Home ΠΡΟΣΩΠΑ Κλεοπάτρα Χρυσοστόμου: «Η μουσική είναι η ζωή μου όλη» – Όλα όσα μας είπε
Κλεοπάτρα Χρυσοστόμου: «Η μουσική είναι η ζωή μου όλη» – Όλα όσα μας είπε

Κλεοπάτρα Χρυσοστόμου: «Η μουσική είναι η ζωή μου όλη» – Όλα όσα μας είπε

Γράφει η Ειρήνη Αντωνίου

Η μουσική σήμαινε και θα σημαίνει πάντα για κάποιους ανθρώπους το ίδιο πράγμα. Για κάποιους είναι μια αναγκαιότητα, αφού γεννήθηκαν με ταλέντο που τους οδηγεί παρόλες τις θυσίες και τις αγωνίες να δουλέψουν σκληρά, για να κατακτήσουν μια θέση στο μουσικό στερέωμα.

Για άλλους πάλι είναι η μόνη τους διέξοδος από την καθημερινότητα, ένα χόμπι που χαλαρώνει σώμα και πνεύμα από το άγχος των όσων βιώνουμε ο καθένας μας ξεχωριστά. Για κάποιους άλλους όμως η μουσική και το τραγούδι είναι τρόπος ζωής και ή ζωή τους όλη. Είναι μια ηρεμία, μια γαλήνη και μια ευτυχία. Για κάποιους θα έλεγα ο μεγάλος τους έρωτας.

Οι συνεντεύξεις αυτές με μουσικούς, καθηγητές μουσικής, συνθέτες, συγγραφείς και καθηγητές μουσικών οργάνων, δίνουν απαντήσεις σε εσωτερικά ερωτήματα και ανησυχίες.

Η Κλεοπάτρα Χρυσοστόμου με μια μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία στο χώρο της μουσικής και της διδασκαλίας, μας ανοίγει την πόρτα του Ωδείου της, αλλά και την πόρτα της ψυχής της και μας μιλά για την αγάπη της, για τη δουλειά της.

Από ποια ηλικία ξεκίνησε η ενασχόληση σου με τη μουσική;

«Η ενασχόληση μου με την μουσική ξεκίνησε ήδη από την ηλικία των 8 χρόνων, πρώτα με μαθήματα κλασσικής κιθάρας και πιάνου και έπειτα με μαθήματα θεωρητικών.

Είμαι κάτοχος πτυχίου κλασσικής κιθάρας, πιάνου και Ανώτερων Θεωρητικών. Έχω παρακολουθήσει επίσης σεμινάρια κιθάρας και πιάνου από αξιόλογους μουσικούς.

Ως μαέστρος ξεκίνησα από την παιδική χορωδία του Διγενή Ορόκλινης για δέκα χρόνια και έπειτα διετέλεσα μαέστρος στη χορωδία Ανόρθωσης Αμμοχώστου για δώδεκα χρόνια. Τώρα είμαι μία εκ των μαέστρων της Παγκύπριας χορωδίας καλλιτεχνών και μαέστρος της μεικτής χορωδίας της Σχολής μας. Παράλληλα είμαι διευθύντρια και καθηγήτρια κιθάρας, πιάνου και θεωρητικών μαθημάτων στη Σχολή».

Φέτος, είναι η επετειακή ημερομηνία των 25 χρόνων λειτουργίας της σχολής σας;

«Ναι, φέτος είναι μια πολύ σημαντική χρονιά για τη σχολή μας, χρονιά ορόσημο- θα έλεγα -καθώς γιορτάζουμε τα 25 χρόνια ίδρυσης της σχολής μας. Ξεκινήσαμε τη λειτουργία της Σχολής μας το 1998 με το πρώτο παράρτημα μας στην Ορόκλινη. Γεμάτοι όνειρα, στόχους τους οποίους επιτελέσαμε στο έπακρο μέσα από μια πορεία γεμάτη όμορφες και επιτυχημένες στιγμές που αποτυπώνονται στις συναυλίες μας, στις διακρίσεις των μαθητών της Σχολής μας, αλλά και στην επιτυχή συμμετοχή μας σε διάφορες μουσικές διοργανώσεις. Το 2017 δημιουργήσαμε το δεύτερο παράρτημα μας στο TIME Private Institute στην Αραδίππου».

Ποια είναι η σημασία της λέξης «μουσική» για την Κλεοπάτρα Χρυσοστόμου;

«Αλήθεια, πως θα ήταν η ζωή του ανθρώπου χωρίς τη μουσική; Αδιάφορη θα απαντούσα. Άχρωμη, μονότονη, βαρετή, ανέκφραστη. Η μουσική σε βοηθάει να χαλαρώνεις, να χαμογελάς, να αισιοδοξείς, να ονειρεύεσαι, να ερωτεύεσαι, να ελπίζεις. Ακόμη και στις δύσκολες στιγμές που περνάμε σαν άνθρωποι, αυτή ξέρει να μας φτιάχνει τη διάθεση, χαρίζοντας μας την πιο όμορφη συντροφιά. Για όλα τα πιο πάνω και για πολλά άλλα η μουσική για μένα είναι όλη μου η ζωή. Είμαι πολύ τυχερή που εργάζομαι ως μουσικός. Ούτε μια μέρα της ζωής μου δεν ένιωσα ότι αυτό που κάνω είναι δουλειά.

