Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης μας αναλύει τι είναι οι ψυχωτικές διαταραχές (βίντεο)
Ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης μας αναλύει τι είναι οι ψυχωτικές διαταραχές (βίντεο)

Ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης μας αναλύει τι είναι οι ψυχωτικές διαταραχές (βίντεο)

Γράφει ο Δρ. Γιώργος Μικελλίδης

Ψυχωτική διαταραχή είναι μία ψυχική διαταραχή, όπου το άτομο χάνει την επαφή με την πραγματικότητα εξαιτίας του ότι η κρίση για ζητήματα που αφορούν στον εαυτό του, τον περίγυρό του και γενικότερα τον κόσμο που τον περιβάλλει είναι επηρεασμένη. Έτσι αλλάζει η ικανότητα του ανθρώπου να σκέφτεται καθαρά, να κάνει σωστές κρίσεις, να ανταποκρίνεται συναισθηματικά, να επικοινωνεί αποτελεσματικά, και να συμπεριφέρεται κατάλληλα με τις περιστάσεις. Όταν τα συμπτώματα είναι σοβαρά, οι άνθρωποι με ψυχωτικές διαταραχές συχνά είναι ανίκανα να ανταποκριθούν στις καθημερινές απαιτήσεις μιας συνηθισμένης ζωής.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψυχωτικών διαταραχών, όπως:


Σχιζοφρένεια: Άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια έχουν αλλαγές στη συμπεριφορά τους και άλλα συμπτώματα-όπως παραληρητικές ιδέες και ψευδαισθήσεις- που διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες, συνήθως με μείωση στη λειτουργικότητα στη δουλειά, στο σχολείο και στις κοινωνικές σχέσεις.

Σχιζοσυναισθηματική διαταραχή: Άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια έχουν συμπτώματα της σχιζοφρένειας και παράλληλα μιας συναισθηματικής διαταραχής, όπως η κατάθλιψη ή η μανία.

Βραχεία ψυχωτική διαταραχή: Άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια έχουν αιφνίδια, σύντομα διαστήματα ψυχωτικής συμπεριφοράς, συχνά σε αντίδραση έντονου στρεσσογόνου γεγονότος, όπως ένας θάνατος στην οικογένεια. Η ανάρρωση είναι συχνά σύντομη – συνήθως σε λιγότερο από ένα μήνα και πλήρης.

Επινεμόμενη ψυχωτική διαταραχή: Αυτή η διαταραχή συμβαίνει όταν ένα άτομο αναπτύσσει παραληρητικές ιδέες στο πλαίσιο μιας σχέσης με άλλο άτομο που ήδη έχει τις δικές του παραληρητικές σκέψεις.

Παραληρητική διαταραχή: Άνθρωποι με αυτήν την ασθένεια έχουν παραληρητικές σκέψεις που αφορούν καταστάσεις της καθημερινής ζωής που θα μπορούσε να είναι αληθινές, όπως ότι παρακολουθούνται, ότι κάποιοι συνωμοτούν εναντίον τους ή έχουν μια ασθένεια. Αυτές οι παραληρητικές ιδέες επιμένουν για περισσότερο από ένα μήνα.

Ψυχωτική διαταραχή επαγόμενη από ουσίες: Αυτή η διαταραχή προκαλείται από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών ή τη ξαφνική διακοπή τους σε εξαρτημένο άτομο. Συνηθέστερα αυτές οι ουσίες είναι το αλκοόλ, το χασίς, η ηρωίνη, η κοκαΐνη και μπορούν να προκαλέσουν ψευδαισθήσεις, παραληρητικές σκέψεις ή συγχυτικό λόγο.

Ψυχωτική διαταραχή οφειλόμενη σε ιατρική κατάσταση: Ψευδαισθήσεις, παραληρητικές ιδέες ή άλλα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται σε άλλα ιατρικά νοσήματα που επηρεάζουν την εγκεφαλική λειτουργία, όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση ή όγκος του εγκεφάλου.

Δείτε το βίντεο που ακολουθεί:

Send this to a friend