Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έτοιμο το νέο Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας (φώτο)
Έτοιμο το νέο Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας  (φώτο)

Έτοιμο το νέο Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας (φώτο)

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ολοκληρώθηκαν πριν από μερικές μέρες τα βελτιωτικά έργα στο Αλιευτικό Καταφύγιο Ορμήδειας, τα εγκαίνια του οποίου υπολογίζεται να γίνουν αρχές του νέου έτους.

Το αναβαθμισμένο αλιευτικό καταφύγιο αναμένεται σύντομα να παραδοθεί κι επίσημα στο Κοινοτικό Συμβούλιο Ορμήδειας. Τα έργα ξεκίνησαν τον Μάιο του 2021 από την εταιρεία «C. KASINOS & SON LTD» και το κόστος τους πλησίασε το ενάμισι εκατομμύριο ευρώ. Η βελτίωση του αλιευτικού καταφυγίου εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Θάλασσα και συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Θάλασσας και Αλιείας με ποσοστό 75%.


Με την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου αναμένεται η αύξηση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας των αλιευτικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένων των παράκτιων στόλων μικρής κλίμακας, καθώς και η βελτίωση της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας των ψαράδων που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή.

 

 

Με την ολοκλήρωση των έργων, η χωρητικότητα του αλιευτικού καταφυγίου είναι για περίπου 50 σκάφη. Οι εργασίες έγιναν εντός του υφιστάμενου καταφυγίου, στην τοποθεσία «Μερίτζι», παρά το παραλιακό κέντρο «Ρομάντζο, στην επαρχία Λάρνακας.

Αφορούσαν βελτιώσεις που στόχο είχαν να μειώσουν την υπερπήδηση του κυματισμού σε περιπτώσεις ακραίων κυματικών καταστάσεων, την κυματική διαταραχή εντός της λιμενολεκάνης καθώς και τη βελτίωση της παρεχόμενης ασφάλειας τόσο στα σκάφη, όσο και στις συνθήκες εργασίας των ψαράδων.

Συγκεκριμένα, έγινε ανύψωση του προσήνεμου κυματοθραύστη, προσαρμογή του ακρομωλίου, κατεδαφίστηκαν τα παλιά κρηπιδώματα και ανακατασκευάστηκαν καινούργια, ενώ κατεδαφίστηκε και το παλιό κτήριο και η αποθήκη και ανεγέρθηκε νέο κτήριο με αποχωρητήρια, ενώ διαμορφώθηκαν κατάλληλα και οι χερσαίοι χώροι.

Εξάλλου, στην Ορμήδεια βρίσκονται σ’ εξέλιξη κατασκευαστικά έργα για ριζική ευθυγράμμιση και αναβάθμιση, μαζί με υποδομές όμβριων υδάτων, τμήματος του παλιού δρόμου Ορμήδειας – Ξυλοφάγου. Παράλληλα, ξεκίνησαν πρόσφατα και τα έργα ανάπλασης του κεντρικού πάρκου στην κοινότητα.

 

Send this to a friend