Home ΛΑΡΝΑΚΑ Βαφεάδης: «Ετοιμάζονται τα σχέδια για τις λεωφορειολωρίδες στη Λάρνακα»
Βαφεάδης: «Ετοιμάζονται τα σχέδια για τις λεωφορειολωρίδες στη Λάρνακα»

Βαφεάδης: «Ετοιμάζονται τα σχέδια για τις λεωφορειολωρίδες στη Λάρνακα»

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Με ορίζοντα τριετίας και τετραετίας, θα εκτελεστούν τα έργα, που προγραμματίζονται στη Λάρνακα, στο πλαίσιο του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας (ΣΒΑΚ).

Αυτό αναφέρει ο υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης, σε απαντητική του επιστολή, ημερομηνίας 8 Μαῒου 2023, προς τον βουλευτή του ΔΗΚΟ Λάρνακας Χρίστο Ορφανίδη, ο οποίος ζήτησε κοινοβουλευτική ενημέρωση, για τον προγραμματισμό που υπάρχει σε σχέση με το ΣΒΑΚ.

Όπως σημειώνει ο υπουργός, η εκπόνηση του ΣΒΑΚ για την επαρχία Λάρνακας έχει ολοκληρωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020, με συντονιστή το Τμήμα Δημοσίων Έργων (Κλάδος Βιώσιμης Κινητικότητας), σε συνεργασία με τα συναρμόδια τμήματα, τους τοπικούς δήμους και άλλους εμπλεκόμενους φορείς. Στην παρούσα φάση, το ΣΒΑΚ Λάρνακας βρίσκεται στο στάδιο υλοποίησής του.

Συγκεκριμένα, για την υλοποίηση έργων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του τμήματος Δημοσίων Έργων έχουν εξασφαλιστεί κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο» και από το πρόγραμμα «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α».

Όσον αφορά την υλοποίηση των έργων προτεραιότητας του ΣΒΑΚ, που έχουν σχέση με τις λεωφορειολωρίδες, τους χώρους Στάσης και Μετεπιβίβασης (Park & Ride) και τις ποδηλατολωρίδες, έχει εξασφαλιστεί ως πακέτο χρηματοδότηση, μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο».

Δράσεις σε οδικούς άξονες

————————————–

Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Α. Βαφεάδης, τα έργα διαλαμβάνουν δράσεις σε κύριους οδικούς άξονες, της Λάρνακας έναντι προκαταρκτικής δαπάνης 11,5 εκατ., που αφορούν εισαγωγή λεωφορειολωρίδων σε στρατηγικούς άξονες της πόλης, δημιουργία σταθμών Στάσης και Μετεπιβίβασης, σε σημαντικά σημεία της Λάρνακας με άμεση σύνδεση με τις λεωφορειολωρίδες και, όπου αυτό είναι εφικτό, σύνδεση με το υπεραστικό δίκτυο των δημοσίων μεταφορών.

Τα έργα αφορούν, επίσης, την εισαγωγή ποδηλατοδιαδρομών – ποδηλατολωρίδων σε στρατηγικούς άξονες της πόλης κι εγκατάσταση ποδηλατοστασίων σε σημεία για μετεπιβίβαση στις δημόσιες επιβατικές μεταφορές. Υπάρχει, ακόμα, σχεδιασμός για βελτίωση της οδικής ασφάλειας σε κύριες διασταυρώσεις και σημαντικά σημεία μετεπιβίβασης για τις δημόσιες μεταφορές.

«Οι αναγκαίες μελέτες για τα πιο πάνω έργα προωθούνται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΙΒ) και τους συμβούλους της DG Reform που ετοιμάζουν τα κατασκευαστικά σχέδια.  Ήδη έχουν ολοκληρωθεί τα προκαταρκτικά σχέδια για τις ποδηλατολωρίδες και τις λεωφορειολωρίδες και πλέον ετοιμάζονται τα κατασκευαστικά σχέδια.

Παράλληλα, ετοιμάζεται και ο σχεδιασμός σταθμών μετεπιβίβασης στις περιοχές Αραδίππου και Καλού Χωριού, καθώς και τα έγγραφα διαγωνισμού (Μελέτη & Κατασκευή) για τους κεντρικούς σταθμούς και τους σταθμούς Park & Ride. Επίσης, ετοιμάστηκαν τα έγγραφα προσφορών για την παροχή υπηρεσιών, σχετικά με τη διενέργεια ερευνών πεδίου και ετοιμασία τοπογραφικών αποτυπώσεων, στα πλαίσια του έργου Υλοποίηση ΣΒΑΚ Λάρνακας.

Η προκήρυξη του διαγωνισμού έγινε στις 28 Φεβρουαρίου 2023», σημειώνει ο Υπουργός Μεταφορών. Ο κ.Βαφεάδης τονίζει ότι τα έργα που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος το Αύριο», έχουν ορίζοντα υλοποίησης το 2026, ενώ τα έργα που χρηματοδοτούνται από το «Θ.Αλ.Ε.Ι.Α», έχουν ορίζοντα το 2027.

Βασικός στόχος του ΣΒΑΚ είναι να βελτιώσει την προσβασιμότητα και την ποιότητα ζωής, επιτυγχάνοντας την στροφή προς τη βιώσιμη κινητικότητα και βελτιώνοντας την υφιστάμενη κατάσταση του κυκλοφοριακού προβλήματος, με την ενίσχυση του μεριδίου των δημόσιων συγκοινωνιών και την προώθηση της ενεργούς διακίνησης (ποδηλασία, βάδιση και κύλιση).

 

 

Send this to a friend