Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Ζημιές στην υπό κατασκευή μαρίνα Παραλιμνίου από την κακοκαιρία
Ζημιές στην υπό κατασκευή μαρίνα Παραλιμνίου από την κακοκαιρία

Ζημιές στην υπό κατασκευή μαρίνα Παραλιμνίου από την κακοκαιρία

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, προκάλεσαν ζημιές στον υπό κατασκευή κύριο βραχίονα της μαρίνας Παραλιμνίου, γεγονός που πήρε τις εργασίες περίπου τρεις εβδομάδες πίσω.

Ο διευθυντής της P.M.V. Maritime Holdings Ltd, που είναι η ανάδοχος εταιρεία η οποία κατασκευάζει και θα διαχειρίζεται τη μαρίνα, Ανθούλης Κουντούρης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι τα κύματα στη θάλασσα έφθαναν μέχρι και τα έξι μέτρα ύψος, με αποτέλεσμα να μετακινηθούν οι πέτρες, βάρους αρκετών τόνων, που ήταν τοποθετημένες στον βραχίονα.


«Δεν είναι τεράστιες οι ζημιές, αλλά σίγουρα θα πάρουν τις εργασίες μερικές εβδομάδες πίσω. Πάντως, η πορεία των εργασιών παραμένει σε γενικές γραμμές εντός των χρονοδιαγραμμάτων που έχουμε θέσει και στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2023 να ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του έργου», συμπλήρωσε ο κ.Κουντούρης.

Πιο συγκεκριμένα, στόχος της διαχειρίστριας εταιρείας είναι μέχρι το τέλος του επόμενου χρόνου να ολοκληρωθεί ο κύριος και ο υπήνεμος (εσωτερικός) βραχίονας, το κτήριο διοίκησης της μαρίνας, ο εμπορικός τομέας καθώς και τα πρώτα κτήρια με τις συνολικά 44 οικιστικές μονάδες – διαμερίσματα.

Στην πρώτη φάση του έργου εντάσσεται, επίσης, και η ολοκλήρωση του κτηρίου των κρατικών υπηρεσιών, όπου θα στεγάζεται η Αστυνομία, το Τελωνείο και οι υπόλοιπες υπηρεσίες του κράτους.

Όπως είπε ο Α. Κουντούρης, όλα τα διαμερίσματα δύο και τριών υπνοδωματίων στη μαρίνα Παραλιμνίου έχουν ήδη πωληθεί, στην συντριπτική τους πλειοψηφία σε Κύπριους από τη Λευκωσία. Όσον αφορά τις επιχώσεις, αυτές έχουν ολοκληρωθεί.

Ο μεγάλος στόχος

————————–  

Ο Διευθυντής της P.M.V. Maritime Holdings Ltd ανέφερε ότι μεγάλος στόχος της διαχειρίστριας εταιρείας είναι, εφόσον δεν προκύψουν απρόοπτα προβλήματα, τ’ όλο έργο να είναι έτοιμο για να παραδοθεί στο κοινό το καλοκαίρι του 2024, αναβαθμίζοντας σε πολύ μεγάλο βαθμό το τουριστικό προϊόν όχι μόνο του Δήμου Παραλιμνίου, αλλά και γενικότερα της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου.

Η μαρίνα Παραλιμνίου, η οποία κατασκευάζεται στην περιοχή του παλιού αλιευτικού καταφυγίου του Αγίου Νικολάου, θα έχει χωρητικότητα 300 σκαφών αναψυχής (αρκετοί ξένοι και ντόπιοι ιδιοκτήτες σκαφών έχουν επιδείξει ενδιαφέρον για ελλιμενισμό), ενώ θα διαθέτει οικιστικές μονάδες – πολυτελή διαμερίσματα, εμπορικά καταστήματα, εστιατόρια, καφετέριες, ένα πολυτελές ξενοδοχείο (Boutique Hotel), κτήριο κρατικών υπηρεσιών καθώς και γραφεία διοίκησης.

Όπως είπε ο κ.Κουντούρης, η ανέγερση του ξενοδοχείου, που θα είναι δυναμικότητας 90 δωματίων, υπολογίζεται να ξεκινήσει μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2023. Η ξενοδοχειακή μονάδα εντάσσεται στο πλαίσιο της Β΄ φάσης του όλου έργου. Η συγκεκριμένη φάση αναμένεται να ξεκινήσει αρχές του 2023 και θα έχει διάρκεια περίπου 14 μήνες.

Ανέβηκε το κόστος

—————————  

Όσον αφορά το κόστος του μεγαλεπήβολου έργου, ο Ανθούλης Κουντούρης, ανέφερε ότι η κατασκευάστρια εταιρεία προσπαθεί να το συγκρατήσει μετά την εκτόξευση των τιμών, που έχει παρατηρηθεί το τελευταίο διάστημα σ’ όλα τα υλικά εξαιτίας της κρίσης που προκάλεσαν ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι κυρώσεις στη Ρωσία.

Παρατήρησε, ωστόσο, ότι σε κάποια υλικά η αύξηση των τιμών είναι τεράστια, όπως για παράδειγμα η τιμή του σιδήρου.

«Το αρχικό κόστος κατασκευής της μαρίνας Παραλιμνίου ήταν γύρω στα 100 εκατομμύρια ευρώ. Πλέον, με τα νέα δεδομένα που προκάλεσε η ακρίβεια, υπολογίζουμε ότι το κόστος θα ανέβει ελαφρώς», επισήμανε.

Send this to a friend