Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων
Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων

Επαναπατρισμός δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων

Τον επαναπατρισμό δύο κλεμμένων θρησκευτικών κειμηλίων από ναούς της κατεχόμενης Κύπρου, διεκδίκησε και πέτυχε, μετά από συντονισμένες ενέργειες, η Εκκλησία της Κύπρου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνοδικής Επιτροπής Ναοδομίας, Μνημείων και Χριστιανικής Τέχνης της Εκκλησίας της Κύπρου, τον Απρίλιο εντοπίσθηκαν να πωλούνται σε δημοπρασία στο Düsseldorf – Γερμανίας, μία Σταύρωση και μία εικόνα της Βάπτισης του Χριστού.

Η Σταύρωση, έργο του 1731 και διαστάσεων 169 x 128 εκ. είναι έργο του εργαστηρίου της Μονής Αγ. Ηρακλειδίου. Φέρει αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι του δούλου σου Ζένιου προσκυνητού και των τέκνων».

Τον Εσταυρωμένο Χριστό περιβάλλουν στα τέσσερα άκρα τα σύμβολα των τεσσάρων ευαγγελιστών, Άγγελος (Ματθαίος), Αετός (Ιωάννης), Λιοντάρι (Μάρκος) και Βόδι (Λούκας).

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η εικόνα της Βάπτισης του Χριστού έργο μαθητών του αγιογράφου Κορνάρου Κρητός, ζωγραφίσθηκε το 1852 και είναι διαστάσεων 50,2 x 37,8 εκ.

Αποτελούσε μέρος δωδεκαόρτου σε κατεχόμενο ναό της Κύπρου. Κάτω από τα πόδια του Χριστού και του Ιωάννη υπάρχει η αφιερωματική επιγραφή: «Μνήσθητι της δούλης σου Χρυστάλλας προσκυνητρίας συζύγου και τέκνων».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η Εκκλησία της Κύπρου διεκδίκησε τα δύο κειμήλια κατά τη δημοπρασία στα μέσα Απριλίου και κατάφερε την επανάκτηση τους.

Ο επαναπατρισμός τους έγινε στις 18 Μαΐου.

Η Εκκλησία Κύπρου ευχαριστεί θερμά όλους όσους συνέβαλαν στον επιτυχή επαναπατρισμό των δύο αυτών θρησκευτικών κειμηλίων.

Send this to a friend