Home ΠΡΟΣΩΠΑ ΑΠΟΨΕΙΣ Θα αποτύχεις; Είσαι μια αποτυχία. Είσαι αποτυχημένη /ος
Θα αποτύχεις; Είσαι μια αποτυχία. Είσαι αποτυχημένη /ος

Θα αποτύχεις; Είσαι μια αποτυχία. Είσαι αποτυχημένη /ος

Γράφει η Κατερίνα Μιχαήλ

Φράσεις που πολλοί ακούν στη ζωή τους από την οικογένεια, το σχολειο, την εργασία , φίλους. Σαν να και αν πεις του ανθρώπου σου πως είσαι μια αποτυχία θα θέλει να κάμει κάτι καλύτερο από αυτό. Σαν να και δεν προσπάθησε.

Ο αγαπημένος Γιάννης που δίνει ρεσιτάλ σε λίγες γραμμές για την αποτυχία. Η ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν : “Βλέπεις τη φετινή σεζόν ως αποτυχία;”

Ανάμεσα σε άλλα ο Γιάννης απάντησε: “Παίρνεις προαγωγή κάθε χρόνο στην δουλειά σου; Οπότε, κάθε χρονιά σου σου είναι αποτυχημένη; Κάθε χρόνο δουλεύεις προς έναν στόχο: Για να πάρεις προαγωγή, να φροντίσεις την οικογένειά σου, να φροντίσεις το σπίτι σου. Δεν είναι αποτυχία, αλλά ένα βήμα προς την επιτυχία. Δεν θέλω να το κάνω προσωπικό με σένα, μιλάω γενικά.

Πάντα υπάρχουν βήματα. Ο Μάικλ Τζόρνταν έπαιξε 15 χρόνια και κατέκτησε 6 πρωταθλήματα. Τα άλλα 9 χρόνια απέτυχε; Αυτό μου λες; Σε ρωτάω. Γιατί με ρωτάς κάτι τέτοιο; Ειναι λάθος ερώτηση.

Δεν υπάρχει αποτυχία στον αθλητισμό. Υπάρχουν καλες και κακές μέρες. Κάποιες φορές είσαι πετυχημένος, κάποιες όχι. Κάποιες φορές είναι η σειρά σου και κάποιες όχι. Αυτό είναι ο αθλητισμός. Δεν νικάς πάντα. Φέτος θα νικήσει κάποιος αλλος”.

Όπως και στον αθλητισμό έτσι και στη ζωή κάποιες φορές τα πράγματα θα πηγαίνουν αρκετά καλά έτσι ώστε να γιορτάσεις επιτυχίες και χαρές. Στις επιτυχίες και στις χαρές σου σε έφεραν όλες οι προσπάθειες σου ακόμη και αυτές που θεώρησες ή κάποιοι άλλοι θεώρησαν ως αποτυχία.

Να σε προσέχεις.

Κατερίνα Μιχαήλ
Συστημική Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια
Οικογενειακή Σύμβουλος
Θεραπεύτρια Ζευγαριών
Κοινωνιολόγος

Send this to a friend