Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες

Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός για το αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Ούτε φέτος θα γίνει κατορθωτό, όπως όλα δείχνουν, να ξεκινήσουν οι πρώτες εργασίες, για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Καμάρες – Βεργίνας, στα δημοτικά όρια Λάρνακας και Αραδίππου.

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη εξαγγελία του αντιπλημμυρικού έργου στην πολύπαθη αυτή περιοχή, ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), ως αναθέτουσα αρχή, προχώρησε πριν από μερικές μέρες στην ακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2023, καθότι η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε ήταν κατά 1,2 εκατ. υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε ότι το συμβούλιο θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ωστόσο αυτό θα γίνει τους προσεχείς δύο με τρεις μήνες.

Όπως είπε, το θέμα εξετάστηκε κατά την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του ΣΑΛ, στις 17 Μαΐου, και αποφασίστηκε όπως απορριφθεί η προσφορά του μοναδικού προσφοροδότη ως απαράδεκτη λόγω εξωπραγματικών τιμών, αφού ήταν  κατά 29% υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση. Δηλαδή, ενώ το έργο εκτιμήθηκε στα 4,1 εκατομμύρια, η προσφορά που υποβλήθηκε εκτόξευε το κόστος σχεδόν στα 5,3 εκατομμύρια.

Το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες, που θεωρείται η πιο ευπαθής περιοχή όσον αφορά τις πλημμύρες, ανέλαβε να εκτελέσει το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας και θα χρηματοδοτηθεί από το κράτος.

Το επόμενο διάστημα, το Σ.Α. Λάρνακας θα προχωρήσει σε αξιολόγηση των εγγράφων του διαγωνισμού κι εφόσον διαπιστωθεί ότι όντως το κόστος για την εκτέλεση του έργου θα είναι μεγαλύτερο, τότε θα ενημερωθεί το Υπουργείο Εσωτερικών για να το καλύψει.

Θυμίζουμε, ότι το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στις Καμάρες είχε εξαγγελθεί τον Ιανουάριο του 2015 από τον τότε υπουργό Εσωτερικών, μακαριστό Σωκράτη Χάσικο, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν την περιοχή τον Δεκέμβριο του 2014, κατά τις οποίες κάτοικοι στις Καμάρες κινδύνευσαν να πνιγούν.

Ο διαγωνισμός για τα κατασκευαστικά σχέδια είχε προκηρυχθεί το 2016, αλλά προέκυψε διαφορά με τον επιτυχόντα προσφοροδότη, γι’ αυτό απαιτήθηκαν έξι ολόκληρα χρόνια μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη.

Η υπό αναφορά περιοχή συνέχισε να έχει σοβαρά προβλήματα πλημμυρών όποτε έβρεχε καταρρακτωδώς, γι’ αυτό και το Υπουργικό Συμβούλιο, τον περασμένο Φεβρουάριο, αποδέσμευσε συγκεκριμένο κονδύλι για το αντιπλημμυρικό έργο, με την προοπτική ότι θα ξεκινούσε φέτος τον Ιούνιο και θα ολοκληρωνόταν σε 14  μήνες.

Ωστόσο, με τα νέα δεδομένα που προέκυψαν, ουδείς είναι βέβαιος πια πότε θα ξεκινήσει αυτό το έργο και πότε η περιοχή θα απαλλαγεί οριστικά από τον εφιάλτη των πλημμυρών.

Send this to a friend