Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αργεί το κλείσιμο του χημείου της ΚΕΤΑΠ, «καίγεται» ο Δήμος Λάρνακας να εκμισθώσει τον χώρο
Αργεί το κλείσιμο του χημείου της ΚΕΤΑΠ, «καίγεται» ο Δήμος Λάρνακας να εκμισθώσει τον χώρο

Αργεί το κλείσιμο του χημείου της ΚΕΤΑΠ, «καίγεται» ο Δήμος Λάρνακας να εκμισθώσει τον χώρο

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Μετατίθεται για τον νέο χρόνο η υλοποίηση της απόφασης για κλείσιμο του χημείου της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), που βρίσκεται στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου στη Λάρνακα. Και αυτό, διότι η υφιστάμενη νομοθεσία δεν επιτρέπει στο κράτος να διενεργεί χημικές αναλύσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Για τον λόγο αυτό, το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας προωθεί τροποποίηση της νομοθεσίας, που θα επιτρέπει στο κράτος, όταν θέλει χημικές αναλύσεις, να μπορεί ν’ απευθύνεται στον ιδιωτικό τομέα.


Στόχος του αρμόδιου υπουργείου είναι όπως η σχετική τροποποίηση της νομοθεσίας να περάσει από τη Βουλή εντός Δεκεμβρίου, έτσι ώστε το κλείσιμο του χημείου της ΚΕΤΑΠ να γίνει εφικτό εντός του πρώτου τριμήνου του νέου χρόνου. Το υφιστάμενο χημείο βρίσκεται σε μια έκταση 150 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων και η καθυστέρηση που παρατηρείται στο κλείσιμό του μπλοκάρει τις διαδικασίες πλήρους εξυγίανσης του εδάφους του πρώην διυλιστηρίου, σε μια περιοχή όπου, μετά και την μετακίνηση όλων των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου στο Βασιλικό, προγραμματίζονται μελλοντικά ιδιωτικές επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

Παράλληλα, ο Δήμος Λάρνακας επιδιώκει να στεγάσει, σε μέρος του χώρου, πανεπιστημιακή ιατρική σχολή. Το χημείο της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών είχε συμπεριληφθεί στην τρίτη φάση κατεδάφισης και αποσυναρμολόγησης των υποδομών του πρώην διυλιστηρίου, αλλά παρόλο που η διαδικασία αποσυναρμολόγησης ξεκίνησε πριν από μια εξαετία, εντούτοις μέχρι σήμερα δεν έγινε κατορθωτό να ανασταλεί η λειτουργία του, παρά τις διαβουλεύσεις που είχαν γίνει τα προηγούμενα χρόνια για να μετακινηθεί σε άλλες εγκαταστάσεις.

Το αίτημα της Λάρνακας

——————————-

Θυμίζουμε, ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο ο δήμαρχος Λάρνακας Ανδρέας Βύρας απέστειλε επιστολή προς τον υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό, με την οποία τον ενημέρωνε πως δύο πανεπιστήμια, του Λιβάνου και του Ηνωμένου Βασιλείου, ενδιαφέρονται σοβαρά για να δημιουργήσουν ιατρική σχολή στο χώρο του πρώην διυλιστηρίου.

Ο Α. Βύρας ζήτησε, μέσω της επιστολής του, την εκμίσθωση της κρατικής γης προς το Δήμο Λάρνακας με δικαίωμα υπεκμίσθωσής της με χαμηλό ετήσιο ενοίκιο, έτσι ώστε να γίνει εφικτή η φιλοξενία ιατρικής πανεπιστημιακής σχολής, για την οποία ο δήμος προτίθεται να προβεί σε προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Λάρνακας, το ενδιαφέρον του πανεπιστημίου Balamand του Λιβάνου, το οποίο είναι το δεύτερο σε γενική κατάταξη ανάμεσα στα πανεπιστήμια της γειτονικής χώρας, είναι ζωηρό και αναμένει την επίσημη προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος από το δήμο προκειμένου να προχωρήσει με τα επόμενα βήματα.

Η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι η λειτουργία πανεπιστημιακής σχολής μ’ έδρα τη Λάρνακα θα έχει πολλαπλά οφέλη (σε περίπτωση που θα έχει ικανοποιητικό αριθμό φοιτητών) όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την Κύπρο ευρύτερα, ενώ θα επιτρέψει τη δημιουργία συνεργασιών μεταξύ της συγκεκριμένης ιατρικής σχολής και των τοπικών επιχειρήσεων και κρατικών φορέων.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το νέο Σχέδιο Περιοχής για ανάπτυξη του χώρου όπου βρίσκεται το κτήριο της ΚΕΤΑΠ, μία από τις προτεινόμενες αναπτύξεις είναι και η δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής, κάτι που πιστεύεται πως θα προσδώσει νέα πνοή, οικονομική και κοινωνική, στην γύρω περιοχή και στην ευρύτερη Λάρνακα γενικότερα.

Ο Δήμος Λάρνακας ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών ν΄ ακολουθηθούν οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στην Πάφο και στην Αγία Νάπα, όπου παραχωρήθηκε κρατική γη για δημιουργία πανεπιστημιακών σχολών.

 

 

Send this to a friend