Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ζητείται παρέμβαση Χριστοδουλίδη για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα
Ζητείται παρέμβαση Χριστοδουλίδη για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

Ζητείται παρέμβαση Χριστοδουλίδη για την πανεπιστημιακή σχολή στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, απέστειλε ο βουλευτής Λάρνακας Χρίστος Ορφανίδης, με την οποία επαναφέρει το διαχρονικό αίτημα της πόλης για φιλοξενία πανεπιστημιακής σχολής. Ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και περίπου εννέα χρόνια και το οποίο, παρά τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, δεν έγινε ακόμα κατορθωτό να ικανοποιηθεί.

Στην επιστολή του, ο κ.Ορφανίδης κάνει ιστορική αναφορά στο θέμα, υπενθυμίζοντας ότι από το 2014 το Υπουργικό Συμβούλιο είχε αποφασίσει τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα, εγκρίνοντας ως χώρο ανέγερσης της σχολής το παλιό λεπροκομείο. Δυστυχώς, προσθέτει ο βουλευτής, οι υποσχέσεις του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας δεν υλοποιήθηκαν ποτέ, ενώ το 2020 ο τότε Υπουργός Παιδείας δήλωσε ότι το έργο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί προφασιζόμενος διάφορες δικαιολογίες.

«Στην πορεία αναφέρθηκε ότι ο χώρος του πρώην λεπροκομείου που αρχικά επιλέγηκε για το έργο δεν ήταν ο κατάλληλος, γι’ αυτό υποδείχθηκαν άλλες περιοχές, οι οποίες, όμως, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν υλοποιήσιμες λύσεις, είτε διότι βρισκόντουσαν υπό το καθεστώς τουρκοκυπριακών τεμαχίων, είτε επειδή βρισκόντουσαν σε περιοχές που απαιτείτο αποκατάσταση εδάφους (όπως στο πρώην διυλιστήριο).

Υποδείχθηκε, επίσης, η περιοχή του παλιού αεροδρομίου, η οποία όμως είχε απαλλοτριωθεί παλαιότερα για συγκεκριμένο λόγο και ως εκ τούτου, βάσει της απαλλοτρίωσης, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για άλλο σκοπό, εκτός κι αν η περιοχή επιστραφεί στον ιδιοκτήτη και ξεκινήσει εκ νέου η διαδικασία απαλλοτρίωσης», σημειώνει στην επιστολή του ο Χρ. Ορφανίδης, ο οποίος παρατηρεί πως όλα τα πιο πάνω απαιτούν χρονοβόρες διαδικασίες και δεν αποτελούν κατάλληλους επιλέξιμους χώρους για τη δημιουργία πανεπιστημιακής σχολής.

Η Διανέλλειος

———————      

Στην επιστολή του προς τον ΠτΔ, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ επισημαίνει, επίσης, ακόμα ένα καυτό θέμα για τη Λάρνακα, το οποίο αφορά την αξιοποίηση του τεμαχίου της πρώην Διανέλλειου Τεχνικής Σχολής. Ένα ζήτημα το οποίο κι αυτό εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια.

Ο κ.Ορφανίδης υπενθυμίζει ότι με συντονισμένες ενέργειες έγινε κατορθωτή, σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Χαμπιαούρη, η μεταβίβαση του χώρου στο Υπουργείο Παιδείας για σκοπούς ανέγερσης νέου σχολικού κτηρίου για τις εκπαιδευτικές ανάγκες της Λάρνακας. Δυστυχώς, όμως, μέχρι σήμερα ο συγκεκριμένος χώρος, που βρίσκεται σε κεντρικό σημείο, παραμένει εντελώς αναξιοποίητος, αποτελεί εστία τρωκτικών κι ερπετών και δεν περιποιεί τιμή για την πόλη.

Ο Χρ. Ορφανίδης απευθύνει έκκληση στον Νίκο Χριστοδουλίδη όπως παρέμβει προσωπικά και αποφασιστικά, χωρίς χρονοτριβή, ώστε να εξευρεθούν λύσεις για τα δύο αυτά σημαντικά θέματα. «Η Λάρνακα απαιτεί άμεση επίλυση των δύο ζητημάτων και η δική σας συνδρομή είναι καθοριστικής σημασίας», καταλήγει ο βουλευτής Λάρνακας.

Send this to a friend