Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αναπαλαιώνεται το Πανδοχείο «Χάνι» στο Μαρί
Αναπαλαιώνεται το Πανδοχείο «Χάνι» στο Μαρί

Αναπαλαιώνεται το Πανδοχείο «Χάνι» στο Μαρί

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ένα έργο που εκκρεμεί για περισσότερο από δέκα χρόνια μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης στην μικρή κοινότητα Μαρί, της επαρχίας Λάρνακας.

Πρόκειται για την αναπαλαίωση – αποκατάσταση του Πανδοχείου «Χάνι», με το Κοινοτικό Συμβούλιο του Μαρί να έχει ήδη προκηρύξει τον διαγωνισμό για κατασκευαστικά έργα, με το κόστος να εκτιμάται σχεδόν στις 800 χιλιάδες ευρώ. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών εκπνέει στις 15 ερχόμενου Δεκεμβρίου.

Η κοινοτάρχης Μαρί Μαρία Γεωργίου δήλωσε πως πρόκειται για ένα τουρκοκυπριακό πανδοχείο, σ’ έναν αναξιοποίητο χώρο όπου σήμερα υπάρχουν μόνο χαλάσματα. Όπως ανέφερε, στόχος είναι η αναστήλωσή του και η δημιουργία ενός καινούργιου πανδοχείου που θα διατηρήσει την αρχική του μορφή, το οποίο θα διαχειρίζεται το κοινοτικό συμβούλιο.

Υπολογίζεται ότι τον ερχόμενο Ιανουάριο, εκτός απροόπτου, ο επιτυχών προσφοροδότης θα είναι σε θέση να ξεκινήσει τις εργασίες, οι οποίοι αναμένεται να διαρκέσουν περίπου ένα χρόνο.

«Η αναπαλαίωση του πανδοχείου ήταν ένας στόχος που είχαμε θέσει ως κοινοτικό συμβούλιο εδώ και 12 χρόνια. Είναι ένα σημείο αναφοράς για την κοινότητά μας, που ανήκει στην ιστορία της Κύπρου, γι’ αυτό και πρέπει να αποκατασταθεί. Μετά την αναπαλαίωση του ο χώρος θα αξιοποιηθεί από την κοινότητα», σημείωσε η κ.Γεωργίου.

Το Πανδοχείο «Χάνι», που αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα μεσαορίτικης αρχιτεκτονικής, παραμένει σήμερα ερειπωμένο. Βρίσκεται στη δυτική όχθη του Βασιλικού ποταμού και ανατολικά από το χωριό Μαρί. Κτίστηκε επί τουρκοκρατίας στην συμβολή των δρόμων – μονοπατιών που οδηγούσαν από τη Λάρνακα προς την Λεμεσό και στην μοναδική, τότε, διασταύρωση του ποταμού απ’ όπου οι μεταλλωρύχοι της Καλαβασού διοχέτευαν το μετάλλευμα τους στο λιμάνι του Βασιλικού.

 

Send this to a friend