Home ΛΑΡΝΑΚΑ Έρχεται ένα «Νέο» αστικό κέντρο και μια «νέα» Λάρνακα!
Έρχεται ένα «Νέο» αστικό κέντρο και μια «νέα» Λάρνακα!

Έρχεται ένα «Νέο» αστικό κέντρο και μια «νέα» Λάρνακα!

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Αλλάζει κι εκσυγχρονίζεται περαιτέρω το κέντρο της Λάρνακας. Σ’ εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης (14/6) στην πλατεία Ζουχουρί, ο δήμος της πόλης παρουσίασε τις μελέτες των δύο σημαντικών έργων που βρίσκονται στα σκαριά, της ανάπλασης των πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής και των γύρω δρόμων και της Β΄ φάσης ανάπλασης οδών για διευκόλυνση ΑμεΑ στο αστικό εμπορικό κέντρο.

Μιλώντας κατά την παρουσίαση, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, είπε ότι με την υλοποίηση των υπό αναφορά έργων, θα προστεθεί ακόμα ένα λιθαράκι στις προσπάθειες που καταβάλλει το δημοτικό συμβούλιο, για υλοποίηση του οράματος, σε σχέση με την ασφαλή κι ευκολότερη διαβίωση των δημοτών και των ξένων επισκεπτών σ’ ένα μοντέρνο και σύγχρονο περιβάλλον.

Όπως ανέφερε, τα εξαγγελθέντα έργα αναμένεται να συμπληρώσουν τα ήδη υλοποιημένα έργα στην περιοχή και θα προσελκύσουν περισσότερο κόσμο στο αστικό εμπορικό κέντρο της πόλης. Κατά την εκδήλωση, παρουσιάστηκαν από τους μελετητές όλες οι πτυχές των έργων, τα χρονοδιαγράμματα και το πλάνο υλοποίησης.

Ακροπόλεως – Αλκής

—————————–

Σε σχέση με την ανάπλαση κι ενοποίηση των ιστορικών πλατειών Ακροπόλεως και Αλκής, το έργο αφορά τη βελτίωση και ανακατασκευή των υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων, υπογειοποίηση υποδομών και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας καθώς κι εξωραϊσμό της περιοχής με την αύξηση του πρασίνου, την εγκατάσταση υδάτινου στοιχείου και την τοποθέτηση σύγχρονου αστικού εξοπλισμού.

Στόχος του έργου είναι η  αισθητική, λειτουργική και ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής των πλατειών και η εξασφάλιση της ομαλής και ασφαλούς διακίνησης πεζών, οχημάτων και ιδιαίτερα η εφαρμογή όλων των διευκολύνσεων για ΑμεΑ.

Θα περιλαμβάνει τις οδούς Λουκή Ακρίτα, Ορφέως Γλάδστωνος (τμήμα), Κωνσταντίνου Καλογερά (τμήμα) και λεωφόρο Γρηγόρη Αυξεντίου (τμήμα).

Η μελέτη έγινε από το γραφείο «A. F. Modinos and SA Vrahimis Architects and Engineers». Τα κατασκευαστικά έργα αναμένεται να ξεκινήσουν τον Ιανουάριο του 2024 και θα διαρκέσουν 18 μήνες. Το κόστος θα ανέλθει στα 3,7 εκατομμύρια ευρώ.

Ανάπλαση οδών για ΑμεΑ

————————————

Όσον αφορά την Β΄ φάση ανάπλασης οδών για διευκόλυνση ατόμων με αναπηρίες, περιλαμβάνει βελτίωση και ανακατασκευή υφιστάμενων δρόμων με αφαίρεση των ασφαλτικών στρώσεων και τοποθέτηση κυβόλιθων, διαπλάτυνση των πεζοδρομίων, αφαίρεση παρόδιων χώρων στάθμευσης, αναβάθμιση συστήματος ομβρίων υδάτων και δικτύων υπηρεσιών κοινής ωφελείας, υπογειοποίηση υπηρεσιών, τοποθέτηση αστικού εξοπλισμού και σημείων ηλεκτρονικής ενημέρωσης των χρηστών, αναβάθμιση του φωτισμού, εγκατάσταση οδικής σήμανσης και διαρρύθμιση της τροχαίας κίνησης.

Επιπρόσθετα, το έργο αποσκοπεί στην ενίσχυση του πράσινου, στην ποιοτική αναβάθμιση του χώρου και στην ανάδειξη της αρχιτεκτονικής, πολεοδομικής και περιβαλλοντικής  αξίας της περιοχής.

Με την υλοποίηση των εργασιών, εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί μείωση της ηχορύπανσης και της εκπομπής αερίων ρύπων και σκόνης. Η μελέτη έγινε από το γραφείο «Loucaides & Philippou Architects Engineers».

Οι κατασκευαστικές εργασίες υπολογίζεται ν’ αρχίσουν τον Ιανουάριο του 2024 και θα διαρκέσουν δύο χρόνια. Το κόστος θ’ ανέλθει στα 4,5 εκατομμύρια.

Και τα δύο έργα εντάσσονται στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτικής Συνοχής «ΘΑλΕΙΑ 2021- 2027», με την συγχρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

 

 

 

Send this to a friend