Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ ΥΓΕΙΑ Συστάσεις Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τατουάζ μαύρης χέννας και χρήση αντηλιακών προϊόντων
Συστάσεις Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τατουάζ μαύρης χέννας και χρήση αντηλιακών προϊόντων

Συστάσεις Φαρμακευτικών Υπηρεσιών για τατουάζ μαύρης χέννας και χρήση αντηλιακών προϊόντων

Οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες, εν όψει της καλοκαιρινής περιόδου, επιθυμούν να ενημερώσουν τους καταναλωτές για τα ακόλουθα σημαντικά θέματα:

(α) Προσωρινά τατουάζ μαύρης χέννας

Λόγω του ότι εντός της καλοκαιρινής περιόδου αυξάνεται η τάση των νεαρών κυρίως ατόμων να διακοσμήσουν διάφορα σημεία του σώματος τους με τατουάζ, οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προειδοποιούν για τους σοβαρούς κινδύνους που ενέχουν τα προσωρινά τατουάζ από μαύρη χέννα.

Κατά τους καλοκαιρινούς κυρίως μήνες, περιοδεύοντες καλλιτέχνες εφαρμογής τατουάζ μαύρης χέννας επισκέπτονται υπαίθριες εκδηλώσεις όπως εκθέσεις, φεστιβάλ, αγορές, παζάρια σε τουριστικές κυρίως περιοχές, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στους επισκέπτες. Τα τατουάζ μαύρης χέννας συχνά προσφέρονται σε τουρίστες και σε άτομα που βρίσκονται σε διακοπές σε παραλίες και τουριστικά θέρετρα.

Τα προσωρινά αυτά τατουάζ είναι πολύ δημοφιλή στη νεολαία. Στις μέρες μας το καστανοκόκκινο χρώμα της φυσικής χέννας στο δέρμα δεν είναι πολύ αρεστό σε αντίθεση με τα προσωρινά τατουάζ μαύρης χέννας που είναι πολύ δημοφιλή.

Η ουσία παραφενυλενεδιαμίνη (PPD), της οποίας η χρήση σε καλλυντικά επιτρέπεται μόνο σε βαφές μαλλιών, χρησιμοποιείται κατά παράβαση της νομοθεσίας για την εφαρμογή των προσωρινών τατουάζ λόγω της μεγαλύτερης διάρκειας και έντασης του χρώματος που προσφέρει.

Εφίσταται η προσοχή των καταναλωτών και των καταστημάτων εφαρμογής τατουάζ για τους σοβαρότατους κινδύνους και επιπτώσεις που προκαλεί η χρήση της πιο πάνω ουσίας. Μπορεί να προκαλέσει βαριάς και επιθετικής μορφής έκζεμα που να καθιστά αναγκαία την επείγουσα ιατρική φροντίδα, μη αποκλειόμενης και της ανάγκης εισαγωγής σε νοσοκομείο.

Οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε μια πολυευαισθησία ιδιαίτερα στα προϊόντα από καουτσούκ, ιματισμού και βαφές μαλλιών. Η  εξέλιξη αυτή, που είναι μηαναστρέψιμη, είναι ικανή να εμποδίσει την άσκηση επαγγελμάτων που σχετίζονται με τα πιο πάνω προϊόντα, π.χ. κομμωτές. Ιδιαίτερα ευάλωτα είναι τα παιδιά και οι έφηβοι.

Έχοντας υπόψη τον μεγάλο αριθμό περιπτώσεων αλλεργικού εκζέματος που έχουν αναφερθεί σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες καθίσταται αναγκαία η εγρήγορση και η ενημέρωση των καταναλωτών για αποτελεσματική προστασία από τους κινδύνους που συνεπάγεται η παράνομη προσθήκη της ουσίας PPD στα προσωρινά τατουάζ χέννας. Χωρίς την ουσία αυτή δεν θεωρούνται επικίνδυνα.

Πώς να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες ενέργειες που προκαλούνται από τα τατουάζ μαύρης χέννας

Σίγουρα ο καλύτερος τρόπος να αποφύγετε τις ανεπιθύμητες αυτές ενέργειες είναι η μη εφαρμογή του τατουάζ μαύρης χέννας.

Σε αντίθετη περίπτωση, όμως, θα ήταν χρήσιμο να ακολουθήσετε τις πιο κάτω  εισηγήσεις:

  • Το χρώμα της πάστας με φυσική χέννα ποικίλει από πρασινοκαφέ μέχρι καφέ. Εάν το χρώμα της πάστας που χρησιμοποιεί ο καλλιτέχνης που εφαρμόζει το τατουάζ είναι πιο σκούρο (μαύρο), τότε πιθανότατα έχουν προστεθεί στην πάστα χρωστικές.
  • Ζητήστε πληροφορίες για την προέλευση της πάστας χέννας και κατάλογο των συστατικών και οδηγιών για να διαπιστωθεί το είδος της πάστας. Αν δεν σας δοθεί επαρκής πληροφόρηση για το προϊόν, τότε αποφύγετέ το.
  • Αν σας λεχθεί ότι μπορείτε να αφαιρέσετε την πάστα από το σημείο εφαρμογής μετά από πάροδο μιας μόνο ώρας και θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα, τότε πρόκειται σίγουρα για μαύρη χέννα. Η φυσική χέννα, για να καταφέρει να βάψει το σώμα με ένα καλό σκούρο κοκκινοκάστανο χρώμα, πρέπει να παραμείνει στο δέρμα για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Εάν έχετε κάνει τατουάζ με μαύρη χέννα και έχετε οποιαδήποτε συμπτώματα, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

(β) Αντηλιακά καλλυντικά προϊόντα

Προτρέπονται οι καταναλωτές να λάβουν σοβαρά υπόψη τις πιο κάτω οδηγίες, τόσο για καλύτερη προστασία από την αντηλιακή ακτινοβολία όσο και για ορθή χρήση των αντηλιακών προϊόντων.

