Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δεν επέτρεψαν σε ΑμΕΑ την επιβίβαση σε αεροπλάνο, τους εγκατέλειψαν στη Βιέννη
Δεν επέτρεψαν σε ΑμΕΑ την επιβίβαση σε αεροπλάνο, τους εγκατέλειψαν στη Βιέννη

Δεν επέτρεψαν σε ΑμΕΑ την επιβίβαση σε αεροπλάνο, τους εγκατέλειψαν στη Βιέννη

«Απάνθρωπη μεταχείριση» και «σκληρότητα» των αρχών του αεροδρομίου της Βιέννης και των Αυστριακών Αερογραμμών, κατήγγειλε την Πέμπτη με ανακοίνωσή της, η Κυπριακή Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων (ΚΥΣΟΑ) λέγοντας ότι πέντε μέλη της, «εγκαταλείφθηκαν» στην Βιέννη κατά το ταξίδι επιστροφής τους στην Κύπρο από Βρυξέλλες, ενώ διαπιστώθηκε η ύπαρξη πολλών κενών σε ότι αφορά την εξυπηρέτηση των επιβατών με μειωμένη κινητικότητα στη χώρα μας.

Μιλώντας στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση, ο Πρόεδρος της ΚΥΣΟΑ, Χριστάκης Νικολαΐδης, είπε ότι το περιστατικό ήταν μια πολύ αρνητική εμπειρία για τη 17μελή επιτροπή της ΚΥΣΟΑ που πήρε μέρος στο 5ο Ευρωκοινοβούλιο των ατόμων με αναπηρίες, το οποίο έλαβε χώρα στις Βρυξέλλες στις 23 Μαΐου, 2023.

Μάλιστα όπως εξήγησε το θέμα μετακίνησης ατόμων ΑμΕΑ με αεροπλάνα είναι θέμα στο οποίο έχει ενσκήψει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και έχει εκδόσει σχετικό κανονισμό.

Τα 17 μέλη της ΚΥΣΟΑ επρόκειτο να επιστρέψουν στην Κύπρο από τις Βρυξέλλες, μέσω Βιέννης. Τελικά, όπως ανέφερε ο κ. Νικολαΐδης, δεν κατάφεραν να φτάσουν και οι 17, αλλά μόνο 12, γιατί οι 5 ουσιαστικά εγκαταλείφθηκαν στο αεροδρόμιο της Βιέννης.

Παρόλο που ο πιλότος γνώριζε ότι έρχονται ακόμη πέντε άτομα και επέμενε να τους επιτραπεί να επιβιβαστούν, υπάλληλοι του αεροδρομίου έκλεισαν τη θυρίδα και δεν τους το επέτρεψαν τα πέντε αυτά μέλη του ΚΥΣΟΑ έτυχαν, είπε ο κ. Νικολαΐδης όπως πληροφορήθηκαν, προσβολών, ρατσιστικής συμπεριφοράς και ειρωνείας.

Το πρόβλημα, είπε ο Πρόεδρος του ΚΥΣΟΑ, άρχισε όταν τους τοποθέτησαν στις πίσω θέσεις του αεροσκάφους που έφυγε από τις Βρυξέλλες και όταν έφτασαν στη Βιέννη έπρεπε να διανύσουν απόσταση σχεδόν 2 χλμ. μέσα στο αεροδρόμιο, μέχρι να φτάσουν στην πύλη του αεροσκάφους που θα αναχωρούσε για την Κύπρο. Έφτασαν όλοι στη θυρίδα, αλλά οι υπάλληλοι ενώ επέτρεψαν στους 12 να περάσουν, δεν το έκαναν για τους τελευταίους πέντε.

Στο μεταξύ και οι αποσκευές δύο ατόμων έσπασαν κατά την μετάβαση από την Κύπρο στις Βρυξέλλες, όπως αποκάλυψε ο κ. Νικολαΐδης.

Πηγή: alphanews

 

Send this to a friend