Home ΛΑΡΝΑΚΑ Καταγγελίες για τα λύματα από την περιοχή της Αραδίππου από τους Οικολόγους
Καταγγελίες για τα λύματα από την περιοχή της Αραδίππου από τους Οικολόγους

Καταγγελίες για τα λύματα από την περιοχή της Αραδίππου από τους Οικολόγους

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Λύματα από περιοχή της Αραδίππου καταλήγουν στην μεγάλη λίμνη της αλυκής Λάρνακας, καταγγέλλει η επαρχιακή επιτροπή του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το κίνημα, αναφέρει ότι τις τελευταίες μέρες έγινε δέκτης καταγγελιών για ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα που αποκαλύφθηκε στην Αραδίππου και συγκεκριμένα στην περιοχή Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου.

Όπως σημειώνεται, έχει εντοπιστεί μεγάλη ροή λυμάτων με άγνωστη πηγή προέλευσης, τα οποία καταλήγουν στις παρυφές της αλυκής, πλησίον του τεμένους Χαλάν Σουλτάν Τεκκέ.

Αντιπροσωπεία της επαρχιακής επιτροπής του Κινήματος Οικολόγων επισκέφθηκε το συγκεκριμένο σημείο και διαπίστωσε το μέγεθος του προβλήματος, αλλά και την ανυπολόγιστη ζημιά που υπόκειται το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, καθότι σε όλη την πορεία του ρυακιού με τα λύματα υπάρχουν πυκνά καλάμια και διάφορα δέντρα, όπως ευκάλυπτοι, τα οποία έχουν ξηραθεί εξαιτίας αυτής της άσχημης κατάστασης.

Παράλληλα, από τη ροή των λυμάτων έχει επηρεαστεί και υποβαθμιστεί η ποιότητα των υδάτων της αλυκής, η οποία κινδυνεύει να χάσει την μοναδική οικολογική της αξία.

Για πολλοστή φορά, το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αλυκή Λάρνακας, η οποία παραμένει ένας σημαντικός υδροβιότοπος για την Κύπρο, τονίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί από τέτοιου είδους φαινόμενα. «Έχουμε ήδη αποστείλει επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο καθώς και στ’ αρμόδια τμήματα, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος και να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί η ζημία στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Δεν νοείται στον πιο σημαντικό και ξακουστό υδροβιότοπο της χώρας μας να παρατηρείται ανεξέλεγκτη ροή λυμάτων και να μην υπάρχει άμεση αντίδραση για επίλυση του προβλήματος», σημειώνει το Κίνημα Οικολόγων. Δεν είναι η πρώτη φορά που οργανωμένα σύνολα, τοπικοί φορείς και κόμματα καταγγέλλουν ροή ακάθαρτων νερών ή λυμάτων στις αλυκές Λάρνακας, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για ντόπιους και ξένους επισκέπτες.

 

 

 

Send this to a friend