Home ΛΑΡΝΑΚΑ Πήραν μπρος τα έργα για το «Σαλίνα», το μεγαλύτερο πάρκο στο κέντρο της Λάρνακας
Πήραν μπρος τα έργα για το «Σαλίνα», το μεγαλύτερο πάρκο στο κέντρο της Λάρνακας

Πήραν μπρος τα έργα για το «Σαλίνα», το μεγαλύτερο πάρκο στο κέντρο της Λάρνακας

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ξεκίνησαν οι κατασκευαστικές εργασίες για το Δημοτικό Πάρκο Σαλίνα, στη Λάρνακα, το οποίο θα είναι το μεγαλύτερο σ’ έκταση πάρκο στο κέντρο της πόλης και το πρώτο που θα διαθέτει τεχνητή λίμνη.

Το «Σαλίνα», έκτασης περίπου 14 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, θα δημιουργηθεί στο χώρο όπου βρίσκονται οι πρώην κατοικίες επάρχου και αστυνομικού διευθυντή, στην ένωση των λεωφόρων Γρίβα Διγενή και Γρηγόρη Αυξεντίου.

Πρόκειται για ένα από τα τρία μεγάλα πάρκα που ξεκίνησαν ή που θα ξεκινήσουν φέτος στη Λάρνακα. Το συμβόλαιο υπογράφηκε στις 16 περασμένου Μαρτίου και τα έργα ξεκίνησαν τις τελευταίες μέρες με προοπτική ολοκλήρωσης σε 18 μήνες, σύμφωνα με την συμβατική πρόνοια.

Τα σχέδια του «Σαλίνα» εκπονήθηκαν από την αρχιτέκτονα Έλενα Σοφιανού Ολυμπίου και ομολογουμένως είναι εντυπωσιακά. Προβλέπουν δύο κύριες πύλες εισόδου, η μία από την οδό Λεωνίδα Κιούππη, απέναντι από το Δημοτικό Κήπο και η άλλη από τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή.

Σύμφωνα με το χωροταξικό σχέδιο, στην κύρια πύλη εισόδου από την οδό Λεωνίδα Κιούππη, θα υπάρχει πλάτωμα εισόδου και ακολούθως ο επισκέπτης θα συναντά τον Κήπο με τις Φοινικιές και τις κερκίδες, που θα δημιουργηθούν σε αμφιθεατρικό σχήμα. Ακόμα πιο μπροστά, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά, χωροθετείται ο χώρος εκδηλώσεων.

Στο κέντρο του πάρκου θα δημιουργηθεί ο κεντρικός πυρήνας πρασίνου, ενώ το αναψυκτήριο θα βρίσκεται ανάμεσα στον κεντρικό πυρήνα πρασίνου και την τεχνητή λίμνη, η οποία θα είναι η μεγάλη ατραξιόν του χώρου.

Θα δημιουργηθούν, ακόμα, πεζόδρομοι ανάμεσα σε δενδροστοιχίες, γέφυρα, που θα φθάνει μέχρι την νοτιοανατολική όχθη της λίμνης, παιδότοπος και χώρος άθλησης για παιδιά.

Κύριος στόχος του έργου είναι η διατήρηση των δύο διατηρητέων οικοδομών, που βρίσκονται στην ίδια τοποθεσία, καθώς και η ανάδειξη του χώρου σε πνεύμονα πρασίνου μέσω της φύτευσης μεγάλου αριθμού νέων δέντρων και θάμνων.

Σχεδόν όλα τα υφιστάμενα δέντρα θα διατηρηθούν και παράλληλα θα προστεθούν ενδημικά και ιθαγενή είδη. Στον κεντρικό πυρήνα θα φυτευτούν πεύκα, κυπαρίσσια, χαρουπιές, ελιές, και τρέμιθοι, ενώ στο χώρο της λίμνης και του παιδότοπου, θα φυτευτούν οπωροφόρα δέντρα, όπως λεμονιές και κιτρομιλιές.

Η γέφυρα θα διανθιστεί με αρωματικούς θάμνους. Το «Σαλίνα» εντάσσεται στον νέο κύκλο ωρίμανσης προτάσεων, για άντληση κονδυλίων από τη νέα προγραμματική περίοδο 2021-2027 και υπολογίζεται ότι θα κοστίσει περίπου δυόμισι εκατομμύρια ευρώ.

Στόχος του Δήμου Λάρνακας είναι μέσα από την ανάπλαση, που θα γίνει, ο χώρος να μετατραπεί σε πνεύμονα πρασίνου και σημείο ψυχαγωγίας, άθλησης, ανάπαυσης και κοινωνικής συναναστροφής.

 

Send this to a friend