Home ΛΑΡΝΑΚΑ Μετρά απώλειες από Ισραήλ η Λάρνακα
Μετρά απώλειες από Ισραήλ η Λάρνακα

Μετρά απώλειες από Ισραήλ η Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μουδιασμένο παραμένει το ενδιαφέρον Ισραηλινών για διακοπές στη Λάρνακα. Ενώ πέρσι η ισραηλινή ήταν εκ των πρώτων τουριστικών αγορών για την πόλη του Ζήνωνα και πριν από τον πόλεμο παρουσίαζε τρομερές προοπτικές περαιτέρω αύξησης, φέτος τα πράγματα φαντάζουν εντελώς διαφορετικά και δύσκολα, καθότι δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα κινηθούν οι διανυκτερεύσεις από τη γειτονική χώρα εξαιτίας της αβεβαιότητας και της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στη Γάζα.

Κι ενώ πλησιάζουμε την έναρξη της καλοκαιρινής τουριστικής περιόδου, οι κρατήσεις που υπάρχουν μέχρι στιγμής στα ξενοδοχεία της πόλης από το Ισραήλ δεν είναι στους αριθμούς που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Λάρνακας Μάριος Πολυβίου δήλωσε ότι οι Ισραηλινοί που προτιμούσαν τα τελευταία χρόνια τη Λάρνακα για τις διακοπές τους δεν ταξίδευαν μέσω τουριστικών πρακτόρων, αλλά με κρατήσεις της τελευταίας στιγμής. Και αυτό, λόγω της κοντινής απόστασης μεταξύ των δύο χωρών και της μικρής διάρκειας του ταξιδιού.

Ως εκ τούτου, εξήγησε, την δεδομένη στιγμή η κατάσταση παραμένει ρευστή και δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την τουριστική κίνηση που θα παρατηρηθεί το ερχόμενο καλοκαίρι από την συγκεκριμένη αγορά. «Όλα θα εξαρτηθούν από τον πόλεμο που είναι σ’ εξέλιξη, κατά πόσο δηλαδή θα υπάρξει σύντομα κατάπαυση του πυρός ή εάν θα συνεχιστούν οι βομβαρδισμοί στη Γάζα.

Ως τοπικός σύνδεσμος ξενοδόχων θεωρούμε απώλεια για τη Λάρνακα τη μειωμένη έλευση Ισραηλινών περιηγητών τη φετινή χρονιά, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι έχει εκμηδενιστεί εντελώς η αγορά αυτή για την πόλη μας. Έχουμε ακόμα Ισραηλινούς στη Λάρνακα», πρόσθεσε ο κ.Πολυβίου.

Δύσκολα φθάνουμε το 2023

—————————————

Ο πρόεδρος των ξενοδόχων Λάρνακας ανέφερε ότι εν’ όψει καλοκαιριού ο μεγάλος στόχος της τουριστικής βιομηχανίας της πόλης είναι να πλησιάσει τα περσινά εξαιρετικά επίπεδα διανυκτερεύσεων σε καταλύματα. Παρατήρησε, ωστόσο, ότι παρόλο που είναι ακόμα νωρίς για σοβαρές προβλέψεις, υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις κατά πόσο θα μπορέσει φέτος η Λάρνακα και κατ’ επέκταση η Κύπρος να πλησιάσουν τα περσινά επίπεδα. Και τούτο, για τέσσερις βασικούς λόγους.

Πρώτον, είναι ο πόλεμος στο Ισραήλ που επηρεάζει την τουριστική κίνηση παγκυπρίως και ουδείς μπορεί την δεδομένη στιγμή να πει με βεβαιότητα ποιες θα είναι, και σε ποιο βαθμό, οι συνέπειες απ’ αυτό τον πόλεμο. Άλλοι δύο βασικοί λόγοι που ενδεχομένως να επηρεάσουν αρνητικά την τουριστική κίνηση στο νησί είναι οι δύο μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που θα λάβουν χώρα το καλοκαίρι, το EURO στη Γερμανία και οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι.

Ένα επιπρόσθετο γεγονός που προκαλεί επιφυλάξεις και ανησυχία είναι η απόσυρση αριθμού συγκεκριμένου τύπου αεροσκαφών, εκ μέρους  αεροπορικών εταιρειών που συμπεριλαμβάνουν την Κύπρο στα πτητικά τους προγράμματα, για μηχανικές επισκευές και συντήρηση. «Αυτή την στιγμή έχουμε μισό εκατομμύριο λιγότερες θέσεις πάνω σε αεροπλάνα με προορισμό το αεροδρόμιο Λάρνακας σε σύγκριση με πέρσι. Γι’ αυτό και είναι ορατό το ενδεχόμενο το 2024 να κινηθούμε λίγο πιο κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Ο στόχος και η προσπάθειά μας είναι να φθάσουμε τους περσινούς αριθμούς», επισήμανε ο Μάριος Πολυβίου.

Send this to a friend