Home ΛΑΡΝΑΚΑ Το τελευταίο βήμα για να «καθαρίσει» το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών»
Το τελευταίο βήμα για να «καθαρίσει» το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών»

Το τελευταίο βήμα για να «καθαρίσει» το ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας από τις εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών»

 

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Κλείνει οριστικά το κεφάλαιο «εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών» στο ανατολικό παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας. Έπειτα από περίπου έξι δεκαετίες, η Λάρνακα απαλλάσσεται τελεσίδικα από όλες τις οχληρές κι επικίνδυνες εγκαταστάσεις, αφού εξασφαλίστηκε η περιβαλλοντική έγκριση για κατεδάφιση των υποδομών της εταιρείας υγραερίου Ίντεργκαζ, η οποία είναι η τελευταία στη σειρά αναμονής για τις άδειες κατεδάφισης.

Την Τρίτη, 20 του μήνα, η Ίντεργκαζ έλαβε περιβαλλοντική έγκριση από το Τμήμα Περιβάλλοντος, για αποξήλωση του παλιού τερματικού της Λάρνακας, το οποίο άδειασε μετά τη μετακόμιση των εταιρειών στο Βασιλικό. Με την κατεδάφιση των εγκαταστάσεων της  Ίντεργκαζ, θα σημάνει το οριστικό τέλος της παρουσίας των πετρελαϊκών δεξαμενών και υποδομών στην παραλία της Λάρνακας, ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για να «καθαρίσει» παντελώς η περιοχή και να ξεκινήσει ο σχεδιασμός των πρώτων αναπτυξιακών έργων που προγραμματίζονται μελλοντικά.


Ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας δήλωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η άδεια κατεδάφισης και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι εργασίες αποξήλωσης. Η εταιρεία εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει τις κατεδαφίσεις μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο.

Όπως αναφέρεται στην Περιβαλλοντική Έγκριση, το προτεινόμενο έργο αφορά την κατεδάφιση και αποξήλωση υφιστάμενης εγκατάστασης αποθήκευσης και διανομής υγραερίου. Η άμεση περιοχή μελέτης βρίσκεται στο ανατολικό παραλιακό τμήμα του Αστικού Συγκροτήματος Λάρνακας επί του κύριου δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας.

Η εγκατάσταση που θα αποξηλωθεί οριοθετείται στα βόρεια από την εγκατάσταση της εταιρείας Petrolina, στα νότια από την εγκατάσταση της εταιρείας Synergas και στα δυτικά από τον δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.

Σύμφωνα με την Περιβαλλοντική Αρχή, κατά τις εργασίες αποξήλωσης εκτιμάται ότι θα προκύψουν 200 tn μετάλλου (scrap metal) από τις μεταλλικές δεξαμενές και εγκαταστάσεις, 50 tn μεταλλικοί σωλήνες και 1350 tn σκυροδέματος από τις βάσεις των εγκαταστάσεων. Επιπλέον, αναμένεται να προκύψουν 100 tn μετάλλων από το γεμιστήριο – εργαστήριο συντήρησης φιαλών υγραερίου.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών αποξήλωσης και κατεδάφισης των εγκαταστάσεων της Intergaz, οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που αναμένονται στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον μπορούν να τύχουν διαχείρισης με τη λήψη μέτρων.

Αναμενόμενες επιπτώσεις, οι οποίες μπορεί να προκληθούν στην ευρύτερη περιοχή, είναι η αύξηση των επιπέδων θορύβου και σκόνης καθώς και η δημιουργία στερεών, υγρών και επικίνδυνων αποβλήτων.

To ενδεχόμενο να επηρεαστεί το θαλάσσιο περιβάλλον και η παραλία από τυχόν διαρροές ρυπογόνων ουσιών θεωρείται απομακρυσμένο, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Send this to a friend