Αντιθέτως πιστεύω ότι είναι δώρο. Νιώθω πολύ ευλογημένη».

Πως φαντάζει η εμπειρία του να έρχεσαι σε επαφή και να εργάζεσαι δημιουργικά με νεαρά άτομα;

«Η εμπειρία του να έρχεσαι σε επαφή και να εργάζεσαι δημιουργικά με νεαρά άτομα είναι πολύ ενδιαφέρουσα και συνάμα απαιτητική. Οι νέοι άνθρωποι έχουν φρέσκες ιδέες και ενέργεια, και ενθαρρύνουν την καινοτομία και τη δημιουργικότητα. Επιπλέον, η επαφή με νεαρά άτομα παρέχει μια ευκαιρία για μάθηση και ανάπτυξη όχι μόνο για τους ίδιους αλλά και για μας τους καθηγητές».

Όταν έρθει ένα παιδί χωρίς αναπτυγμένη την φωνητική του ικανότητα, ποια είναι η αντιμετώπιση σας ως ειδήμων μουσικός;

«Σε αυτή την περίπτωση, αρχικά θα ήθελα να κατανοήσω περισσότερο την κατάσταση του παιδιού συζητώντας με το ίδιο όπως και με τους γονείς ή κηδεμόνες του, και στη συνέχεια, θα απευθυνόμουνα στην καθηγήτρια της Φωνητικής, η οποία ως ειδήμων θα σχεδίαζε μια διδακτική προσέγγιση και ένα πλάνο μαθήματος που να είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού αυτού».

Οι νέοι στις μέρες μας αγαπούν την ενασχόληση με την μουσική παιδεία;

«Η μουσική είναι μια παγκόσμια γλώσσα και αποτελεί σημαντικό μέρος του πολιτισμού και της τέχνης σε πολλές κοινωνίες. Οι νέοι βρίσκουν έμπνευσή και χαρά στην ενασχόληση με τη μουσική, κάποιοι σε μεγαλύτερο και κάποιοι σε μικρότερο βαθμό. Στο πλαίσιο αυτό, προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι η μουσική εκπαίδευση είναι προσβάσιμη σε όλους και ότι η μουσική παιδεία είναι ενδιαφέρουσα και ενθαρρυντική για τους νέους. Με τη σωστή προσέγγιση και την κατάλληλη υποστήριξη, μπορεί να καλλιεργηθεί η αγάπη για τη μουσική σε περισσότερους νέους».

Που βρίσκεται η σχολή σας ώστε να σας επισκεφθούμε; Ποια μαθήματα διδάσκετε;

«Η σχολή μας βρίσκεται στην Ορόκλινη, και στο TIME Private Institute, στην Αραδίππου. Στη σχολή μας διδάσκονται μαθήματα κιθάρας (κλασσικής, ακουστικής, ηλεκτρικής), πιάνου (κλασσικού, σύγχρονου), βιολιού, μπουζουκιού, ντράμς, σαξοφώνου, κλαρίνου, φωνητικής (κλασσικό και σύγχρονο τραγούδι), μουσικής προπαιδείας, θεωρίας, και χορωδίας. Πρόσφατα δημιουργήσαμε και τμήμα θεατρικού εργαστηρίου».

Ποιο είναι το μουσικό σας μήνυμα μέσω του οποίου θα μπορούσατε να εμπνεύσετε όσους θέλουν να ασχοληθούν με το χώρο σας;

«Η μουσική είναι πολύ σημαντικός παράγοντας της ζωής και πρέπει να υπάρχει στη ζωή όλων μας. Η μουσική έχει πολλά οφέλη και συστήνεται να ξεκινούν τα παιδιά μαθήματα από νωρίς γιατί κάποια από αυτά τα οφέλη είναι ότι η μουσική βελτιώνει τις γνωστικές δεξιότητες, τις φυσικές δεξιότητες, την πειθαρχία και την συγκέντρωση. Εξασκεί επίσης τις κοινωνικές δεξιότητες και επιδρά στην ανάπτυξη αυτοπεποίθησης των παιδιών και όλων όσων θέλουν να ασχοληθούν με την μουσική.

Υποστηρίζοντας όλα όσα προανάφερα, εξακολουθώ να πιστεύω και να τονίζω ότι η μουσική είναι για όλες τις ηλικίες και ΟΛΟΥΣ τους ανθρώπους ανεξαιρέτως. Θα ήταν μεγάλη μας τιμή και χαρά να συνεργαστούμε με όποιον ενδιαφέρεται να εντάξει τη μουσική στη ζωή του».

Κλεοπάτρα μου κλείνοντας θα ήθελα να σε ευχαριστήσω τόσο, για τη φιλοξενία σου όσο και το χρόνο που μας αφιέρωσες γι’ αυτή την όμορφη και ζεστή κουβέντα.

Send this to a friend