τόνισαν την ανάγκη άμεσης προώθησης των τελικών αιτήσεων.

Πρόκειται για έναν μοναδικό υδροβιότοπο σπάνιας ομορφιάς και μνημεία μεγάλης ιστορικής σημασίας, τα οποία επίσης δεν έχουν τύχει ακόμα της πρέπουσας ανάδειξης και προβολής.

Στασιμότητα παρατηρείται και στο αίτημα της Λάρνακας για δημιουργία Κέντρου Ενάλιας Αρχαιολογίας που να έχει και μουσειακό χαρακτήρα, καθότι, όπως αναφέρθηκε από πλευράς Τμήματος Αρχαιοτήτων, το συγκεκριμένο έργο δεν έχει ακόμα ωριμάσει.

Η μόνη θετική εξέλιξη που προδιαγράφεται αφορά την αποκατάσταση και βελτίωση του ταφικού παρεκκλησίου του Αγίου Θεράποντος, που ανακαλύφθηκε στη λεωφόρο Γρίβα Διγενή (πίσω από πρατήριο βενζίνης), λέχθηκε ότι υπάρχει καταρχάς θετική προσέγγιση εκ μέρους του Τμήματος Αρχαιοτήτων για συντήρησή του, κάτι που αποτελεί (κοινό) αίτημα και της Ιεράς Μητρόπολης Κιτίου.

Τέλος, οι φορείς της Λάρνακας υπέβαλαν εισήγηση προς το Τμήμα Αρχαιοτήτων, για ενθάρρυνση των ιδιοκτητών αρχαίων μνημείων (πίνακα β’) για σκοπούς αποκατάστασης αυτών των μνημείων, μέσω αναβάθμισης των κινήτρων, όπως ισχύουν και για τις διατηρητέες οικοδομές, δεδομένου και του σχετικού ενδιαφέροντος που υπάρχει στη Λάρνακα.

Send this to a friend