Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λάρνακας, που θα συνεδριάσει στις 26 Ιουνίου, παρέπεμψε χθες το  Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας τον 53χρονο μάγειρα, οποίος κατηγορείται για κλοπή από τον εργοδότη του

Συγκεκριμένα κατηγορείται ότι έκλεψε 150 χιλιάδες δολάρια ΗΠΑ σε μετρητά, δηλαδή 40 – 50 χιλιάδες ευρώ σε χαρτονομίσματα και διάφορα χρυσαφικά συνολικής αξίας 82 χιλιάδων ευρώ. Ο ύποπτος μέχρι τις 26 Ιουνίου θα παραμείνει υπό κράτηση.

 

Ούτε φέτος θα γίνει κατορθωτό, όπως όλα δείχνουν, να ξεκινήσουν οι εργασίες για το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο στην περιοχή Καμάρες – Βεργίνας, στα δημοτικά όρια Λάρνακας και Αραδίππου.

Οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την επίσημη εξαγγελία του αντιπλημμυρικού έργου στην πολύπαθη αυτή περιοχή, ακόμα δεν έχει επέλθει συμφωνία με ανάδοχο εταιρεία για την έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών.

Το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ), ως αναθέτουσα αρχή, προχώρησε πριν από μερικές μέρες στην ακύρωση του διαγωνισμού που προκηρύχθηκε στις 9 Ιανουαρίου 2023, καθότι η μοναδική προσφορά που υποβλήθηκε, ήταν κατά 1,2 εκατ. υψηλότερη από την αρχική εκτίμηση.

Ο γενικός διευθυντής του ΣΑΛ, Άγγελος Χατζηχαραλάμπους, δήλωσε ότι το συμβούλιο, θα προχωρήσει σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, ωστόσο αυτό θα γίνει τους προσεχείς δύο με τρεις μήνες. Όπως είπε, το θέμα εξετάστηκε κατά την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας του ΣΑΛ, στις 17 Μαΐου, και αποφασίστηκε, όπως απορριφθεί η προσφορά του μοναδικού προσφοροδότη ως απαράδεκτη λόγω εξωπραγματικών τιμών.

 

Το πολύτιμο αρχείο και η βιβλιοθήκη του μακαριστού Φοίβου Σταυρίδη, που αποτελούν έναν τεράστιο πολιτιστικό πλούτο, κατοχυρώνονται οικονομικά και νομικά και μεταφέρονται επίσημα στο Δήμο Λάρνακας και κατ’ επέκταση στους δημότες της πόλης, με την δημιουργία της μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την ονομασία «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης». Η εταιρεία αυτή θα είναι ιδιοκτησία του δήμου της πόλης.

Ο αείμνηστος φαρμακοποιός, ιστορικός ερευνητής, ποιητής κι εκδότης Φ. Σταυρίδης ήταν ένας από τους πιο επιφανείς δημότες της Λάρνακας, ο οποίος αφιέρωσε όλη τη ζωή του στον πολιτισμό.

Κατά τη διάρκεια της ζωής του, μάζεψε ένα πολύτιμο αρχείο και δημιούργησε μια βιβλιοθήκη ανεκτίμητης αξίας, που σήμερα αποτελούν πραγματικό πλούτο κι ένα από τα σημαντικότερα περιουσιακά στοιχεία σ’ ολόκληρη την Κύπρο.

Μετά τον θάνατό του, το 2015, όλο αυτό το πολύτιμο υλικό μετατράπηκε σ’ ένα πρότυπο κέντρο ιστορικής έρευνας για τον πολιτισμό και την ιστορία της Λάρνακας και της Κύπρου γενικότερα, κάτω από την ομπρέλα του «Ιδρύματος Φοίβου Σταυρίδη», που στεγαζόταν στο κτήριο της πρώην οθωμανικής τράπεζας, στη Λάρνακα.

Μιλώντας σε χθες σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο δήμαρχος Ανδρέας Βύρας, είπε ότι ο δήμος αποφάσισε την αλλαγή στάτους και την σύσταση της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Αρχεία Λάρνακας – Φοίβος Σταυρίδης», έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι ο μοναδικός αυτός πλούτος, θα συνεχίσει να διατίθεται προς τους δημότες της πόλης, ανεξάρτητα από την σύνθεση του δημοτικού συμβουλίου, όπως ήταν και το όραμα του μακαριστού Φοίβου.

 

 

 

Send this to a friend