Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η νέα όψη της Πιαλέ Πασά και το «Μεσόγειος» αλλάζουν την τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας
Η νέα όψη της Πιαλέ Πασά και το «Μεσόγειος» αλλάζουν την τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας

Η νέα όψη της Πιαλέ Πασά και το «Μεσόγειος» αλλάζουν την τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Η αποκατάσταση των προσόψεων επί της οδού Πιαλέ Πασά και το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος», είναι δύο έργα που μεταμορφώνουν προς το καλύτερο την παραλιακή τουρκοκυπριακή συνοικία της Λάρνακας.

 

Δύο έργα που ανεβάζουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων, αλλά και αναβαθμίζουν το τουριστικό προϊόν της πόλης, σε μια περιοχή η οποία για πολλά χρόνια παρουσίαζε εικόνα εγκατάλειψης.

Το έργο «Αποκατάσταση και βελτίωση των προσόψεων στα κτήρια της Πιαλέ Πασά» έχει ολοκληρωθεί και πλέον η νέα όψη του δρόμου έχει ομορφύνει την γενική εικόνα του παραλιακού μετώπου της Λάρνακας.

Πρόκειται για έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους στην Κύπρο, που ενώνει τις Φοινικούδες με την τουριστική περιοχή Μακένζι, ένας δρόμος «βιτρίνα» για τη Λάρνακα, ενώ ο παραλιακός πεζόδρομος της Π. Πασά, δίπλα από τη θάλασσα, έχει αλλάξει άρδην τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής χιλιάδων ανθρώπων, ντόπιων και ξένων.

Η ανανεωμένη όψη της Π. Πασά είναι η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν επισκέπτεται τη Λάρνακα. Ο δρόμος αυτός και γενικότερα η τουρκοκυπριακή συνοικία αφέθηκαν για δεκαετίες στη φθορά του χρόνου, εξού και οι τοπικές αρχές, σε μια προσπάθεια να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, προχώρησαν στον εξωραϊσμό των προσόψεων προς όφελος όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής, αλλά και της πόλης ευρύτερα.

Ανακοίνωση του Δήμου Λάρνακας αναφέρει ότι στόχος των εργασιών ήταν να προβληθεί και ν’ αναδειχτεί η παραδοσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της τουρκοκυπριακής συνοικίας, η οποία χρήζει ιδιαίτερης μελέτης και προσοχής. Γι’ αυτό και τα έργα για επαναφορά των προσόψεων έγιναν όσο το δυνατόν πιο κοντά στην αρχική τους μορφή, με επιδιόρθωση και αφαίρεση σουβάδων, υλικών, επιχρισμάτων, κεραμικών, επιγραφών και γενικώς επιφανειών που δεν συνάδουν με τον έντονο χαρακτήρα της περιοχής.

Παράλληλα, έγινε καθαρισμός δομικών στοιχείων, απομάκρυνση σκουριάς, εντοπισμός σημείων με υγρασία, επιδιόρθωση ρωγμών και βλαβών στις τοιχοποιίες, σοβάτισμα της τελικής επιφάνειας, επιδιορθώσεις μπαλκονιών, πορτών, παραθύρων, κουφωμάτων, κουτιών της ΑΗΚ και κιγκλιδωμάτων. Γενικά, απομακρύνθηκε οτιδήποτε θεωρείτο ότι αλλοίωνε την εικόνα των κτηρίων, ενώ οι εργασίες περιλάμβαναν μπογιάτισμα των προσόψεων και των πλάγιων όψεων με γήινα χρώματα, σύμφωνα με τους ενδεικνυόμενους χρωματισμούς.

Η μελέτη του έργου έγινε από το γραφείο ΑΡΜΩΝ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ Ε.Π.Ε. και η εκτέλεση από την Εταιρεία Εργολάβων Οικοδομών ΚΕ.ΠΑ.ΜΑ ΛΤΔ. Το κόστος ξεπέρασε το ένα εκατομμύριο ευρώ. Το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας 2014 – 2020) και από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως πληροφορούμαστε, προσπάθεια του Δήμου Λάρνακας είναι όπως τα εγκαίνια του έργου ανάπλασης των προσόψεων στην Πιαλέ Πασά να τελεστούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

 

Το Πάρκο Μεσόγειος

——————————   

Όσον αφορά το Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος», το οποίο έχει κατασκευαστεί σε πάροδο της Πιαλέ Πασά, η επίσημη παράδοσή του θα γίνει την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου (18.00).

Είναι ένα έργο που αναδεικνύει την περιοχή πίσω από τον παραλιακό δρόμο, σε συνδυασμό με τα εργαστήρια καλλιτεχνών, στην πλειοψηφία τους εργαστήρια κεραμικής, που λειτουργούν παραπλήσια, και με τον νέο δημοτικό χώρο στάθμευσης που δημιουργήθηκε στο σημείο του πρώην τουρκοκυπριακού σινεμά.

 

 

Send this to a friend