Στη γη φθάνουν δύο είδη υπεριώδους ακτινοβολίας: Η UVB και η UVA. Η ακτινοβολία UVB είναι αιτία «ηλιακών εγκαυμάτων». Η ακτινοβολία UVA προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος και επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου. Και τα δύο είδη ακτινοβολίας είναι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Χρησιμοποιείτε αντηλιακά προϊόντα που εξασφαλίζουν επαρκή προστασία για το δέρμα σας

Ο δείκτης ηλιακής προστασίας (SPF) δηλώνει τη «δύναμη προστασίας» του προϊόντος από τα «ηλιακά εγκαύματα», δηλ. κυρίως από την ακτινοβολία UVB. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι δείκτης ηλιακής προστασίας πάνω από 50 δεν αυξάνει την προστασία από τα εγκαύματα και την ακτινοβολία UVB για κανονικά δέρματα. Εφόσον ένα προϊόν χρησιμοποιείται ορθά (βλέπε οδηγίες πιο κάτω), ένας «μέσος» δείκτης ηλιακής προστασίας (δηλ. 15, 20 ή 25), μπορεί να προστατεύσει άτομα με κανονικό δέρμα από τα ηλιακά εγκαύματα. Υψηλότερος δείκτης προστασίας απαιτείται μόνον όταν ένα προϊόν δεν χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες. Θα πρέπει  επίσης να γνωρίζετε ότι ισχυρισμοί όπως «Sunblock» ή «100% προστασία», δεν είναι αποδεκτοί και ότι κανένα αντηλιακό προϊόν δεν μπορεί να παράσχει πλήρη προστασία από την ακτινοβολία UV.

Το αντηλιακό προϊόν που χρησιμοποιείτε πρέπει να σας προστατεύει τόσο από την ακτινοβολία UVB (που εκφράζεται με τον δείκτη ηλιακής προστασίας) όσο και από την ακτινοβολία UVA. Τα αντηλιακά προϊόντα, τα οποία προστατεύουν μόνο από την ακτινοβολία UVB, είναι δυνατόν να παρέχουν ψευδή αίσθηση ασφάλειας διότι δεν προστατεύουν το δέρμα από την επικίνδυνη ακτινοβολία UVA. Ο βιομηχανικός κλάδος έχει πλέον περιλάβει στις ετικέτες των προϊόντων του την πιο κάτω τυποποιημένη σφραγίδα UVA δηλώνοντας ένα –εκφρασμένο σε ποσότητα–ελάχιστο όριο προστασίας από την ακτινοβολία UVA, το οποίο αυξάνεται παράλληλα με την αύξηση του δείκτη αντηλιακής προστασίας και βασίζεται σε τυποποιημένη μέθοδο δοκιμής.

Χρησιμοποιείτε ορθά τα αντηλιακά προϊόντα

Έχει ιδιαίτερη σημασία να γνωρίζετε ότι τα αντηλιακά προϊόντα είναι πλήρως αποτελεσματικά όταν χρησιμοποιούνται σε επαρκείς ποσότητες. Η σωστή επάλειψη του προϊόντος είναι εξίσου σημαντική με την επιλογή του ιδίου του προϊόντος. Για να επιτύχετε προστασία που προσφέρει ο «δείκτης ηλιακής προστασίας» θα πρέπει ναχρησιμοποιήσετε ποσότητα 2mg/cm . H ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε 36 γραμμάρια (έξι περίπου γεμάτα κουταλάκια του τσαγιού) αντηλιακής κρέμας για ένα ενήλικο άτομο. Σήμερα οι καταναλωτές συνήθως χρησιμοποιούν τη μισή περίπου ποσότητα. Πρέπει επίσης να επαλείψετε ξανά την ίδια ποσότητα μετά το κολύμπι ή το σκούπισμα με την πετσέτα για να διατηρήσετε την ίδια προστασία.

Τι πρέπει να προσέχετε κατά την αγορά αντηλιακών προϊόντων

Οι καταναλωτές προτρέπονται κατά την αγορά αντηλιακών προϊόντων να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί. Πιο συγκεκριμένα θα πρέπει να προσέχουν:

  1. Το αντηλιακό να έχει τον κατάλληλο δείκτη προστασίας
  2. Να αναγράφει τον κατάλογο συστατικών
  3. Να αναγράφει ημερομηνία λήξης ή να φέρει το ειδικό σήμα που προσδιορίζει τη διάρκεια ζωής μετά το άνοιγμα του περιέκτη
  4. Να αναγράφει στην Ελληνική γλώσσα τις ειδικές προφυλάξεις και προειδοποιήσεις κατά τη χρήση ή τη φύλαξη του καλλυντικού προϊόντος.
  5. Να βεβαιώνονται ότι στα σημεία πώλησης από όπου θα προμηθευτούν το αντηλιακό επικρατούν οι σωστές συνθήκες φύλαξης και θερμοκρασίας, ώστε το προϊόν να μην έχει αλλοιωθεί λόγω καταστροφής των αντηλιακών φίλτρων ή καταστεί βλαβερό.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πιο πάνω θέματα, μπορείτε να απευθύνεστε στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες στα τηλέφωνα 22-608606 και 22-608682.

Send this to a friend