Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της σκόνης στην ατμόσφαιρα
Μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της σκόνης στην ατμόσφαιρα

Μέτρα πρόληψης για αντιμετώπιση της σκόνης στην ατμόσφαιρα

Βασικά μέτρα για την πρόληψη ανεπιθύμητων επιδράσεων στην αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα, δίνουν, με ανακοίνωση τους, οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Υγείας.

Αναφέρεται ότι οι εργοδότες και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να τηρούν τις οδηγίες του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, να αποφεύγονται δραστηριότητες και σωματική άσκηση σε ανοικτούς χώρους, η παραμονή στους ανοικτούς χώρους να περιορίζεται στο ελάχιστο δυνατό και να χρησιμοποιείται η προστατευτική μάσκα για το στόμα και τη μύτη, με φίλτρο που συγκρατεί τη σκόνη ή εναλλακτικά υγρό μαντηλάκι.

Επισημαίνεται ότι, πέραν των άλλων πολλών και σοβαρών επιπτώσεων του καπνίσματος στην υγεία, αυτό επιδεινώνει και τη δυσμενή επίδραση της σκόνης κι έτσι συνιστάται η αποφυγή καπνίσματος.

Σημειώνεται πως όταν υπάρχει συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη – φλέγματα),  δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια, συνιστάται η επικοινωνία ή επίσκεψη στον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ)

Ομάδες ατόμων υψηλού κινδύνου είναι τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και καρδιοπάθειες, οι νεφροπαθείς, άτομα με ανοσοανεπάρκειες και παιδιά και άτομα άνω των 65 χρόνων.

Όπως αναφέρεται, οι ομάδες υψηλού κινδύνου έχουν πιο πολλές πιθανότητες να παρουσιάσουν συμπτώματα, λόγω αυξημένης σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα.  Στις ομάδες αυτές η συμπτωματολογία είναι δυνατό να αναπτυχθεί συχνότερα και πιο έντονα. Επίσης, υπάρχει πιθανότητα για επιδείνωση της συμπτωματολογίας λόγω της πάθησής τους.

Οι συστάσεις για ευάλωτα άτομα είναι να επικοινωνούν και να επισκέπτονται τον θεράποντα ιατρό ή τα Τμήματα Ατυχημάτων και Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ), όταν παρουσιάζεται ή επιδεινώνεται συμπτωματολογία όπως βήχας (ξηρός ή παραγωγικός με απόχρεμψη – φλέγματα),  δύσπνοια (δυσκολία στην αναπνοή), ερεθισμός ή/και καταρροή (αυξημένα υγρά) στη μύτη – ερεθισμός ή/και αυξημένα δάκρυα από τα μάτια.

Επίσης, όταν χρειάζονται διευκρινίσεις για τις οποιεσδήποτε αμφιβολίες και αναπροσαρμογές στη φαρμακευτική αγωγή τους.

Συστήνεται όπως αποφεύγουν άσκοπες μετακινήσεις και περιορίζουν την παραμονή τους στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση σκόνης στον ατμοσφαιρικό αέρα. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται όταν υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία.

Ακόμη, συστήνεται να χρησιμοποιούν προστατευτική μάσκα στις περιπτώσεις που χρειάζεται σύντομη παραμονή σε εξωτερικό χώρο, να αποφεύγουν τη σωματική άσκηση σε ανοικτό χώρο και να παραμένουν σε καλά αεριζόμενους και κλιματιζόμενους  χώρους.

Send this to a friend