Home ΛΑΡΝΑΚΑ Κατοχυρώθηκε ο πολιτιστικός πλούτος του μακαριστού Φοίβου Σταυρίδη
Κατοχυρώθηκε ο πολιτιστικός πλούτος του μακαριστού Φοίβου Σταυρίδη

Κατοχυρώθηκε ο πολιτιστικός πλούτος του μακαριστού Φοίβου Σταυρίδη

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Το πολύτιμο αρχείο και η βιβλιοθήκη του μακαριστού Φοίβου Σταυρίδη, που αποτελούν έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, κατοχυρώνονται οικονομικά και νομικά και μεταφέρονται επίσημα στο Δήμο Λάρνακας και κατ’ επέκταση στους δημότες της πόλης, με την δημιουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την ονομασία «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης».

 

Η εταιρεία αυτή θα είναι ιδιοκτησία του δήμου της πόλης. Ο αείμνηστος φαρμακοποιός, ιστορικός ερευνητής, ποιητής κι εκδότης Φ. Σταυρίδης ήταν ένας από τους πιο επιφανείς δημότες της Λάρνακας, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, μάζεψε ένα πολύτιμο αρχείο και δημιούργησε μια βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας, που σήμερα αποτελούν πραγματικό πλούτο κι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία σ’ ολόκληρη την Κύπρο.

Μετά τον θάνατό του, το 2015, όλο αυτό το πολύτιμο υλικό μετατράπηκε σ’ ένα πρότυπο κέντρο ιστορικής έρευνας για τον πολιτισμό και την ιστορία της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα, κάτω από την ομπρέλα του «Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη», που στεγαζόταν στο κτήριο της πρώην οθωμανικής τράπεζας, στη Λάρνακα.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας είπε ότι ο δήμος αποφάσισε την αλλαγή στάτους και την σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης», έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μοναδικός αυτός πλούτος θα συνεχίσει να διατίθεται προς τους δημότες της πόλης, ανεξάρτητα από την σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, όπως ήταν και το όραμα του μακαριστού Φοίβου.

Όπως εξήγησε ο κ.Βύρας, επειδή το καταστατικό του ιδρύματος δεν διασφάλιζε ότι όλο αυτό το υλικό θα παρέμενε εσαεί στο δήμο, με την σύσταση της εν λόγω μη κερδοσκοπικής εταιρείας μπαίνουν οι σωστές ασφαλιστικές δικλίδες ώστε ν’ αποφευχθεί πιθανή πώληση του αρχείου.

«Με τη σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας, μεταφέραμε όλο το αρχείο στην ιδιοκτησία του δήμου και πλέον υπάρχει αυτονομία όσον αφορά τις δράσεις, την άντλησης κονδυλίων, την επιλογή συνεργασιών κτλ.

Η κοστολόγηση όλου αυτού του αρχείου με λογιστικά δεδομένα εκτιμάται σε μερικά εκατομμύρια ευρώ. Με την περίληψη των αρχείων Φ. Σταυρίδη στην γενικότερη κυριότητα του Δήμου Λάρνακας, θα διευρυνθεί η προσφορά τους σε διάφορους τομείς του πολιτισμού με δημόσιες συναντήσεις, συζητήσεις κι εκδηλώσεις, σε συνεργασία και με άλλους φορείς της πόλης», συμπλήρωσε ο Α. Βύρας.

Εξάλλου, ο διευθυντής των αρχείων Φοίβου Σταυρίδη, Ιωσήφ Χατζήκυριακος, είπε ότι υπάρχει πρόθεση μελλοντικά ψηφιοποίησης όλου αυτού του αρχειακού υλικού.

Send this to a friend